StoryEditor

Netúžite prespať polovicu leta? Vyhnite sa týmto jedlám

16.07.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Podľa ajurvédy, starovekej indickej medicíny a učenia o zdravom spôsobe života, by jedálny lístok mal priamo súvisieť s aktuálnym ročným obdobím. Naša telesná konštitúcia totiž funguje v súlade s cyklom, ktorý práve vládne miestu, na ktorom žijeme.

Podľa ajurvédy máme väčšiu chuť aj schopnosť tráviť ťažšie jedlá v zime. Práve v chladných mesiacoch máme najsilnejší tráviaci oheň.  V zime si vďaka nemu lepšie poradíme s výdatnejšími pokrmami aj s väčším obsahom na tanieri. A že s nimi súvisí prírastok na váhe? Nijaká tragédia. Dva – tri zimné kilogramy navyše sú prirodzenou telesnou izoláciou a ochranou organizmu proti náhlemu zníženiu teplôt.  

Surové, nie syrové
V lete je aj tráviaci oheň poškodený všetko unavujúcimi horúčavami. A tak aj náš metabolizmus pod vplyvom vysokých teplôt zlenivie. Počas prázdnin by sme sa preto mali vyhýbať aj tým najobľúbenejším klasickým pochúťkam. Inak hrozí, že skončíme s ťažkým žalúdkom, neprekonateľnou únavou či zdravotnými ťažkosťami.

V letných mesiacoch by sme mali nielen menej jesť, ale menu aj výrazne odľahčiť. Rozlúčiť by sa žiadalo s tučnými, slanými a korenistými kalorickými bombami. Zoznam zakázaných, respektíve vysoko neodporúčaných, pochúťok menuje rezne, hranolčeky, zemiakové placky, šišky, lievance, tučné syry, pokrmy so syrovými a smotanovými omáčkami, údeniny a tradičné jedlá, ktoré sú nešťastnou kombináciou nasýtených tukov, uhľohydrátov a bielkovín. A taktiež hutné cukrovinky.

Flickr

Marhuľa namiesto marhuľovice
K ochabnutému letnému tráveniu sa naopak hodia ryby, biele mäso, čerstvé bylinky ako kôpor a bazalka, zeleninové šaláty a čerstvé ovocie. Najlepšie je to sezónne a šťavnaté, napríklad marhule, broskyne a nektárinky.

Z nápojového lístka by sme mali v lete z rovnakého dôvodu vyškrtnúť alkohol, kofeínové nápoje a energy drinky. Najrozumnejšie je nahradiť ich vlažným mätovým čajom a občerstvením na báze aloe vera. To nielen ochladí, ale aj spoľahlivo tonizuje pečeň. Vhodným doplnkom je aj vodnaté ovocie, ktoré možno považovať za tú najlepšiu zásobáreň kvalitných organických tekutín.

01 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 04 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 14:01