StoryEditor

Mýty o otrave jedlom v letných mesiacoch. Čo je pravda a čo lož?

13.07.2016, 00:00

V letných dňoch stúpa spolu s vonkajšou teplotou aj riziko otráv zo skazeného jedla. Baktérie obsahuje väčšina potravín a kontaminované jedlo ponechané v teple dopomáha k ich rozmnožovaniu, píše Marcela Svobodová z idnes.cz.

Pikniky a grilovanie k letnej pohode neodmysliteľne patria, ale aj pri týchto relaxačných aktivitách je nutné dodržiavať určité pravidlá. Inak sa môže veľmi ľahko stať, že pohodový večer skončí nepríjemnými žalúdočnými ťažkosťami a v horšom prípade aj prevozom do nemocnice. Kvôli pretrvávajúcim vysokým teplotám majú jednotlivé patogénne mikroorganizmy (baktérie a plesne), ktoré spôsobujú zdravotné ťažkosti, lepšie podmienky pre život a väčšmi sa množia. Potraviny sú tak náchylnejšie na pokazenie a stávajú sa kontaminovanými.

"Kontamináciou sa rozumie určitý spôsob znečistenia potravín, kedy dochádza k porušeniu ich zdravotnej bezchybnosti a k riziku tráviacich problémov, zvracania, hnačiek, horúčok a dehydratácie. Toto je nebezpečenstvo potravín spôsobené mikroorganizmami," uviedla odborníčka na výživu Pavlína Dostalíková z Inštitútu zdravého životného štýlu NutriCentrum.

Príznaky sa rôznia
Lekárka Pavla Myslíková z Lekárskeho domu Praha 7 dodala, že okrem nevoľnosti, vracania, hnačiek a horúčok si niekedy pacienti sťažujú aj na únavu, potenie a motanie hlavy. Tieto príznaky väčšinou súvisia s poklesom krvného tlaku a s dehydratáciou.

"Prvoradou úlohou je zabrániť dehydratácii," radí doktorka Myslíková. Odborníčka však zároveň dodáva, že väčšinu prípadov otravy jedlom zvládneme za pomoci domácej liečby.

Flickr

Diéta ako záchrana
"Ordinujte si sladký čaj a tekutiny, možno minerálky, ale zásadne bez bubliniek. Pridajte staršie pečivo, sucháre a piškóty. Ďalší deň môžete postupne pridať po menších dávkach banány, suchú ryžu a zemiaky. Vhodné sú tiež jogurty, ktoré pomáhajú s normalizáciou črevnej flóry," vypočítava lekárka.

Podľa Ministerstva poľnohospodárstva Spojených štátov amerických narastá počet otráv jedlom v období od mája do septembra, kedy býva jedlo ponechané vonku v potenciálne nebezpečných teplotách. O bezpečnosti potravín v lete koluje veľké množstvo mýtov. My vám dnes objasníme tie najčastejšie z nich.

01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty 02 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 03 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 04 - Modified: 2024-04-11 14:45:00 - Feat.: - Title: Dezinfekčné chemikálie môžu poškodiť kritické podporné bunky v mozgu, ukazuje štúdia 05 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
14. apríl 2024 23:57