StoryEditor

Šesť potravín, ktoré môžu chrániť pred Alzheimerovou chorobou

11.07.2016, 00:00

Roztržitosť, neustále strácanie kľúčov a zabúdanie mien môže pôsobiť vcelku nevinne alebo dokonca smiešne. Ale tieto príznaky môžu byť začiatkom Alzheimerovej choroby, ktorá je veľmi závažným a komplikovaným ochorením. Prevenciou je okrem trénovanie mozgu i zdravá strava, píše Marcela Svobodová pre portál iDnes.cz.

Zhoršenie pamäti je síce prirodzenou súčasťou procesu starnutia a aj úplne zdraví ľudia v starobe zabúdajú niektoré informácie. Avšak Alzheimerova choroba (AN) nepostihuje len pamäť, ale aj myslenie, komunikačné schopnosti a úsudok. Nakoniec sa aj najdrahší blízki môžu premeniť na úplne cudzích ľudí. A aj keď sa AN týka predovšetkým osôb starších ako 65 rokov, stáva sa, že ochorie aj tridsiatnik. Alzheimerova choroba sa začína pozvoľna.

Najprv sa u pacienta zhoršuje krátkodobá pamäť, nastupujú ťažkosti s vyjadrovaním a zmätenosť. Postupne sa mení celá osobnosť chorého človeka a v posledných štádiách je pacient úplne závislý od pomoci druhých. Táto závažná choroba je spôsobená mnohými rôznymi faktormi. Lekár Ondřej Nývlt zo Sveta zdravia vysvetlil, že Alzheimerova choroba rovnako ako mnoho ďalších ochorení s poruchami pamäti nemá jednoznačnú príčinu, ale sú známe faktory, ktoré zvyšujú riziko jej vzniku.

„Je to vek, ochorenia demencie u príbuzných a genetické vplyvy, prekonanie úrazu hlavy alebo cievnej mozgovej príhody, predovšetkým s dlhším bezvedomím. Z faktorov, ktoré možno ovplyvniť, je to porucha metabolizmu tukov, vysoký krvný tlak, cukrovka, vyššia konzumácia alkoholu a nedostatok mentálnej a fyzickej aktivity. Vplyv môžu mať aj niektoré psychické ochorenia, napr. depresie, ale tiež dlhotrvajúci závažný stres, prípadne náročné životné situácie,“ uviedol doktor Nývlt.

Zázračný liek neexistuje
A dodal, že v súčasnej dobe bohužiaľ neexistuje žiadny zázračný liek, ktorý by Alzheimerovu chorobu mohol vyliečiť. Avšak existuje celý rad liekov, ktoré zmierňujú alebo odstraňujú príznaky demencie a zlepšujú kvalitu života chorých. Dôležité je kombinovať všetky liečebné postupy a možnosti. „Okrem metód, ktoré majú v rukách lekári (podávanie liekov, ktoré majú vplyv na pamäťové funkcie, zlepšenie metabolizmu mozgu, ovplyvnenie zápalu a autoimunitných reakcií, atď.) je množstvo metód, ktoré môže aplikovať každý. Základom je mozog trénovať, ale tiež mu umožniť adekvátnu regeneráciu a odpočinok,“ povedal doktor Nývlt.

Nezanedbateľný vplyv majú tiež výživa a pitný režim. Je potrebné zabezpečiť prísun vitamínov (vitamíny C, E, B6, B12, kyselina listová, ale aj koenzým Q10), minerálov (hlavne jód, chróm, horčík, mangán, selén, zinok, kremík a železo), antioxidantov, aminokyselín (najlepšie už v jednoduchej, štiepenej forme) a omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Americká nezisková spoločnosť Alzheimer`s Association tiež odporúča obmedziť konzumáciu nasýtených tukov, cholesterolu, rafinovaných cukrov a soli. Nasýtené tuky a trans mastné kyseliny sú totiž v súčasnosti najväčšou známou hrozbou pre mozgové zdravie.

Opatrne s alkoholom. Ten môže prospievať (červené víno), ale len pri veľmi striedmej konzumácii. Akonáhle ho bude viac než veľmi malé množstvo, začne prevažovať škodlivý vplyv na rozumové funkcie,“ informoval lekár Nývlt.

Pomôcť môže podávanie ginkgo biloby. Prospievať môže aj káva a čokoláda, ale skôr v nepraženej (raw) verzii,“ povedal doktor Nývlt, ktorý odporúča udržiavať dobrú funkciu mozgu tiež fyzickou a mentálnou aktivitou. „Kognitívne tréningy sú cvičenia, ktoré pomáhajú zlepšiť poznávacie (tj. kognitívne) funkcie. Odporúča sa pravidelne čítať a rozprávať o prečítanom, učiť sa niečo nové, napr. cudzí jazyk, cvičiť všetky druhy pamäti (krátkodobú, dlhodobú, sluchovú, zrakovú), počítať, riešiť slovné úlohy, lúštiť krížovky, sudoku a iné hlavolamy, hrať vedomostné súťaže, spoločenské hry (pexeso, dáma, šach, scrablle, karty, mariáš), písať, udržiavať medziľudské vzťahy, viesť kultúrny a spoločenský život.

Veľmi vhodné je večer pred spaním zhodnotiť a zrekapitulovať udalosti prebehnutého dňa (ideálne pospiatky, teda od večera sa vracať v mysli postupne k ránu),“ radí doktor Nývlt. Na záver tiež odporúča nezabúdať na pohyb, keďže je preukázané, že pravidelný pohyb znižuje nielen riziko demencie, ale aj mozgovej mŕtvice a infarktu a pomáha povzbudiť dobrú náladu. Podľa doktora Nývlta plne postačí nenáročný pohyb, napríklad 30 minút chôdze denne.

Zahrajte sa a pomôžte vedcom s výskumom
Mobilná hra SeaHero bola vytvorená v spolupráci so svetovými odborníkmi na Alzheimerovu chorobu. Vďaka unikátnemu projektu, pri ktorom sú anonymne zaznamenávané reakcie hráčov, získajú vedci rozsiahly súbor dát dôležitých pri výskume a liečbe demencie. Hra pomôže urýchliť klasický výskum až o desiatky rokov. Dve minúty hrania tejto hry poskytnú vedcom dáta, ktoré by v laboratórnych podmienkach zbierali päť hodín.

01 - Modified: 2024-04-09 10:00:00 - Feat.: - Title: Hongkong hlási nákazu vzácnym smrteľným vírusom, ktorý zaznamenali len u 50 ľudí. Muža pohrýzla opica 02 - Modified: 2024-04-05 07:23:38 - Feat.: - Title: Svojho času mediálny mág Fedor Flašík, skončil v nemocnici. Má opäť problém s rakovinou? 03 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty 04 - Modified: 2024-03-29 11:00:00 - Feat.: - Title: Syndróm démonickej tváre skutočne existuje. Muž vysvetľuje, aké je to žiť s diagnózou, ktorou trpí len 75 ľudí na svete 05 - Modified: 2024-03-26 11:30:00 - Feat.: - Title: Najskôr vtipkovali na jej účet, teraz sa ospravedlňujú. Ako celebrity reagujú na správu o diagnóze Kate Middleton?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
10. apríl 2024 17:39