StoryEditor

Stravujete sa zle a nepravidelne? Za toto sa vám telo nepoďakuje

29.06.2016, 00:00
Autor:
mabmab

Už sa vám stalo, že ste odložili svoj obed či večeru pre projekt, ktorý musel byť včas dokončený? Alebo ste vynechali raňajky, pretože ste zaspali a na ne už neostal čas? Nuž, aj takto si ničíte telo. Výskum totiž naznačuje, že načasovanie jedla môže ovplyvniť vašu hmotnosť, hladiny cholesterolu aj inzulínu, píše portál health.com.

Dva nové články publikované v Proceedings of the Nutrition Society naznačujú, že nielen to, čo jete, ale aj to, kedy jete, ovplyvňuje vaše zdravie. Nepravidelné stravovanie môže mať za následok obezitu, vysoký krvný tlak aj diabetes druhého typu. A to nehovoríme o rozhádzanom žalúdku, ktorý sa vám veru nepoďakuje. Jedna časť sa zameriavala na medzinárodné stravovacie návyky a našla možné spojenie medzi obezitou a väčším príjmom kalórií večer.

Druhá dospela k záveru, že ľudia, ktorí si denne dopriali šesť jedál, mali lepšiu hladinu cholesterolu aj inzulínu než tí, ktorí jedli kedykoľvek cez deň bez približného časového ohraničenia tri až deväť jedál. „Zistili sme, že dospelí, ktorí prijímali kalórie z pravidelnej stravy, teda vždy približne v rovnakom dennom čase, boli menej obézni než tí, ktorí sa stravujú nepravidelne a to aj napriek tomu, že tí pravidelne sa stravujúci mohli zjesť viac kalorií,“ vysvetlila Gerda Pot, prednášajúca lektorka zaoberajúca sa diabetom a nutričnou vedou hosťujúca na King College v Londýne, ktorá spolupracovala na oboch štúdiách.

Aj keď možno vplyv načasovania jedla na naše zdravie nedáva zmysel, štúdie sú súčasťou oblasti nazvanej chrononutrition, v ktorej vedci skúmajú súvislosť medzi metabolizmom a denným rytmom, ktorého periodicita je 20 až 28 hodín. Množstvo metabolických procesov prebiehajúcich v tele, tak ako chuť do jedla, trávenie či metabolizmus tukov, cholesterolu a glukózy, sa opakuje pri 24-hodinovej periodicite, vysvetlila Pot. „Nepravidelné stravovanie môže narušiť naše vnútorné hodiny,“ doplnila. Toto narušenie potom môže viesť k priberaniu a ďalším zdravotným rizikám.

Zmena času, v ktorom sa počas dňa stravujeme, má významný vplyv na naše telo. „Je to skutočne dôležité a existuje mnoho otázok, na ktoré sa, nanešťastie, zatiaľ nedá odpovedať,“ povedala a dodala, že by bolo veľmi zaujímavé pochopiť, aký veľký vplyv má narušenie stravovacieho biorytmu na vznik či riziko obezity. Stravovacie návyky v rovnakých denných časoch majú na telo pozitívny vplyv a dokážu ho ochrániť. Pokiaľ to však nie je možné, napríklad pre pracovnú vyťaženosť, existuje viacero iných spôsobov, ako zostať zdravý.

01 - Modified: 2016-05-23 16:26:27 - Feat.: 0 - Title: Potvrdené. Strava s vysokým obsahom cukru môže zničiť vašu pleť
01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 10:33