StoryEditor

Čo sa reálne deje v našom tele hodiny potom, ako zjeme pizzu

09.11.2015, 09:39
Autor:
lillil

Neodolali ste a zjedli ste kúsok pizze? Čo sa deje vo vašom tele prvé minúty a následné hodiny potom? O odpoveď na túto otázku požiadal magazín Cosmopolitan Sonyu Angelone z britskej Akadémie výživy a dietológie.
 

 


Čo sa reálne deje v našom tele hodinu potom, ako zjeme burger



Po prvom súste
Už prvé sústo aktivuje centrum mozgu vďaka čomu sa môžeme cítiť šťastnejší. Spúšťa sa uvoľňovanie tráviacich enzýmov v tele, ktoré rozkladajú sacharidy na jednoduché cukry. Tie telo môže neskôr použiť ako palivo a zdroj energie.


15 minút po zjedení prvého sústa pizze
Začne sa do krvného obehu uvoľňovať glukóza. V tom istom momente tuk a proteíny pochádzajúce napríklad zo syrov, začnú spomaľovať tento proces a tým znižovať množstvo energie, ktorá sa v tomto kúsku nachádzala. Ak sme zjedli pizzu príliš rýchlo, poprípade trpíme precitlivenosťou na laktózu, cukor alebo lepok mohli by sme mať pocit nafúknutosti, pretože telo začalo tráviť a látky, ktoré nám neprospievajú, sa nám uvoľňujú do tela.

20 minút po začiatku jedenia
Zvýši sa nám zvýši hladina hormónu leptín, ktorá môže mať za následok pocit nasýtenia. Medzitým pankreas vylúči hormón inzulín, ktorého úlohou je premeniť prijatý cukor na, pre nás tak dôležitú, energiu. V prípade, že tieto pocity, ktoré v nás vyvoláva vlastné telo ignorujeme a jeme ďalej, prijaté ,,palivo“ sa premieňa na tuk.

Po 30 minútach
To je čas, po ktorom sa telo bude cítiť spokojne a pracovná efektivita môže klesnúť. Telo štiepi tuk a proteíny a začne ich vstrekovať do krvného riečišťa. V momente, keď sa svaly už „nasýtili“ , tuk bude presmerovaný do pečene, kde si ho telo uloží pre prípad, že ho bude potrebovať neskôr. Tento proces spôsobuje, že sa zvyšuje hladina tukov v krvi, čo by mohlo viesť k upchaniu tepien. Na to by si mali dávať pozor najmä ľudia s ochoreniami obehovej sústavy. V prípade, že ste zdravý, nárast sa zastaví v priemere po šiestich hodinách.

Asi hodinu po jedle
Krvný tlak dočasne vzrastie kvôli nedostatku priestoru v cievach z jedla bohatého na tuky.

Tri až štyri hodiny po jedle
Hladina cukru v krvi sa vráti do normálnej úrovne a hormón hladu ghrelín začne znovu prúdiť.

01 - Modified: 2007-09-06 19:42:48 - Feat.: 0 - Title: OECD vidí nižší rast
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 07:19