Goji. Snímka: Flickr
StoryEditor

Goji. Bobuľky, ktoré zlepšujú trávenie, ale nemali by ste to s nimi preháňať

06.06.2016, 11:00

V posledných rokoch sa radia k super potravinám. Ich účinky na zdravie by mali byť priam zázračné a navyše, ich pravidelná konzumácia by mala viesť k dlhovekosti. V krajinách pôvodu sa traduje, že miestni obyvatelia sa dožívajú aj niekoľko sto rokov. Či ide o aktuálnu módnu vlnu „gojimánie“ tlačenú marketingom, alebo sú goji ozajstným všeliekom, sa dozvieme pravdepodobne až o pár rokov. Napriek tomu nezaškodí povedať si o nich pár neodškriepiteľných faktov.

Goji berry alebo po našom goji sú sušené plody kríka kustovnice čínskej (Lycium chinense). Je to stredne veľký ostnatý krík s previsnutými vetvami. Pôvodom pochádza spod pohoria Himalájí a Mongolska, no dnes sa pestuje v mnohých krajinách sveta. I keď v západných krajinách sú goji známe iba posledné roky, v Tibete a Číne sa pre ich zdravotné účinky využívajú niekoľko sto rokov. Plody kustovnice čínskej majú sýtočervenú farbu a veľkosť hrozienka. Pri zbere a styku s pokožkou oxidujú a sčernejú, preto sa zbierajú ľahkým strasením do plachty a potom sa dosušujú v polotieni. Najobľúbenejšie, najchutnejšie a najzdravšie sú, keď sa konzumujú čerstvé, čo je v našich končinám skôr výnimočné. U nás sú najrozšírenejšie sušené. Chuťovo pripomínajú niečo medzi čerešňou, šípkou, brusnicou a hrozienkami. Neobsahujú príliš veľa ovocného cukru, preto sú po vysušení pomerne tvrdé. To sa dá vyriešiť tak, že sa pred použitím krátko namočia alebo povaria.

Čo je na goji také jedinečné?
Sú bohaté na bielkoviny (15 percent), obsahujú 18 aminokyselín (z toho 8 esenciálnych), 21 stopových prvkov, sú bohatým zdrojom karotenoidov a vynikajúcim antioxidantom. Z vitamínov môžeme spomenúť predovšetkým vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Z minerálov najmä železo, zinok, meď, vápnik, fosfor, selén a germánium. Účinky goji sú pomerne širokospektrálne. Vďaka antioxidantom priaznivo vplývajú na zdravie pokožky. Stopové prvky sú cenné v prevencii proti rakovine. Okrem toho goji podporujú trávenie, zvyšujú plodnosť a sexuálnu činnosť mužov aj žien. Zlepšujú kvalitu vlasov, kostí aj svalov. Majú protizápalový účinok, pomáhajú v boji proti bacilom a plesniam, pozitívne vplývajú na kardiovaskulárny systém.

Ako ich konzumovať a využiť v kuchyni
Na našom trhu ich možno dostať sušené, mrazené, ako ovocnú šťavu, prášok či vo forme tabletiek. Pridávajú sa do čajov, vín a rôznych výživových doplnkov. V kuchyni ich možno použiť podobne ako hrozienka. Využitie nájdu v sladkých aj slaných pokrmoch. Hodia sa najmä do obilných kaší, müsli, energy tyčiniek, ako topping na smoothie, vopred namočené ich možno pridať do ryže, omáčok, zmrzlín či koláčov.

Na čo si dať pozor?
Nikdy by sa nemala presiahnuť denná dávka asi 30 bobuliek (28 g). Pri konzumácii väčšieho množstva môžu goji spôsobiť tráviace ťažkosti. Deťom do 18 mesiacov sa podávanie neodporúča vôbec. V kombinácii s niektorými liekmi môžu goji spôsobovať problémy. Preto najmä ľudia, ktorí užívajú lieky na zrážanlivosť krvi, liečia sa na diabetes alebo majú ťažkosti s krvným tlakom, by sa pred konzumáciou goji mali poradiť so svojím lekárom. Vďaka hodnotným vitamínom a minerálom niet pochýb, že goji sú naozaj zdravé. Dosiaľ sa však nerealizovala žiadna štúdia, ktorá by proklamované účinky goji ako zázračnej potraviny naozaj potvrdila. Platí preto ako pri inom ovocí, že ide o zdravú potravinu, ktorá by v našom jedálničku nemala chýbať.

RAW brownie tyčinky s goji

Potrebujeme (na 2 väčšie tyčinky)
50 g jemných ovsených vločiek (pomletých)
25 g mandľovej múky (pomletých mandlí)
2 PL ľanovej múky (pomletých ľanových semiačok)
2 PL kakaa
1 PL kokosu
1 PL goji
1 PL agávového sirupu (príp. datľového, ryžového...)
2 PL oleja z vlašských orechov (príp. ryžového)
2 PL džúsu z čerstvého ovocia
2 KL vanilkového extraktu (možno vynechať)

Ako na to:
Goji umyjeme a necháme chvíľu namočené vo vode. Všetky ostatné suroviny zmiešame a v miske premiešame, aby sa všetky suroviny spojili. Do tejto zmesi zapracujeme scedené goji. Potom tvarujeme tyčinky pomocou papiera na pečenie a rolky na suši maki. Povrch tyčiniek môžeme posypať ľubovoľnými semiačkami (sezamovými, makovými, konopnými...).


Článok bol uverejnený v časopise Fit magazín.

01 - Modified: 2024-04-26 13:33:35 - Feat.: - Title: Tri kroky Britov aj s radikálnym rezom zastavili fajčiarov. Slovensko robí málo, len zdražiť cigarety nestačí 02 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 03 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 04 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 05 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 23:24