StoryEditor

Počuli ste už o osľom mlieku? Možno z neho bude trend budúcnosti

03.07.2016, 00:00
Autor:
mabmab

Cynthia Sass je odborníčka na výživu, ktorá sa zaoberá aj všetkými trendovými potravinami či produktmi. Teraz sa rozhodla, že opíše najnovší výstrelok, ktorým je oslie mlieko. Nie, nečítate zle, skutočne ide o mlieko od oslice, píše portál health.com.

Švajčiarska spoločnosť Eurolactis nedávno oznámila, že sprostredkuje mlieko v Európe, USA, Ázii aj v Austrálii. A spoločnosť sa pri mlieku zastaviť nenechá: chce vytvoriť aj čokoládovú tyčinku z oslieho mlieka a vyrobená bude aj vďaka spolupráci so švajčiarskym čokolatiérom. „Úprimne, nikdy som oslie mlieko neochutnala a nikdy som ani nepočula o výrobkoch z neho, až donedávna. Tak som sa pustila do pátrania a tu je šesť zaujímavých bodov, ktoré som objavila,“ povedala Sass.

Flickr

Oslie mlieko je starým trendom 

Už Hippokrates, otec medicíny, ospevoval oslie mlieko. Existujú záznamy o jeho popularite v starom Ríme a vo Francúzsku počas 20. storočia patrilo oslie mlieko dokonca k používaným druhom liekov. Inak povedané, pitie oslieho mlieka nie je bezprecedentné.

Nutrične je iné než kravské mlieko
V porovnaní s inými živočíšnymi mliekami, to oslie je v skutočnosti najbližšie k materskému mlieku a to na základe pH a výživovej povahy. Oslie mlieko obsahuje menej tuku než kravské a obsahuje aj protizápalové omega 3 mastné kyseliny. Prírodné látky v ňom posilňujú imunitu a sú užitočné pre ľudí s astmou, ekzémom aj lupienkou.

Výskum poukázal na jeho výhody
„O osľom mlieku som našla viacero štúdií v archíve National Library of Medicine. V jednej z nich, publikovanej v tomto roku v časopise Current Pharmaceutical Design dospeli k záveru, že oslie mlieko pomáha proti zanášaniu tepien vďaka jeho schopnosti rozširovať cievy. Ďalšia štúdia z časopisu Journal of Food Science považuje oslie mlieko za farmaceutickú potravinu najmä pre jeho výživové a funkčné vlastnosti. Po testovaní prišli vedci k záveru, že oslie mlieko má vysoký obsah laktózy, no keď je fermetovaný do jogurtu môže byť alternatívou pre osoby s neznášanlivosťou laktózy či kravského mlieka.

Ľudia ho už pijú
Aj keď to môže byť divné, ľudia už oslie mlieko pijú. Na celom svete totiž využívajú jeho výhody. BBC v roku 2011 vyhlásili, že viac než 50 percent oslieho mlieka je vyrobené na farme pri Bologni v Taliansku a predáva sa pediatrickým spoločnostiam najmä pre deti, ktoré nemôžu konzumovať kravské mlieko. Nehovoriac o tom, že pravdepodobne chutí lepšie než sa zdá. Ľudia hovoria, že je bez zápachu a štruktúra je podobná nízkotučnému kravskému mlieku.

Je súčasťou kozmetického priemyslu
Sass narazila na množstvo produktov na starostlivosť o pleť obsahujúcich oslie mlieko ako hlavnú zložku. Mnohí ľudia vraj vidia zlepšenie pri ekzémoch i pri probléme s citlivou pleťou. Rovnako tak vznikli aj mydlá s touto zložkou. A keď siahla odborníčka hlbšie do minulosti, aj taká Kleopatra sa vraj kúpala v osľom mlieku, aby bola jej pleť mladistvejšia.

Vznikne viac nových výrobkov, no budú drahšie
Súdiac podľa 269-tisíc výsledkov Googlu na hľadanie informácií o osľom mlieku, Sass si myslí, že práve ono bude trendom budúcnosti a získa svoju popularitu. Avšak treba dodať, že somáre neprodukujú toľko mlieka, koľko kravy. V skutočnosti vraj trvá 15 osliciam, kým vyprodukujú 4 litre mlieka. Aj preto sa napríklad pol kila syra z oslieho mlieka predáva za asi 900 eur. Oslie mliečne farmy sú menšie a obmedzené. Práve preto bude pravdepodobne jeho cena na trhu čoraz vyššia.

Ako Cynthia Sass na záver doplnila, mliečne výrobky neje a nemyslí si, že ju k tomu dovedie práve oslie mlieko. No pre ľudí, ktorí trpia rôznymi zdravotnými problémami môže byť aj toto cesta, ako to skúsiť.

01 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Budeme piť ťavie mlieko namiesto kravského? Výhodami totálne valcuje, v niektorých krajinách už zakladajú megafarmy 02 - Modified: 2024-04-03 07:04:43 - Feat.: - Title: Sú aktívne a posadnuté kvalitným jedlom: Tieto znamenia patria k milovníkom zdravej stravy 03 - Modified: 2024-03-29 12:30:00 - Feat.: - Title: Vtáčia chrípka sa preniesla prvýkrát na dobytok. Stopy vírusu našli v kravskom mlieku 04 - Modified: 2024-01-11 09:00:00 - Feat.: - Title: Činnosť, ktorá nám chýba ako soľ a postupne sa bez nej devastuje celé telo 05 - Modified: 2024-01-05 16:30:00 - Feat.: - Title: Chovatelia čelia kokteilu problémov. Je ich z roka na rok menej a bojujú s cenou mlieka
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
11. apríl 2024 14:29