StoryEditor

Energia skrytá v malých semienkach. Jedna lyžica vás nakopne na 24 hodín

12.06.2016, 00:00

Na našom trhu žne úspech len posledných pár rokov, ale vedeli ste, že jej história siaha až do čias Aztékov? Pozoruhodné na tejto superpotravine je, koľko sily a benefitov sa zmestí do 1 mm semienka. Ťažko by sme hľadali podobného siláka takých malých rozmerov.

Chia sú semienka šalvie hispánskej. Ide o jednoročnú rastlinu s fialovými alebo bielymi kvetmi, dosahujúcu až 1,75 m. Semienka majú veľkosť asi 1 mm a sú mixom sivej, hnedej, čiernej a bielej farby. Pôvodom pochádza chia z južného Mexika a Guatemaly. Dnes sa pestuje predovšetkým v krajinách Strednej a Latinskej Ameriky. Rastlinám šalvie vyhovuje podnebie s vyššími dennými a nízkymi nočnými teplotami, a tak sa pestuje až do nadmorskej výšky 2 200 m.

Už v minulosti mala chia vysokú hodnotu pre jej zdravotné benefity a nutričné bohatstvo. Používala sa dokonca aj ako platidlo. Aztécki bojovníci užívali chia, aby im dodala množstvo energie a odvahy. Tradovalo sa, že jedna polievková lyžica im postačila na 24 hodín.

Plné antioxidantov
Dôvodov, prečo je chia považovaná za superpotravinu, je viacero. Obsahuje veľa vlákniny, esenciálne aminokyseliny, omega-3 mastné kyseliny, bielkoviny, vitamíny a minerálne látky. Z vitamínov je bohatá najmä na vitamín A, B, E, D, z minerálov obsahuje veľa vápnika, železa, fosforu, kalcia, zinku. Vďaka bohatému mixu hodnotných látok je plná antioxidantov, preto je prospešná najmä pre pleť a proti starnutiu. Vláknina pozitívne pôsobí pri zažívacích ťažkostiach. Znižuje krvný tlak, a tak pôsobí ako ochrana pri srdcovo-cievnych chorobách. Vysoký obsah vápnika posilňuje kosti. Množstvo bielkovín pomáha budovať svalovú hmotu. Omega 3-mastné kyseliny v chia zabraňujú rastu rakovinových buniek pri rakovine prsníka a krčka maternice. Kombinácia vápnika, fosforu, vitamínu A a zinku je nenahraditeľná pre silné a zdravé zuby. Chia dokáže naštartovať metabolizmus a dodať potrebnú energiu na dlhý čas. Má veľmi málo kalórií a využíva sa pri redukčných diétach. Najdôležitejším benefitom Chia podľa posledných výskumov je, že pomáha liečiť diabetes 2. typu tým,  že spomaľuje rozklad sacharidov a reguluje tak hladinu cukru v krvi.

Pri nízkom tlaku nie
V porovnaní s inými superpotravinami negatívnych účinkov chia nie je veľa. Chia znižuje krvný tlak, preto by ju ľudia s nízkym krvným tlakom mali užívať opatrne. U tých, ktorí nie sú zvyknutí na veľké množstvo vlákniny, môžu semená spôsobiť zažívacie ťažkosti. 

Semená chia majú neutrálnu chuť, preto je ich použitie veľmi univerzálne. Môžu sa konzumovať celé, drvené alebo namáčané. Celými semenami chia je možné posypať akékoľvek jedlo. Hodia sa na obilné kaše, smoothie, pudingy. Výborne využiteľné sú, ak sa premyjú, nasucho opražia a pomelú. Majú schopnosť viazať vodu, dokážu pohltiť až 12-násobok svojej hmotnosti. Práve v tejto podobe, keď pri styku s tekutinou vytvoria výživný gél, sa používajú ako zdroj dlhodobej energie. Celé sa môžu pridať do pečiva, koláčov, palaciniek, placiek a možno ich použiť aj na zahusťovanie. Výborne poslúžia v studenej i teplej kuchyni, na sladkých aj slaných pokrmoch. Receptov s nimi nájdete naozaj neúrekom, takže si stačí vybrať alebo sa len nechať viesť vlastnou fantáziou a použiť chia všade tam, kde sa vám zažiada.

Odporúčaná denná dávka: 28 g

Tip na recept: Chia puding s jahodami

Potrebujeme (2 porcie)
250 ml nesladeného mandľového mlieka
4 PL chia semiačok (cca 48 g)
1,5 PL trstinového cukru
1 vanilkový struk (príp. bourbon vanilkový cukor)
ovocie podľa chuti a sezóny

Ako na to:  V malej miske zmiešame mlieko, sladidlo a dreň z vanilkového struku. Prisypeme chia semiačka a poriadne premiešame. Prelejeme do dostatočne veľkej uzatvárateľnej misky a necháme odstáť celú noc v chladničke alebo cca 8 hodín. Podávame s obľúbeným ovocím, ktoré navrstvíme na puding, prípadne môžeme ovocie vrstviť v pudingu. Môžeme podávať ako raňajky alebo ako dezert.

 Článok bol uverejnený v časopise Fit magazín.            

01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 12:59