StoryEditor

Zázračné zlaté korenie. Dôvody, prečo sa oplatí pravidelne jesť kurkumu

10.04.2016, 00:00
Autor:
HNstyleHNstyle

Kurkuma má antioxidačné a protizápalové účinky, účinnou zložkou v korení je kurkumín, ktorý je rovnako ako rozmarín prírodným antioxidantom. Potenciálne tak kurkuma môže chrániť proti rozvoju rakoviny, píše portál lidovky.cz.

V súčasnej dobe sa skúma, či môže slúžiť ako prevencia v boji proti niektorým druhom rakoviny vrátane rakoviny hrubého čreva, prostaty, prsníka a rakoviny kože. V tradičnej čínskej a ajurvédskej medicíne sa používa na podporu trávenia a pri pálení záhy. Kurkuma je ale tiež skvelým prírodným mozgovým dopingom a bráni jeho poškodeniu.

Kurkuma je veľmi známe korenie pochádzajúce z Indie, odkiaľ sa tiež vyváža väčšina svetovej produkcie. Indovia prezývajú kurkumu „svätý prášok“ a veľmi si ju cenia. Používajú ju pri liečení rán a infekcií. Vzniklo aj mnoho vedeckých štúdií, ktoré potvrdzujú liečivé účinky tohto zlatého korenia. Kurkuma má antibakteriálne, antioxidačné, protinádorové, antivírusové a antibiotické účinky. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C a E. Veľkou výhodou kurkumy je, že ju môžete konzumovať denne.

Flickr

V kuchyni ju môžete použiť do polievok, kuskusu, cestovín, ale aj na ochutenie vody. Stačí rozpustiť lyžičku mletej kurkumy v teplej vode a ochutiť ju citrónovou šťavou. Môžete tiež pokrájať čerstvý koreň do studenej vody. Kurkuma má jemnú horkastú chuť, jedlu dodá žlté zafarbenie a podporí jeho chuť, nie je príliš ostrá, a tak je vhodná aj pre tých, ktorým nerobí dobre chilli. Kurkuma je najdôležitejšou zložkou karí - dodáva mu charakteristickú žltú farbu.

Zlaté mlieko s kurkumou
Nápoj, ktorý stimuluje imunitný systém a pomáha pri prechladnutí počas chrípkovej epidémie. Kurkuma je prírodné antibiotikum a antivirotikum a čistí organizmus.
Potrebujeme:
pohár kokosového mlieka (prípadne iného)
pol čajovej lyžičky kurkumovej pasty
lyžicu organického kokosového oleja
škoricu
med
Ako na to:
Pohár mlieka privedieme do varu, ale nevaríme, pridáme kurkumu a necháme trochu vychladnúť, pridáme med. Je vhodné použiť trochu olivového oleja alebo iného kvalitného oleja.

Kurkumová pasta
Pasta je jednoduchá na prípravu. Zmiešajte na malej panvičke štvrtinu pohára kurkumy, polku čajovej lyžičky korenia a pol pohára prevarenej vody. Zahrejte na slabom ohni a miešajte, kým vám nevznikne pasta - zhruba päť minút. Potom pastu vložte do sklenenej nádoby, počkajte až vychladne a skladujte v chladničke. Pasta vydrží v tomto stave mesiac aj dlhšie.

01 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 04 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 14:13