StoryEditor

Bola to zbytočná smrť kačky, hodnotil Pospíšil reštauráciu v Bratislave

30.05.2016, 11:00

Reštaurácia Sky bar na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave patrí, čo sa týka polohy, medzi najlepšie lokality v hlavnom meste. Neďaleký Bratislavský hrad doslova vidíte ako na tanieri. Reštauráciu sme navštívili spolu s ďalšími ôsmimi priateľmi, dvaja z nich pracujú v susednej Prahe pre gastronomický konzulting. Pozorný service personál reštaurácie nás uviedol k stolu a staral sa o nás vzorne celý večer.

Test reštaurácie nájdete v májovom prečo nie?!, ktoré je len dnes vložené v HN.

HN

Jedálny lístok reštaurácie sa skladá z dvoch častí: ázijské jedlá na jednej strane a európske na strane druhej. Zvolili sme si Európu. Jedálny lístok sa čítal zaujímavo a moderne. Z predjedál sme si teda vybrali consomé z hovädzej hrude – dobrý silný vývar s kockou varenej hovädzej hrude. Mäso bolo, bohužiaľ, tuhé a polievka, servírovaná v studenom tanieri, bola vlažná, čo je naozaj škoda.

Ako ďalšie jedlo sme si zvolili hovädzí jazyk sous vide s grilovanou foie gras s tekvicovým tapiokovým rissotom a espumou z kačacích pečienok. Jedlo bolo pekne moderne upravené a servírované na čiernom porceláne. Foie gras mali však zlú kvalitu – vnútri boli ako blato a rissoto, i keď zaujímavé, tapiokové, bolo bez chuti. Nestačí jedlo pekne pomenovať a naaranžovať na tanier, musí tiež dobre chutiť. Na našom tanieri potom nasledovalo trio z vegetariánskych tatarákov z paradajok, húb a morských rias. Opäť kreatívny predkrm, ale hubový tatarák zase nebol ochutený. Ani údené filé zo pstruha so šalátom z červenej repy a šošovice, ktoré sme si dali, nebolo ochutené. Prečo? Neochutnáva šéf jedlá, ktoré vychádzajú z jeho kuchyne?

Ihličie von z taniera
Pri hlavných jedlách sme si zvolili ravioli plnené kačacími prsiami, tekvicou a tvarohom s mrkvovo-zázvorovým velouté a rukolovým vzduchom. Opäť studené jedlo na tanieri, moderne futuristicky upravené, ale s neutrálnou chuťou. Prsia z divokej kačky s grilovaným brzlíkom bolo najhoršie jedlo večera. Prsia boli nepožívateľné, suché a na kosť tvrdé. To bolo veľké sklamanie večera za 17,90 eura. V polovici apríla, keď sme v reštaurácii boli, je lov zakázaný, takže ak bola kačica naozaj čerstvá, zaplatila svojím životom zbytočne. Ani teľací brzlík tento pokrm nezachránil. Ďalej sme si objednali jemne zaúdený steak z daniela s pyré z purpurovej fazule, ktorý nám priniesli aj s nakladanými gaštanmi a smrekovým ihličím. Na tanier však zásadne nepatrí to, čo sa nedá jesť, ihličie z vianočného stromčeka teda tiež nie. Steak bol usadený na veľkej hromade tmavohnedého pyré, obklopený malými kopčekmi takmer čierneho pyré z gaštanov. Opticky nelákavo upravený pokrm. Za tridsať eur to nestálo.

archív reštaurácie Sky bar

Víťaz večera
Ochutnali sme aj grilovaný filet z kambaly, pyré z červenej kapusty, cuketové spaghetti a k tomu opekanú pohánka s redukciou z boršču. Musíme povedať, že to bola dobre upravená ryba s kreatívnym (ale, bohužiaľ opäť studeným) sprievodom. Sviečková z mangalice s konfitovaným bôčikom bola víťazom večera aj napriek opäť vlažnej prílohe. Restovaná quinoa bola dobrým doplnkom k mäsu. A na záver oba dezerty – mousse z bielej čokolády v škrupine z belgickej čokolády aj creme brulee ochutené zázvorom – boli výborné.

Facit: Lemon tree je reštaurácia s modernou kuchyňou, ak odstráni zbytočné chyby a sústredí sa na produkt (mnohokrát menej je viac), bude iste patriť medzi popredné podniky v republike. Nestačí len prebrať modernu z internetu servírovanú na studenom tanieri, ale musí to ešte aj chutiť.

Pozn. red. Test bol robený v apríli, aktuálne reštaurácia zaviedla nový jedálny lístok s novým menu.

Kuchyňa: 3-
Obsluha: 1
Ambiente, čistota: 1
Vínna karta: 2

01 - Modified: 2024-04-26 08:47:39 - Feat.: - Title: Lovestream oznámil brutálne mená prere tento ročník. Do Bratislavy príde Macklemore, 50 Cent aj Rita Ora 02 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová 03 - Modified: 2024-04-25 06:19:05 - Feat.: - Title: Vodiči pozor: Na D2 na vjazde do Bratislavy z Malaciek sa zdržíte hodinu 04 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 05 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 22:55