StoryEditor

Seriál o víne: naša cena na fľaši z Austrálie je v poriadku, tvrdia vinári

20.11.2013, 09:17
Autor:
fnkfnk
Ich cena môže byť podľa neho prekvapivo nízka, respektíve porovnateľná s domácou produkciu preto, že vína sa do Európy importujú skutočne vo veľkom.

Precestovali pol zemegule a v obchode ich nájdete za cenu vína zo Slovenska. Vína z Čile, Argentíny, Južnej Afriky či Austrálie. Na pultoch ich je dosť – otázka však znie: môže byť víno, ktoré precestovalo tisíce kilometrov, dobré, ak nestojí viac, než to domáce? Slovenskí vinári tvrdia: v podstate môže, a preto je pre nás „motivačnou“  konkurenciou. Často sa však na Slovensko vozí „tretia trieda“.

Cesta? Len 14 centov
„Každá dobrá konkurencia je výzvou a motivuje na vyššiu kvalitu,“ tvrdí Ingrid Vajcziková, hlavná enologička Hubert J.E. „Zo skúsenosti môžem povedať, že takéto vína vedia sklamať, avšak aj prekvapiť,“ hovorí o mokoch z nového sveta Karol Šebo, majiteľ vinárstva Chateau Modra.
Ich cena môže byť podľa neho prekvapivo nízka, respektíve porovnateľná s domácou produkciu preto, že vína sa do Európy importujú skutočne vo veľkom – náklady sa teda minimalizujú. „V skutočnosti sú náklady na transport zanedbateľné, ak ich rozpočítame na celý kontajner. Napríklad do Číny stojí kontajner do dvetisíc eur, čo znamená, že náklady na jednu fľašu pri plnom kontajneri (14 400 fliaš) predstavujú asi 0,14 eura,“ vysvetľuje Šebo.




Vo veľkom „frčí“ aj samotná produkcia. „V Čile alebo Argentíne nie je problém dosiahnuť i pri odrodách pestovaných aj v Európe desaťnásobné množstvá hrozna, ako je obvyklé na Slovensku, alebo dokonca v Rakúsku či v Nemecku,“ vysvetľuje Vajcziková. Ďalším aspektom je klíma – tá sú v Afrike či Južnej Amerike na pestovanie viniča neporovnateľne lepšia než u nás. Enologička však jednoznačne dodáva: masovosť produkcie je v protiklade s kvalitou. Práve preto v novom svete v posledných rokoch často zámerne prudko redukujú úrodnosť.

Hrozbou sú skôr Česi
Podľa Šeba sa k nám dováža rôznorodá paleta kvalitných, ale aj nekvalitných vín. Súhlasí s tým aj Vajcziková. „Určite sa však všetky vína z nového sveta nedajú strčiť do jedného vreca. Existujú špičkové vína z daného terroir, avšak na Slovensko sa vo väčšine prípadov dovážajú vína druhého a tretieho rangu. Česť výnimkám,“ hovorí odborníčka.
Šebo preto tvrdí: vína z nového sveta u nás miesto majú. A cena podobná slovenskej alternatíve odrody je – práve pre spomenuté nízke náklady na dopravu – v poriadku. Majiteľ vinárstva v Modre sa napriek tomu nebojí, že nový svet domácich vinárov prevalcuje. „Za väčšiu konkurenciu slovenským vinárom považujem skôr našich moravských susedov, keďže moravské vína sa na Slovensku tešia takmer domácemu statusu, čo však paradoxne obrátene neplatí, pretože preraziť so slovenskými vínami v Českej republike nie je vôbec jednoduché,“ uzatvára.

Vína z nového sveta, ktoré odporúčajú slovenskí vinári:
Sauvignony z Južnej Afriky a Čile
Syrah z Izraela
Shiraz z Austrálie
Chardonnay z USA

01 - Modified: 2005-09-20 19:48:38 - Feat.: 0 - Title: Silikátoví investori rastú ako huby po daždi
01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Rodinný elektromobil s brutálnym výkonom: potešil kvalitou i jazdou, no nie dojazdom 02 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 03 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 04 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 05 - Modified: 2024-04-11 09:05:00 - Feat.: - Title: Malý trnavský crossover bude ešte lacnejší. Okrem e-pohonu dostane aj klasické motory
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 11:33