StoryEditor

Problém, čo trápi stále viac mladých. Päť tipov, ako si znížiť cholesterol

12.04.2016, 00:00

O svoj cholesterol sa človek obvykle nezaujíma do chvíle, kedy ho lekár pri prehliadke upozorní, že výsledky nie sú dobré, a že by mal zapracovať na tom, aby hladinu znížil. Ako na to, radí Kristina Procházková pre portál idnes.cz.

1.Schudnite
Pokiaľ máte nejaké kilá navyše, hladine cholesterolu prospejete tým, že sa ich zbavíte. Schudnutie navyše vylepšuje pomer medzi dobrým a zlým cholesterolom, takže pomôže na dvakrát. Pomôcť pritom môže aj malý úbytok váhy: i zhodenie troch až piatich kíl by malo vylepšiť výsledky vášho odberu krvi.

O tom, ako správne chudnúť, sa nebojte poradiť s odborníkmi. Nemajte tiež prehnané očakávania, ako sa už nedotknete sladkého a že denne strávite hodinu vo fitku. Pretože ak to nedodržíte, je ťažké motiváciu udržať a nespadnúť zase do starého stereotypu. Premyslite si vopred, ako prekonáte prekážky, ktoré vám v chudnutí bránia: nedostatok času, náročná starostlivosť o rodinu, nezdravé rituály a tak ďalej.

2.Hýbte sa
K zlepšeniu hladiny cholesterolu by ste sa mali venovať náročnejšej pohybovej aktivite 30 až 60 minút denne - a nie nutne vcelku, môžete si cvičenie rozdeliť napríklad aj na desaťminútovky. Počas týždňa by malo ísť minimálne o 150 minút pohybu.

Nájdite si pohyb, ktorý vás bude baviť: chodievajte na rýchle prechádzky, jazdite na bicykli alebo choďte plávať, najlepšie aj s kamarátom, ale vždy je potrebné, aby pre vás šport nebol nutnosťou, ale príjemnou aktivitou.

3.Upravte si jedálniček
Pre hladinu cholesterolu je zásadné strážiť si, čo jete. Zoznam potravín, ktoré je dobré obmedziť, pritom nie je nijako prekvapivý: vaječné žĺtky, vnútornosti, plnotučné mlieko (zdroje cholesterolu) a ďalej tuky - predovšetkým tuky nasýtené a trans.

Rizikom sú preto vyprážané jedlá, stužené tuky, tučné mäso, tučné mliečne výrobky, kupované sušienky, čipsy, sladkosti a podobne.

Je tiež vhodné vyhýbať sa alkoholu - primeraný je tak pohárik vína denne (podľa niektorých výskumov je dokonca víno v tomto množstve hladine cholesterolu aj užitočné, avšak vedecké dôkazy pre toto tvrdenie nie sú dostatočné).

Škodí aj fajčenie, ktoré prispieva k usadzovaniu cholesterolu na stenách ciev - ateroskleróze. Potraviny, ktoré sa do diéty pre zníženie hladiny cholesterolu naopak hodí, nájdete vo fotogalérii.

4. Doplnky stravy môžu pomôcť
Aj keď veda účinky doplnkov stravy na hladinu cholesterolu zatiaľ nepotvrdila, niektoré doplnky by užitočné byť mohli. Všeobecne platí, že ak ich vyskúšate, uškodiť by ste si nemali - len je potrebné prebrať ich užívanie s lekárom alebo lekárnikom, aby odhalili možné interakcie s liekmi, ktoré užívate. Odporúčajú sa napríklad výživové doplnky obsahujúce vlákninu: ovsené otruby, svetlé psyllium alebo jačmeň.

Pomôcť môžu tiež extrakty z artičokov či zeleného čaju, rybí olej, niacín či proteíny zo sóje. Hladinu LDL i celkového cholesterolu znižuje doplnok stravy sa srvátkovým proteínom: kupuje sa predovšetkým v špecializovaných obchodoch a obsahuje aj návod na použitie. Predovšetkým ženám po prechode a ľuďom, ktorí majú v krvi cholesterolu naozaj veľa, môže  pomôcť ľanové semienko.

Vplyv na hladinu cholesterolu sa prisudzuje aj cesnaku (čerstvému ​​aj rôznym doplnkom stravy s jeho obsahom). Niektoré doplnky stravy z červenej fermentovanej ryže (ryža s plesňou Monascus purpureus) obsahujú látky monacolin, pričom monacolin K je látka, ktorú obsahuje rozšírený liek na zníženie cholesterolu Lovastatín. Bohužiaľ je ťažké zistiť, aký je presne obsah tejto látky v potravinových doplnkoch, ktoré sa na tento účel predávajú - odborníci preto pri ich užívaní radia zvýšenú opatrnosť.

5. Buďte pod lekárskou kontrolou
Ak sa vám nepodarí znížiť hladinu cholesterolu na únosnú mieru pomocou diéty alebo chudnutia, je potreba pomôcť telu liekmi - dlhodobo zvýšený cholesterol prispieva ku kardiovaskulárnemu ochorenia a taký infarkt alebo mŕtvica môžu mať fatálne následky. Medikamentov na vysoký cholesterol je veľa: najrozšírenejšie sú statíny, ale používajú sa aj fibráty, iónomeniče a ďalšie.

Najlepšie ale samozrejme je, ak k liečbe vysokého cholesterolu vôbec nemusí dôjsť. Prevencia pritom nie je nijako zložitá: je to všeobecne zdravý životný štýl. Dodržiavanie optimálnej váhy, primeraný pohyb, obmedzenie alkoholu, nefajčenie, diéta s obmedzeným množstvom tukov bohatá na zeleninu, ovocie a celozrnné potraviny.

Čo si pamätať
Pri vyšetrení krvi sa nezisťuje len celkové množstvo cholesterolu v krvi, ale rozlišujú sa jeho dva typy: LDL cholesterol, ktorý roznáša cholesterol z pečene do tela, čím môže prispieť k ateroskleróze a jeho hladina by mala byť čo najnižšia (optimálne do troch mmol / l ), a HDL cholesterol, ktorý naopak cholesterol zbiera, v pečeni ho necháva likvidovať a jeho množstvo by naopak malo byť vyššie (nad 1 mmol / lu mužov, nad 1,2 mmol / lu žien). Celkovo by potom cholesterolu malo byť nanajvýš 5 mmol / l; je však dôležité zohľadniť aj vzájomný pomer oboch typov cholesterolov.

01 - Modified: 2024-04-26 13:33:35 - Feat.: - Title: Tri kroky Britov aj s radikálnym rezom zastavili fajčiarov. Slovensko robí málo, len zdražiť cigarety nestačí 02 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 03 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 04 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 05 - Modified: 2024-04-24 09:00:00 - Feat.: - Title: 11-ročné dievča objavilo milióny rokov starú fosíliu. Vedci sa domnievajú, že patrí najväčšiemu plazovi, aký kedy obýval planétu
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 18:18