StoryEditor

Starbucks čelí obrovskej kritike: v nealku našli 25 lyžičiek cukru

17.02.2016, 14:31
Autor:
HNstyleHNstyle
Kaviarenské reťazce vo Veľkej Británii výrazne presádzajú teplé nápoje, ktoré sú pre zákazníkov alternatívou kávy.

Príliš sladké sú čokolády aj ovocné drinky. Napríklad jeden z nápojov siete Starbucks obsahoval 25 čajových lyžičiek cukru. To je trikrát viac, než by mal dospelý skonzumovať za celý deň.

Niektoré nápoje v kaviarenských reťazcoch by sa mali predávať len s červeným varovaním, upozornil denník The Guardian, ktorý priniesol výsledky testu teplých nápojov v Británii, realizovaného iniciatívou Action on Sugar.

Medzi kaviarňami ponúkajúcimi presladené nápoje sa na popredných miestach umiestnil aj americký Starbucks alebo britská Costa Coffee. 

Príliš sladkých bolo v teste 98 percent zo 131 nápojov. Odstrašujúcim príkladom bol teplý nápoj s obsahom hrozna, pomaranča a škorice, ktorý predáva Starbucks. Jeho vypitím do seba dotyčný dostane 25 čajových lyžičiek cukru (99 gramov), čo je trojnásobok odporúčanej dennej dávky a výrazne viac, ako sa nachádza v rovnakom množstve Coca-Coly. Podľa informácií denníka The Mirror obsahuje plechovka Coly v Británii 35 gramov cukru, čo zodpovedá deviatich čajovým lyžičkám. List však zároveň upozornil, že obsah cukru sa v nápojoch líši podľa danej krajiny a práve Briti na tom nie sú najlepšie, píše portál idnes.cz

Podľa testu jedna tretina nápojov obsahovala rovnaké alebo väčšie množstvo cukru ako Coca-Cola. Najsladší nápoj zvaný "chai" (čaj s mliekom, popr. Bylinkami a prímesou ovocia) konkurenčného britského reťazca Costa Coffee obsahoval 20 lyžičiek cukru, extra veľká čokoláda zo Starbucks potom 15 lyžičiek. Na popredných miestach sa umiestnil tiež fast food KFC - ten "bodoval" s čokoládou, ktorá obsahovala 14 lyžičiek cukru.

The Guradian uviedol, že pätina Britov navštevuje kaviareň každý deň, príliš sa však nestarajú o to, koľko skrytého cukru ponúkané nápoje obsahujú. Iniciatíva Action on Sugar tiež vyzvala kaviarenské reťazce, aby prestali ponúkať extra veľké hrnčeky nápojov na báze cukru. Veľké kýbliky s drinky sú typické najmä pre americký Starbucks.

Starbucks v konfrontácii s výsledkami testu uviedol, že sa zaviazal do konca roka 2020 znížiť obsah cukru v niektorých svojich nápojoch o 25 percent. "Všetky nutričné ​​informácie sú dostupné na predajniach aj na internete," reagoval reťazec.

V podobnom duchu sa vyjadrila spoločnosť Costa Coffee, ktorá uviedla, že už podnikla významné kroky, ktoré vedú k zníženiu obsahu cukru v nápojoch.

Podľa nutričnej špecialistky organizácia Action on Sugar Kawther Hashemové sú ochutené nápoje skôr príležitostnou hrozbou, ľudia si ich totiž nekupujú denne. "Obsahujú neuveriteľné množstvo cukru a kalórií a navyše sú často konzumované spolu s tučným občerstvením. Niet divu, že máme najvyššiu mieru obezity v Európe, "uviedla.

01 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 02 - Modified: 2024-03-23 14:55:42 - Feat.: - Title: Aká potravina zdražela od úvodu roka najviac? Obľúbená pochúťka doplatila na situáciu na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-02-02 10:21:03 - Feat.: - Title: Svetové ceny potravín klesli na takmer trojročné minimum, nižšie sú najmä ceny obilnín a mäsa 04 - Modified: 2024-01-15 08:04:44 - Feat.: - Title: Sladkosti sú poslednou obeťou klimatických zmien, cukor je najdrahší za posledných 13 rokov 05 - Modified: 2023-11-10 14:02:22 - Feat.: - Title: Extrémy počasia zdražili vo svete cukor. No obchodníci na Slovensku idú proti prúdu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 06:37