Gumoví medvedíciMafra/Petr Topič
StoryEditor

Prospievajú gumoví medvedíci zdraviu? Test vyvracia známy mýtus

15.04.2016, 20:18
Mnoho mamičiek kupuje deťom gumových medvedíkov ako zdravú sladkosť plnú prospešného kolagénu. Lenže pozor: Test iDnes zistil, že sú plní cukru a v niektorých je nadbytok "éčok".

Niektorí lekári odporúčajú mamičkám, aby deťom dávali želatínové cukríky, pretože to je dobré na kĺby. Ak by vzali ich rady príliš vážne, mohli by mať doma čoskoro namiesto zdravých detí tučkov. Ukázal to test 14 želatínových cukríkov, ktoré MF DNES nakúpila v bežnej obchodnej sieti.

Medvedíky a ďalšie "gumové" sladkosti síce skutočne obsahujú kolagén, ktorý pomáha kĺbom, kostiam, šľachám aj svalom, v cukríkoch je ho však tak málo, že nedokáže vyvážiť negatíva, ktorá so sebou ich konzumácia prináša. V testovaných vzorkách ho bolo len štyri až šesť percent.

Také množstvo by kĺbom pomohlo asi len v prípade, ak by sa medvedíky stali súčasťou každodenného jedálnička.

Kolagén? Aspik alebo huspenina sú lepšie

"Kolagén je základnou jednotkou všetkých spojivových tkanív. V cukríkoch je ho však malé množstvo, takže od toho žiadny zázrak čakať nemôžete. Cukríky v tomto ohľade neuškodia, ale aspik je lepší, výborné je tiež šunkové koleno a najlepšie je uvariť si huspeninu, tam budete mať kolagénu najviac," radí Pavel Sehnalík, ortopéd ambulancie Orthotes.

Sehnalík sa vo svojej praxi stretol s tým, že konzumácia medvedíkov v okamihu, keď postihnutie kĺbov bolo ešte len v počiatkoch, pomohla. Zároveň mu však ukázala aj tienisté stránky tejto "liečby". "Mal som pacienta, ktorý jedol 1,5 kilogramu medvedíkov mesačne a jeho bolesti sa výrazne zmiernili. Avšak pribral desať kíl, čo kĺbom rozhodne nesvedčí," hovorí ortopéd.

Jan Matúš, vedúci nutričných terapeutov Nemocnice Na Bulovce, navyše hovorí, že problémy s kĺbmi trápia hlavne strednú generáciu a predovšetkým seniorov. "Obhajovať teda detské maškrtenie medvedíkov nejakými zdravotnými tvrdeniami nemá zmysel," podotýka.

Avšak súhlasí s tým, že želatína a želatínové doplnky sú pre organizmus prínosné. Naopak cukry, umelé farbivá a ďalšie prídavné látky, ktorými sa želé cukríky vystužujú, telu neprospievajú.

Denná dávka cukrov v ôsmich cukríkoch

A test ukázal, že práve cukrov, ktoré dodávajú telu len prázdnu energiu, je v medvedíkoch väčšina - ich množstvo sa pohybovalo od 40 do 70 percent. Sáčok tých najsladších s hmotnosťou 225 gramov obsahuje v prepočte 40 kociek cukru. Dieťaťu vo veku štyri až šesť rokov by stačilo zjesť osem cukríkov, aby to vyčerpalo odporúčanú dávku cukrov na celý deň.

Test tiež odhalil, že polovica výrobcov prekročila hodnoty cukru uvedené na obale, v najhoršom prípade takmer o pätinu. Výrobcovia síce jeho množstvo zatiaľ povinne uvádzať nemusia, ale keď ho na etikete uvedú, musia ho dodržať.

Veľké množstvo cukru v cukríkoch sa vedľa nutričných špecialistov nepáči ani zubárom. "Žiadne maškrtenie nemôžeme označiť ako zdravé. V stomatológii platí totiž jednoduchá rovnica: cukor + čas = kaz," vysvetľuje Taťána Vrbková, členka predstavenstva Českej stomatologickej komory.

Ak už však rodičia svojim deťom sáčok cukríkov dajú, mali by im ho podľa nej dopriať naraz celý, než im ho rozdeľovať po troškách celý deň. Najvhodnejšia doba je po poludňajšom hlavnom jedle, po ktorom si deti budú môcť vypláchnuť ústa čistou vodou. Vhodná je aj žuvačka bez cukru, ktorá zbaví povrch zubov sladkých zvyškov. "A navečer pred spaním je nevyhnutné si dokonale vyčistiť zuby," dodáva Vrbková.

01 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou 02 - Modified: 2024-04-04 09:18:48 - Feat.: - Title: Mali by ste radšej prísť o vodičák? Tento kvíz preverí, či nie ste hrozbou cestnej premávky 03 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia 04 - Modified: 2024-04-03 12:00:00 - Feat.: - Title: Suzuki mieri tam, odkiaľ ostatní odišli. Nový Swift je moderné auto zo starej školy 05 - Modified: 2024-04-03 05:58:18 - Feat.: - Title: Spolupráca s Leicou sa vyplatila. Kompaktná vlajková loď z Číny ale dokáže viac ako len fotiť
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
09. apríl 2024 14:29