Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
19.06.2016, 17:30

Sú paradajky ovocie či zelenina? Súdy riešia tieto právne spory už 130 rokov

V skleníkoch s rozlohou 15 hektárov tu pestujú štyri druhy rajčín, ktoré sa predávajú v miestnych supermarketoch pod názvom Lutherove paradajky.
Zdroj: TASR

Súdy sa už v minulosti zaoberali sporom, či sú paradajky ovocie alebo zelenina. Na začiatku bol spor o rôznych colných tarifách medzi potravinami, dnes o rôznych výškach dotácií, píše Jan Kust pre idnes.cz.

Paradajky sa na naše stoly dostali masovo v 18. storočí. Sú jednou z cestovateľských plodín - tak nie je prekvapujúce, že nie sú pôvodom z Európy. Pochádzajú z Južnej Ameriky a do Európy ich priviezol ako okrasnú rastlinu Krištof Kolumbus. V roku 1886 obchodník John Nix priviezol do New Yorku várku západoindických paradajok a odmietol sa podrobiť výzve colného úradníka Edwarda Heddena zaplatiť 10 percent cla v súlade s colným sadzobníkom - Tariff Act of 1883.

Táto norma cla zaťažovala import cudzích druhov zeleniny. Nix, ktorý bol zbehlý v botanike, namietal, že paradajky sú ovocie a ako také by mali byť od tohto cla oslobodené, respektíve by mu vôbec nemali podliehať.

Tento spor sa dostal až na Najvyšší súd USA v roku 1893. Sudca Horace Gray rozhodol, že paradajky sú zeleninou. Žalobca síce uvádzal definície odborných slovníkov, Webster's Dictionary, Worcester's Dictionary a Imperial Dictionary, predviedol aj dvoch svedkov - obchodníkov s ovocím a zeleninou, ktorí podporili nárok paradajok na status ovocia. Sudca Gray v roku 1893 vyhlásil, že sú paradajky zeleninou, rovnako ako uhorky, fazuľa a hrášok, ale len v jazyku bežných ľudí. Všetko toto ovocie je totiž konzumované spolu s hlavným jedlom, polievkou, rybou alebo mäsom, čo z neho robí súčasť jedla - zeleninu, nie dezert, čo je ovocie.

Paradajky sa na naše stoly dostali v masovom meradle v 18. storočí. Tak sa z okrasnej kytičky stala hrdá súčasť jedálnička.
Zdroj: TASR

Toto nebolo prvýkrát, keď v podobnej veci Najvyšší súd USA rozhodoval o botanickom zatriedení plodín. V roku 1886 v spore Robertson vs. Salomon sudca Joseph Bradley rozhodol o tom, že fazuľa je zeleninou (dovozca vyhlasoval, že ide o semená, žalovaný zase predkladal recept na pečenú fazuľu v paradajkovej omáčke. Dobová tlač v americkom štáte Iowa to brala ako veľké víťazstvo fazule).

V nasledujúcich rokoch súdy v USA ešte rozhodli, že hľuzovky či cibuľa sú zeleninou, zatiaľ čo rebarbora je ovocie, a to aj s odôvodnením, že sa z nej robia vynikajúce koláče, teda nemôže ísť o zeleninu. Rovnako tak v roku 1895 rozhodoval Najvyšší súd USA Sonn vs. Magone (1895) o šošovici, ako o zelenine.

Paradajky tak síce na súde svoje (ovocné) víťazstvo nedosiahli, ale na začiatku nového tisícročia im pomohla Európska únia. Tá ich v prílohe č. III smernice 113/2001 vyhlásila za ovocie, aspoň pre účely výroby zaváranín. Z citácie rozsudku: "Na účely tejto smernice sa rajčiaky, jedlé časti stoniek rebarbory, mrkva a sladké zemiaky, uhorky, tekvice, melóny a vodové melóny považujú za ovocie." Ten pôvodný colný tarif z roku 1883 bol zmenený v roku 1897, takže podobné sadzby v tomto podaní už neexistujú, avšak stále je rozdiel medzi ovocím a zeleninou napríklad v zmysle žiadostí o štátnu pomoc.

A čo povedať na záver? Snáď len to, že aj paradajkový kečup je na základe niektorých zákonov v USA podávaný v školských jedálňach ako zelenina.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.