StoryEditor

Majiteľ podniku v Krupine: Pandémiu zvládame lepšie ako podniky vo veľkých mestách

30.07.2021, 00:00
Ako človek s bohatými skúsenosťami v gastre stavil na produkty, servis a atmosféru podniku.

Čomu vďačíte za to, že Profile stále funguje?

Určite sú to naši zákazníci, ktorých sme po dlhej dobe konečne mohli opäť privítať v našich priestoroch. A tiež je to počasie, pretože to bolo v ostatných týždňoch šialené, pršalo, bola zima. A vtedy je chuť posedieť si na terase predsa len menšia aj po dlhotrvajúcej pandémii. Slnko ma vždy dokáže potešiť.

Posledné uvoľnenie opatrení prišlo dosť náhle, niektorých ľudí z gastra až zaskočilo. Nečakali také rýchle rozvoľňovanie. Ako ste to vnímali vy?

Ani ma to veľmi nezaskočilo. Správy som sledoval denne, večer som si vždy sadol k telke, takže som s tým trochu počítal. Predtým sme fungovali prostredníctvom okienkového výdaja, takže sme našu kaviareň udržiavali stále aspoň v prevádzke. Keď sa opatrenia uvoľnili, vyrazili sme do akcie. Situácia ma teda neprekvapila, ale potešila. Síce sme sedeli v zimných bundách a pod dekami na terase, no po takej dlhej dobe ani to zákazníkov neodradilo.

Malo pre vás okienko ekonomický zmysel?

Ekonomický to až taký veľký zmysel nemalo, ostať v kontakte so zákazníkmi bolo pre nás to hlavné. Chceli sme im dopriať kávu z profesionálneho stroja a čapované pivo v džbáne.

Čo bolo pre vás kľúčové?

Pomohli nám aj dotácie od štátu, či už od ministerstva hospodárstva na nájmy, alebo od ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, odkiaľ sme poberali dotáciu z poklesu tržieb. V prvom rade to však boli naši stáli zákazníci, ktorí nám nesmierne pomohli. Hoci sme tu mali pandémiu, do kaviarne si aj tak našli cestu. Prišli si po svoj obľúbený cheesecake alebo pivo do džbánika. Aj touto cestou by som sa im chcel veľmi poďakovať, berieme to ako motiváciu odplatiť sa im ešte lepšími produktmi a servisom.

Tomáš Turek

Myslíte si, že prežiť pandémiu bolo jednoduchšie v malom meste, alebo vo veľkom?

V menších mestách sa to dalo ľahšie ustáť. Vo väčších sú náklady na réžiu prevádzky výrazne vyššie. Samozrejme, závisí to aj od kvality poskytovaných služieb – koronkríza poslúžila aj akýsi očistec, tvrdý a nekompromisný. Prežili najmä tí, ktorí dbali na kvalitu a mali dobre nastavené fungovanie.

Zmenil sa po tejto skúsenosti váš pohľad na podnikanie v gastronómii?

Viac si vážime zákazníkov a celkovo život, zdravie, možnosť stretávania sa s kamarátmi, kolegami, zákazníkmi, rodinou. Všetko zlé je aj na niečo dobré a pandémia nám ukázala, že veci, ktoré považujeme za samozrejmé, nemusia byť večné. Začal som si viac vážiť drobné samozrejmosti, ktoré robia život životom.

V kariére ste si už preskákali všeličím, bola to pre vás doteraz najťažšia skúška?

Určite áno. Čo sa týka podnikania v gastronómii, ešte nič takéto som nezažil. Bolo nutné udržať kaviareň v behu a v čo najlepšej kondícii. Nebolo to jednoduché, rovnako ako v celom cestovnom ruchu, dalo nám to zabrať. Ale získali sme cenné skúsenosti.

Tomáš Turek

Aké priniesla vám?

Mne, spoločne s dvomi kamarátmi, sa naskytla príležitosť otvoriť požičovňu elektrobicyklov. Mali sme viac času na rozmýšľanie, prípravu, tak sme sa do toho pustili. Počas procesu prípravy sme zistili, že je možné vypracovať projekt a získať podporu z eurofondov na cykloturizmus. Vrhli sme sa do toho a nakoniec sa nám to podarilo. Takže hneď vedľa Profilu sme si otvorili požičovňu e-bikov.

Ako sa rodila táto myšlienka?

Všetci traja sme nadšenci cykloturistiky a zároveň sme v tejto oblasti chceli pomôcť Krupine ako takej a regiónu Hont. Mysleli sme nato už dlhšie a postupom času sme začali projektu dávať reálne kontúry. Túžili sme, aby aj ostatní mohli spoznať náš kraj.

Tomáš Turek

Čo tu stojí za spoznávanie?

V regióne Hont je toho až prekvapivo mnoho na objavovanie a spoznávanie. Napríklad je to vyhliadková veža Vartovka, odkiaľ máte krásny výhľad nielen na Krupinu, ale celé okolie. Pôvodne to bola strážna veža, postavili ju už v 16. storočí, no dnes sa odtiaľto namiesto zbrojnošov môže pozrieť každý. Hont je tiež bohatý na prírodné pamiatky, ako Sixova stráň, Štangarígeľ, čo sú krásne kamenné bralce. Samotná Krupina je rodiskom Andreja Sládkoviča, tvoril tu aj Eugen Suchoň. Blízko je priehrada, ktorá je na cyklovýlet ako stvorená. Myslím si, že Krupina a okolie má veľký potenciál. Aj preto sme sa rozhodli pre požičovňu elektrobicyklov – aby ho mohli ľudia i s naším prispením objavovať.

Máte aj vysnívanú destináciu, kam by ste sa chceli pozrieť na bicykli?

Momentálne mám na starosti iné veci, ale rád by som sa opäť pozrel do Slovinska, ale tentokrát by som vymenil vodu za pevnú zem a raft za bicykel.

Tomáš Turek

Ako vnímajú vašu iniciatívu ľudia?

Majú, dokonca som bol prekvapený, ako sa to rozbehlo. Stále sa dostávame do povedomia, takže verím, že to ešte bude lepšie. Konečne nám začína počasie priať.

Keď sme tu pred dvomi rokmi sedeli, vašou ambíciou bolo pritiahnuť do kaviarne nielen Krupinčanov, ale aj ľudí z okolia. Podarilo sa to, aj keď situácia bola taká, aká bola?

Za tie dva roky som mohol odsledovať, že k nám chodia aj ľudí z okolia. Najčastejšie to sú zákazníci z Banskej Bystrice či Banskej Štiavnice. Mám veľkú radosť, že sme sa dokázali dostať do povedomia aj za hranice nášho mesta.

A čo o vás hovoria, prečo sem idú?

Čo som odpozoroval a počul, je to najmä kvôli atmosfére, dobrej káve a službe. Veľký ohlas má náš priestor: kamenné steny, keramické kachle, drevené trámy na strope.

Momentálne máte novú letnú ponuku, čo z nej je vaša srdcovka?

V týchto horúčavách to je určite espresso tonic a tiež cold brew tonic. Alebo samostatné cold brew, podľa toho, koľko káv mám za sebou (smiech). Je to príjemné, osviežujúce a myslím, že to je to, čo ľudia počas leta potrebujú.

Tomáš Turek

A aké máte ambície teraz?

Užiť si leto, slnko a zákazníkov. Tiež sa chcem sústrediť na požičovňu elektrobicyklov, ktorú mám v pláne rozbehnúť podľa predstáv. Už minule som spomínal, že by som mal rád ďalší Profile niekde v okolí. A momentálne mnohé nasvedčuje tomu, že by sa to mohlo podariť. Keď sa vecí pohnú a proces bude rozbehnutý, rád prezradím viac.

01 - Modified: 2021-07-28 11:29:36 - Feat.: 0 - Title: Spolumajiteľ prevádzky v Hlohovci: Rozbiehanie bolo ľahšie ako obdobie lockdownu 02 - Modified: 2021-07-22 09:38:01 - Feat.: 0 - Title: Pavol Paták: Veľké preso bol náš svetový unikát. Nikde totiž nevedeli pokaziť kávu tak, ako u nás
01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 02 - Modified: 2024-04-17 12:26:34 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Koniec temnoty sa blíži, z Nemecka sa šíria dobré správy 03 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 04 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 09:57