Flickr
StoryEditor

Pšenica, ktorá je naozaj zdravá? Nebojte sa špaldy

05.07.2016, 01:00

Obilniny sú zdravé, o tom niet pochýb. Najlepšou obilninou, ktorú by sme do svojho jedálnička mali zaradiť natrvalo a najčastejšie, je pšenica špalda. Má vynikajúce nutričné hodnoty, ozdravné účinky, zaujímavú orieškovú chuť a môže byť dokonca vhodnou alternatívou pre ľudí s alergiou na pšenicu.

O špalde by sme mohli hovoriť ako o zabudnutom pôvodnom druhu pšenice. Pestovala sa už v dávnej minulosti, pred viac ako 8 000 rokmi pred naším letopočtom za čias Egypťanov, starovekých Rimanov, Keltov a Germánov. Neskôr sa na ňu zabudlo, pretože z polí ju vytlačila šľachtená pšenica, ktorej výnosy v porovnaní so špaldou boli omnoho vyššie. Dnes sa pomaly vracia na naše pulty a vydobýja si oprávnené miesto v našej kuchyni.

Špecifiká špaldy
Špalda má špeciálny obal zrna. Zrno špaldy je obalené dvojitou plevou, ktorá ho chráni pred kontamináciou, chorobami a proti vonkajším vplyvom znečisteného prostredia. Tento špeciálny obal zároveň zachováva vysoký podiel živín v zrne. Vďaka tomu sa špalda stala plodinou vhodnou na pestovanie v ekologickom hospodárstve a v bio kvalite sa pestuje dokonca aj na Slovensku. Špalda je najmenej náročná obilnina na pestovanie, avšak jej spracovanie je časovo a finančne podstatne náročnejšie.

Čím sa špalda líši od pšenice obyčajnej?
Zrno špaldy má vyšší podiel bielkovín (až 17 percent), tuku, vitamínov, minerálnych látok a esenciálnych aminokyselín ako pšenica. Má vysoký obsah lepku, a niektorí ľudia ho dokonca znášajú lepšie ako lepok pšeničný, (pozn. red.: celiatici by však túto skutočnosť mali konzultovať so svojím lekárom). Obsahuje veľa vlákniny, ktorá je veľmi ľahko stráviteľná, podporuje trávenie a peristaltiku čreva. Je výborným zdrojom vitamínov skupiny B (najmä B1, B2, B3), vitamínu A a E. Z minerálnych látok je bohatá na vápnik, fosfor, draslík a stopové množstvá zinku, medi, železa a selénu.

Benefity a účinky špaldy na zdravie
Už sv. Hildegarda v 12. storočí poznala zdraviu prospešné účinky špaldy a odporúčala ju ako liek pri viacerých chorobách. Špalda môže pomôcť pri migrénach, kardiovaskulárnych chorobách, vysokom krvnom tlaku, ateroskleróze, cukrovke 2. typu, znižuje hladinu cholesterolu, chráni pred rakovinou prsníka a pomáha predchádzať žlčníkovým kameňom.

Použitie v kuchyni
Špaldu možno v kuchyni použiť vo forme celého zrna, vločiek, otrúb, cestovín či múky. Z celej špaldy si možno pripraviť kernoto, otrubami zahustiť polievky či omáčky, z celozrnných vločiek si pripraviť chutnú raňajkovú kašu. Špaldové cestoviny sa dnes na trh dodávajú v rôznych tvaroch a špaldová múka býva rôzne namletá. Dostať ju ako hladkú múku, celozrnnú hladkú či hrubú alebo krupicu. Zo špaldy sa vyrába aj kávovinový nápoj ako zdravá a chutná bezkofeínová náhrada kávy.

Zásady práce so špaldovou múkou
Špaldovej múky sa v kuchyni netreba báť. Hladkú pšeničnú múku možno nahradiť hladkou špaldovou na sto percent. Ak sa chystáte zaradiť do receptov celorznnú múku, skúste zmenu zaviesť postupne. Nahraďte vo svojich receptoch 1/3 alebo 1/2 pšeničnej hladkej múky celozrnnou hladkou špaldovou. Dávky môžete postupne zvyšovať, až budete používať iba celozrnnú múku. Výrobky z celozrnnej špaldovej múky sú tmavšie a hutnejšie, cesto nakysne menej. Možno tomu pomôcť zvýšením množstvo droždia či prášku do pečiva o 20 percent.

RECEPT: Ovocný koláč zo špaldovej múky

Potrebujeme:
200 g špaldovej celozrnnej múky
100 g hladkej múky
150 g bieleho jogurtu
2 vajcia
2 KL prášku do pečiva
8 PL kokosového oleja
8 PL medu
ovocie podľa sezóny – asi 300 g
maslo a krupica na vymazanie a vysypanie formy

Ako na to: Vajíčka vyšľaháme s medom a postupne pridávame olej aj jogurt. Keď vznikne kompaktná našľahaná masa, pridáme múku a prášok do pečiva. Hotové cesto vylejeme na vymazanú a krupicou vystlanú tortovú formu. Navrch naukladáme ovocie podľa sezóny, my sme použili jahody. Pečieme pri teplote 180 °C 30 – 40 minút a skúšame špajľou, či je cesto upečené.

Článok bol uverejnený v časopise Fit magazín.

 

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 02 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 04 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:05