StoryEditor

Seriál: túto whiskey potopili najznámejší herci Hollywoodu

23.10.2015, 00:00
Kedysi najpopulárnejší destilovaný nápoj vo svete sa vďaka samostatnosti Írska, americkej prohibícii a Hollywoodu ocitol na dne.

Íri, ktorých je približne rovnako ako Slovákov, ovládali na začiatku minulého storočia nielen svetový trh s whiskey, ale aj s destilátmi. Nápoj, ktorý pripravujú už od dvanásteho storočia, doslova opantal svet. Na prelome storočí vyprodukoval malý ostrovný národ až dvanásť miliónov debien whiskey ročne. V najhorších časoch, v polovici sedemdesiatych rokov, robili Íri len 400-tisíc dební. Každá z nich obsahovala deväť litrov destilátu. Dnes sa írske značky stále len zviechajú a robia približne polovicu toho, čo v najlepších časoch.

Namiesto írskej whiskey sa stala najpopulárnejšou tá škótska a dokonca ju predbehla nielen americká, ale aj kanadská či japonská. Zarážajúci je fakt, že na kvalite írskeho národného nápoja sa nič nezmenilo. Čo teda stojí za pádom najväčšieho impéria s tvrdým alkoholom? Jednoduchá odpoveď by bola samostatnosť, Volsteadov zákon a Hollywood. Komplikovanejšiu odpoveď rozoberieme v prvom článku zo série o zaujímavostiach zo sveta Whiskey.

Írska vojna za nezávislosť

Výrobu whiskey zasiahla už prvá svetová vojna. Ostrovný štát bol vtedy súčasťou Spojeného kráľovstva, ktoré do vojny vstúpilo v auguste 1914. O dva roky neskôr sa vojnovú situáciu v Európe rozhodli využiť priaznivci írskej nezávislosti. V Dubline spustili ozbrojenú rebéliu proti britskej nadvláde. Tú sa dokonca pokúšali podporiť aj Nemci, aby pomohli rozkladu síl na strane Dohody.

Írska rebélia počas vojny vyústila do vojny za nezávislosť (1919 – 1922) a následne do občianskej vojny (1922 – 1923). Výsledkom bolo vytvorenie nezávislého Írska a pokračovanie úpadku tamojšej whiskey. „Briti totiž zakázali dovážať akýkoľvek tovar od svojich susedov. Írska whiskey nemohla byť doručená a predávaná ani v jednej z britských kolónií,“ vysvetľuje John Quinn, ambasádor whiskey Tullamore. Desiatkam páleníc tak razom zmizol trh, kde by mohli svoj produkt predávať.

Volsteadov zákon pridal klinec do rakvy

Už pred prvou svetovou vojnou sa vytvorili v Amerike nátlakové skupiny, ako napríklad Zväz kresťanských žien, ktoré požadovali zákaz pitia alkoholu – tvrdili, že alkohol je droga, ktorá ničí rodinný život a vedie k zločinnosti. V roku 1919 bol takzvaný Volsteadov zákon o zákaze alkoholu v Spojených štátoch skutočne schválený.

Íri mohli svojím dovtedy nesmierne populárnym destilátom zalievať akurát kvetiny. Prohibícia v Amerike a odrezanie trhov, ktoré spravovali Briti, im urobili poriadny škrt v rozpočte. Postupne zanikali viaceré pálenice. Tie, ktoré mali viac šťastia, ako napríklad Tullamore, Jameson alebo Powers, sa spojili. Presťahovali sa z miest, kde sídlili, a otvorili spoločnú pálenicu v New Middleton pod taktovkou spoločnej firmy Irish Distillers. V roku 1972 sa k Irish Distillers pridala aj pálenica Bushmill, posledná distilérka s vlastnou výrobou na severe krajiny.

Hollywood bol proti

A aj keď v roku 1933 prohibícii definitívne odzvonilo, írsku whiskey to nezachránilo. Na vine bol Hollywood. Určite poznáte známe slovné spojenie, ktoré ste počuli v desiatkach filmov: „škótsku s ľadom“ alebo „škótsku so sódou“. V istom okamihu, nikto nevie prečo, sa stala škótska s ľadom vyjadrením luxusu či štýlu. „Je až neuveriteľné, aký vplyv malo toto spojenie na konzumentov,“ konštatuje John Quinn. Američania namiesto toho, aby sa vrátili k írskej whiskey, začali piť škótsku whisky.

Takzvaný product placement, teda umiestňovanie tovaru vo filmoch, bol v minulosti lacnou záležitosťou, filmári si ani neuvedomovali, akú službu firmám robia. „Napríklad v osemdesiatych rokoch chceli odo mňa do filmu fľašu Jamesona, dal som tvorcom filmu Spomienky na Afriku tri debny a v jednej scéne sa fľaše po boku slávnej Meryl Streep naozaj objavili,“ s úsmevom spomína Quinn. „V minulosti bolo veľmi jednoduché umiestniť takto produkt, dnes si za to tvorcovia pýtajú milióny,“ dodáva ambasádor.

Írska whiskey

Definuje ju pomerne jednoduchý zákon z roku 1980:
– Írska whiskey musí byť vypálená a odležaná na ostrove Írsko. To znamená v Írskej republike alebo v Severnom Írsku.
– Destilovať sa môže len mladé pivo, získané z obilných zŕn varením a následnou fermentáciou. Po destilácii musí byť maximálny objem alkoholu vo výške do 94,8 percenta celkového objemu.
– Vydestilovaný produkt musí zrieť v drevených sudoch s maximálnym objemom sedemsto litrov aspoň tri roky.
– Výsledný produkt, pokiaľ je miešaný z dvoch alebo viacerých rôznych druhov destilovanej a vyzrejte whiskey, musí niesť označenie „blended“, teda miešaný.
 

Pre Írsko sú typické tri druhy whiskey. A to whiskey zo zrna – single grain, jednoducho z niečoho iného ako zo sladu. Potom zo sladu – single malt, podobne ako pri bežných pivách sa využíva vysladený jačmeň. Tretím druhom je takzvaný single pot still, čo je whiskey varená zo sladu a z nesladového jačmeňa.
Každá z týchto whiskey si nesie inú charakteristiku vôní a chutí. Nie je vôbec nezvyčajné, keď sa tieto tri druhy miešajú. Napríklad značka Tullamore obsahuje všetky tri druhy whiskey, Jameson obsahuje zmes single malt a single grain, Bushmill – jedna z najstarších distilérok na svete – pripravuje mix zo single malt a single pot still.
Hlavným dôvodom miešania sú iné chute a vône, ktoré so sebou nesú jednotlivé druhy whiskey. Nedá sa povedať, ktorá z nich je lepšia alebo ako namiešať najlepšiu whiskey. Každý hľadá v nápoji niečo iné. Ten, kto má rád komplexnejšie chute, siahne po Tullamore. Iný, kto hľadá napríklad jahodové alebo černicové tóny, siahne po single malt.  

 

Prinášame vám pravidelný seriál o whiskey

- Budúci týždeň v piatok sa dočítate,na čo slúžia drevené sudy, v ktorých whiskey zrie. Ako vplývajú na chuť a farbu. Aké sudy sa používajú vo svete a aké zaujímave veci vedia s whiskey spraviť.

- O dva týždne sa dočítate zaujímavé fakty zo sveta tohoto lahodného nápoja. Napríklad prečo sa píše niekedy whiskey a inokedy whisky. Kto vynašiel destiláciu alebo kde leží najstaršia pálenica na svete.

- Štvrtý diel seriálu prinesie informácie o výrobe whiskey a regionálnych rozdieloch. Predstaví vám jednotlivé krajiny a ich špecifiká.

- V piatom diele sa pozrieme na jednotlivé techniky destilovania whiskey a opíšeme si, ako vplývajú na chuť.

 

01 - Modified: 2007-10-20 07:25:29 - Feat.: 0 - Title: Rozhodcovský súd rozhodne o Petrovi Gaburovi
01 - Modified: 2022-05-07 10:55:48 - Feat.: - Title: Začínali s filmami pre dospelých, potom ovládli Hollywood. O týchto hviezdach si netušil, že natočili porno 02 - Modified: 2022-01-26 09:45:44 - Feat.: - Title: Bondovky, Doctor Strange či Fight Club. Prečo verzie slávnych filmov v Číne vyzerajú úplne inak, ako tie naše? 03 - Modified: 2022-01-13 08:16:09 - Feat.: - Title: Sklamanie pre fanúšikov Aquamana: Jeden z najkrajších párov Hollywoodu ohlásil koniec 04 - Modified: 2022-01-11 20:15:34 - Feat.: - Title: Pokrytec DiCaprio? Vyzýva k zníženiu uhlíkovej stopy, sám si užíva luxus na neekologickej jachte za 110 miliónov 05 - Modified: 2021-10-07 21:38:40 - Feat.: - Title: Írsko sa vzdá nízkej dane pre nadnárodné korporácie. Pripojí sa ku globálnej dohode
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 00:30