Flickr
StoryEditor

Toto je 5 dôvodov, prečo sa každý deň stretnúť pri spoločnej večeri

20.05.2016, 07:00

Viete, že ak sa zídete každý deň pri spoločnom stole, vaše deti budú mať lepšiu náladu aj lepšie známky? No spoločné rodinné večere majú aj ďalšie výhody, píše Alena Bartošová pre idnes.cz.

Večere napríklad pomáhajú deťom budovať si racionálne stravovacie návyky. Prieskumy ukázali, že školáci, ktorí večerajú častejšie so svojou rodinou, jedia celkovo viac ovocia a zeleniny.

1. Bezbolestná osveta
Podľa harvardských vedcov (a aj podľa sedliackeho rozumu) môžu rodičia ďakovať spoločnému stolovaniu za to, že sa im do konverzácie pri stole darí celkom ľahko pašovať osveta o uhorkách alebo brokolici. Viete, že si deti pravidelne večerajúce s rodičmi častejšie obľúbia "to zdravé", aj keď im to spočiatku nechutí? Netvrdíme, že sa pretrhnú kvôli ružičkovému kelu, ale rozhodne sa naučia múdro si vyberať. Dokonca aj mimo domova a mimo rodičovský dohľad.

2. Šťastie na tanieri
Minnesotskí odborníci pridávajú, že deti, ktoré častejšie jedia so svojou rodinou, majú nielen menší sklon k zlým stravovacím návykom a prejedaniu, ale aj menej tiahnu k depresiám alebo úvahám o samovražde. Skoro to vyzerá tak, že rodinná večera funguje ako liek na zlú náladu.


3. Lepšie vysvedčenie

Ukázala sa aj ďalšia prekvapivá vec. Tínedžeri, ktorí jedia so svojimi rodičmi menej ako trikrát týždenne, majú v škole horšie známky. Američanka Miriam Weinstein v knihe Prekvapivá sila rodinného stravovania píše, že adolescenti, ktorým rodina dopraje večere alebo obedy pri spoločnom stole, sú dvakrát častejšie jednotkári než spolužiaci, ktorým to dopriate nie je. Ako to? Že by to bolo tým, že pri stole majú príležitosť konverzovať s dospelými? Pochytajú od nich slovnú zásobu a stimuluje sa aj ich záujem. Napríklad o to, čo sa práve teraz učia.

4. Všeobecný prehľad
Spomínate si na heslo "dobrú chuť a žiadne rozprávanie"? Nezmysel. Večera je ideálny čas dozvedieť sa a povedať si to najdôležitejšie. Asi ste si už overili, že na otázku "čo bolo v škole?" , počujete takmer vždy "nič". Skúste radšej "čo ti dnes urobilo radosť?", "ako to dopadlo s tým prírodopisom?" alebo "zmieril si sa s kamarátkou?". Spoločná večera vlastne neznamená len "dobrú chuť", ale aj "rád vás vidím, poďme sa porozprávať".

5. Nie cigaretám
Miriam Weinstein vo svojej knihe tiež pripomína, že dvakrát viac puberťákov, ktorí jedia s rodičmi pri stole len výnimočne, má tendenciu sa nudiť. A nudu potom zaháňajú alkoholom, drogami alebo cigaretami. Podľa prieskumu amerického Národného centra pre závislosti a zneužívanie návykových látok na Kolumbijskej univerzite mladí ľudia, ktorí večerajú spoločne s rodinou aspoň päťkrát týždenne, výrazne znižujú pravdepodobnosť, že začnú na niečom "ulietavať".

01 - Modified: 2024-04-26 13:33:35 - Feat.: - Title: Tri kroky Britov aj s radikálnym rezom zastavili fajčiarov. Slovensko robí málo, len zdražiť cigarety nestačí 02 - Modified: 2024-04-25 10:46:10 - Feat.: - Title: Pohreb zosnulého Laufera má prísne pravidlá. Dvom blízkym už dala rodina zákaz! 03 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 04 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 05 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 23:18