StoryEditor

Smoothie aj crème brûlée. Je tu sezóna tekvice, skúste ju na sladko

03.09.2015, 00:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Tri tipy na netradičné tekvicové koláče podľa portálu buzzfeed.com.

Tekvicový koláč s bourbonom

Potrebujeme:
2 vajcia
1 a 3/4 pohára rozmixovanej tekvice
1 šálka hnedého cukru
1 lyžička mletej škorice
pol lyžičky mletého muškátového orieška
štvrť lyžičky mletého zázvoru
štvrť lyžičky soli
2 lyžice bourbonu
pol šálky kondenzovaného mlieka (alebo šľahačkovej smotany)
Pekanová posýpka:
3/4 šálky masla
štvrť šálky hnedého cukru
pol šálky hladkej múky
štvrť lyžičky morskej soli
pol šálky pekanových orechov, nahrubo nasekaných
Ako na to:
Predhrejte rúru na 220 ° C. Rozbite do veľkej misy vajcia, pridajte zostávajúce suroviny (mimo tých na posýpku) a vymiešajte dohladka. Ceste nalejte do tortovej formy a pečte pri 220 stupňoch asi 15 minút, potom znížte teplotu na 180 stupňov a pečte ďalších 30 minút. Vyberte z rúry, ozdobte posýpkou (viď pokyny nižšie), a potom ho vráťte ešte na ďalších 10 minút do rúry (alebo kým nôž vložený do stredu koláča nevyjde čistý). Nechajte vychladnúť.
Pekanová posýpka:
V malom hrnci rozpustite na strednom plameni maslo a varte ho za občasného miešania, kým nechytí orieškovú vôňu a nevytvoria sa v ňom malé hnedé kúsky. Zmes preložte do novej misky, nechajte mierne vychladnúť, pridajte hnedý cukor a miešajte, kým všetky hrudky nezmiznú.
Pridajte soľ a múku a vymiešajte dohladka. Napokon vmiešajte pekanové orechy.


Tekvicové crème brûlée

Potrebujeme:
4 žĺtky
1 šálka smotany
3 lyžice hnedého cukru
štipka soli
1 lyžička vanilkovej pasty alebo vanilkového extraktu, prípadne semienka z jednej vanilky
pol lyžičky mletej škorice
štvrť lyžičky mletého zázvoru
štvrť lyžičky mletého nového korenia
tretina šálky zmixovanej tekvice
asi 4 lyžičky kryštálového cukru
Ako na to:
Predhrejte rúru na 150 stupňov. Vložte žĺtky do malej misy a dajte bokom. Polovicu smotany vylejte do malej nádoby spoločne s cukrom a soľou. Priveďte do varu a potom vmiešajte vanilku a koreniny (mimo horák). Vanilku a koreniny nechajte vylúhovať a potom vlejte do zvyšku smotany. Pomaly všľahávajte teplý smotanový krém do žĺtkov a napokon pridajte tekvicu. Zmes rovnomerne rozdeľte do štyroch ohňuvzdorných misiek a položte na plech. Na plech okolo misiek nalejte veľmi horúcu (do výšky zmesi) a pečte asi 40 až 45 minút. Nechajte asi 2 hodiny chladnúť a potom posypte crčme brűlée cukrom a nechajte skaramelizovať. (Pokiaľ nevlastníte špeciálny karamelizér, môžete použiť aj gril)


Tekvicovo-banánové smoothie s arašidovým maslom

Potrebujeme:
1 šálka nízkotučného vanilkového jogurtu
tri štvrte šálky rozmixovanej vychladenej tekvice
8 kociek ľadu
tretina šálky čerstvého pomarančového džúsu
2 lyžice arašidového masla
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
1 lyžica hnedého cukru
polovica až 1 čajová lyžička mletej škorice
štvrť lyžičky muškátového orieška
1 malá štipka mletého klinčeka
1 zrelý banán
Ako na to:
Všetky prísady dohladka rozmixujte. Podávajte ihneď.

01 - Modified: 2007-09-07 13:21:00 - Feat.: 0 - Title: BMW predala v auguste viac áut ako konkurenčný Mercedes
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 11:19