Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
20.06.2016, 02:16

Prečo plytváme jedlom? Lebo príliš milujeme svojich blízkych

Prečo plytváme jedlom? Lebo príliš milujeme svojich blízkych
Zdroj: Flickr

Lásku voči členom svojich rodín prejavujeme aj tak, že pre nich chystáme priveľa jedla. A ničíme tak planétu, píše huffingtonpost.com.

Ak je niečo, čo robia Američania lepšie ako ktokoľvek iný, je to vyhadzovanie bezchybného jedla do odpadkového koša. A krajiny Európskej únie v trende za Spojenými štátmi nijako nezaostávajú.

Zdroj: Flickr

Tridsať až štyridsať percent jedla, ktoré sa v USA dostane do predajní potravín a odtiaľ do domácností, sa napokon vôbec neskonzumuje. Všetky tieto nespotrebované potraviny musia napokon niekde skončiť.  Väčšina z nich, čo je zhruba tridsať miliónov ton jedla ročne, zakotví  v skládkach. Tam produkuje metán, plyn, ktorý napomáha vzniku skleníkového efektu a negatívnym klimatickým zmenám.

Dôkaz lásky
Výskumníci z Cornell Food a Brand Lab spolu s Brazílskou poľnohospodárskou výskumnou korporáciou a nadáciou Getulia Vargasa zo Sao Paula tvrdia, že kľúčovým problémom v celej téme je skutočnosť, že mnoho rodín to myslí so svojimi členmi až tak dobre, že ich zahŕňa obrovskými dávkami jedla. A tie nie sú zužitkovateľné.  

Výskumníci analyzovali nakupovanie, skladovanie, pripravovanie a zbavovanie sa jedla v dvadsiatich domácnostiach nižšej strednej vrstvy v severnej časti amerického štátu New Yorku. A zistili, že mamy a staré mamy identifikovali prípravu veľkých porcií a mnohých druhov pokrmov pre rodinných príslušníkov ako dôkaz lásky, záujmu a starostlivosti.

Servírovanie jedla v obrovských množstvách je podľa vedcov snahou ubezpečiť seba i členov rodiny, že všetkého je dostatok. Prehýbajúce sa stoly sú symbolom bohatstva. Zároveň sú spôsobom dištancovania sa od reality, v ktorej treba zápasiť s finančným a materiálnym nedostatkom.

Zdroj: Flickr

Pozitívna zmena
Tieto tendencie podľa hlavného autora výskumnej štúdie doktora Gustava Porpina prispievajú k plytvaniu jedlom i finančnými  prostriedkami v rodine. A takisto vedú k zbytočnému prejedaniu sa a zdravotným problémom ako nadváhe a obezite. Najviac sa podľa výskumu plytvá tepelne pripravenými pokrmami a surovou zeleninou.

Vedci veria, že pozitívne vedené kampane naučia ľudí, ako prestať plytvať jedlom. A takisto ich presmerujú od kvantity ku kvalite. To znamená, od nákupov kvánt lacných, mnohokrát spracovaných polotovarov k zdravým celistvým potravinám.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.