Potrebujeme (pre 4 osoby): 500 g bielej špargle, 50 g masla, 6 jarných cibuliek, hladkú múka, 500 ml zeleninového vývaru, 250 ml mandľového nápoja, 125 ml smotany na varenie alebo jej sójové alternatívy, korenie, soľ Ako na to: Špargľu očistíme, odlomíme konce, špičky odkrojíme a uschováme pre neskoršie zdobenie. Zvyšok špargle nakrájame na menšie kusy. Na masle potom krátko opražíme nakrájané jarné cibuľky. Pridáme špargľu a orestujeme. Zaprášime múkou a necháme zľahka opražiť. Prilejeme vývar, osolíme a okoreníme. Varíme na miernom plameni asi 20 minút. Rozmixujeme dohladka. Pridáme mandľový nápoj a smotanu alebo jej sójovou alternatívu. Špargľové hlavičky opražíme na masle a polievku nimi zdobíme. Podávame s krutónmi a nasekanou petržlenovou vňaťou.Alpro
StoryEditor

Sezóna špargle je tu. Vyskúšajte tieto triky a recepty

01.05.2016, 16:00

Jarné mesiace predstavujú pre gurmánov zahájenie sezóny čerstvých delikates, ktoré k rastu vyžadujú hrejivé lúče slnka. Jednou z nich je špargľa, čiže, biele zlato ', ako sa jej hovorí. My vám ponúkame niekoľko tipov na jej prípravu a tiež lahodných receptov.



Ak chceme špargľu variť, odporúča sa vodu ľahko osoliť a variť stonky zviazané k sebe. Ľahšie sa potom bude vyťahovať z vody, bez toho aby sme ju polámali. Podľa hrúbky výhonkov varíme bielu špargľu 7 až 9 minút, zelenej bude stačiť 3 až 5 minút. Či sú odnože pripravené na servírovanie, otestujte klasickým napichnutím na vidličku - mali by byť mäkké, ale napriek tomu krehké a v žiadnom prípade uvarené do "mŕtva".

Tipy šéfkuchára Lukáša Želechovského:
1. Nakupujte len nepoškodenú špargľu. Mala by byť pevná a tvrdá. Nemala by sa dať ohnúť, pri ohnutí by mala prasknúť. Keď špargľu stlačíme na spodku, mali by sa objaviť kvapky vody. To je známka čerstvej špargle.
2. Špargľu je vždy potrebné olúpať. Biela špargľa sa šúpe od hlavičky dole, zelená potom od polovice nadol.
3. Spodná časť špargle, 1 až 1,5 cm odspodu, je drevnatá. Je potrebné ju odrezať.
4. Aby ste zachovali krásnu farbu špargle, vždy ho pred ďalšou úpravou oblanšírujte. Vhoďte špargľu do vriacej osolenej vody s maslom, varte 30 sekúnd a potom prudko schlaďte vo vode s ľadom. Tým sa zastaví tepelná úprava.
5. Špargľa je hotová, keď je mierne uvarená.

Ak špargľu nespotrebujete hneď po zakúpení, skladujte ju v chlade, vlhku a tme. Na svetle môže biela špargľa začať fialovieť. Každým dňom skladovania ale trošku stráca na svojej lahodnej chuti.
Spôsobov, ako špargľu v kuchyni pripravovať, je mnoho. Populárne sú napríklad krémové polievky, zapečená špargľa, slané koláče, špargľa podusená alebo grilovaná ako príloha, výborná je ale tiež surová. Skvelá je tiež špargľa pečená na olivovom oleji alebo masle - v tomto prípade ju stačí len osoliť a okoreniť.

01 - Modified: 2024-04-17 10:30:00 - Feat.: - Title: Foodblogerka Kristína Suchánková: Nie som fanúšikom jaterníc či držiek, vyskúšam však hocičo​ 02 - Modified: 2024-03-18 09:00:43 - Feat.: - Title: Bageta či bolonské špagety. Zoznám sa s ostro stráženými potravinami, kvôli ktorým sú niektoré krajiny ochotné sa súdiť 03 - Modified: 2024-03-13 10:38:48 - Feat.: - Title: Ľahký recept s obľúbeným ovocím: Tvarohové knedličky s jahodami 04 - Modified: 2024-02-29 10:53:55 - Feat.: - Title: Stávka na istotu: Plnené zemiakové knedličky 05 - Modified: 2024-02-26 10:42:42 - Feat.: - Title: Ovocie z Pandory či legendárny lembas. Tieto fiktívne jedlá z popkultúry potrebujeme aj v reálnom svete
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 10:50