Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
31.07.2021, 00:00

Veľký návrat kompótov: Prečo nás opäť tak fascinuje zaváranie?

  • Kedysi nevyhnutnosť, ako spotrebovať nadprodukciu, dnes hit sociálnych sietí a znak návratu k prírode.
  • Prečo sme ich pred niekoľkými rokmi húfne vyhadzovali a dnes nám opäť plnia poličky?
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne, ktorý vychádza každý piatok ako príloha k Hospodárskym novinám.
Veľký návrat kompótov: Prečo nás opäť tak fascinuje zaváranie?
Zdroj: Pixabay (ilustračná)

Nakladané citróny v soli, hokaido džem s pomarančom, maliny s bielou čokoládou a so zázvorom, rajčinovo-citrónové pyré, zaváraná čierna baza, arónia s černicami, pikantné hruškové čatní s mandľami,...

​Aj vám sa zbiehajú slinky? Len malý náhodný výber z toho, čo ponúka súčasný trh či weby s receptami na tradičné aj menej obvyklé zaváraniny.

Kým kedysi sa vymieňali na obchytaných papierikoch, dnes stačí niekoľko klikov a nájdete stovky postupov a fotografií, ktoré vo vás vyvolajú nutkavý pocit, že ak ste si tento rok ešte niečo nezavarili, nie ste dobrým človekom.

Pritom to nie je tak dávno, keď sa vysterilizované poháre od starých mám niekoľko sezón prekladali z poličky na poličku, až napokon po zistení „márnosť, tieto uhorky/čalamáda/ čerešňový kompót majú už desať rokov“ putovali do koša.

Prečo nás teda opäť raz fascinuje výroba domácich lekvárov či nakladanej zeleniny? A odkiaľ sa vlastne celé to zaváranie vzalo? Otvorte si obľúbený lekvár, vezmite lyžičku a čítajte ďalej.

Maskovanie liekov

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 86% na dočítanie.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Digitálne predplatné

Získajte prístup ku kompletnému obsahu

KÚPIŤ

Už máte predplatné?
Prihláste sa

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.