StoryEditor

Žiadny marketingový trik. Káva a kakao v kozmetike fungujú

14.11.2014, 23:02
Kávové a kakaové bôby nachádzajú čoraz väčšie využitie v kozmetickom priemysle, od telových krémov pre zmiernenie celulitídy až po spevňujúce séra.


Čokoláda a káva sa v kozmetickom priemysle používajú stále častejšie pre svoje blahodárne účinky na pokožku celého tela. Snímka: archiv Nuxe

Káva - cenená pre svoje protizápalové účinky
Kávové zrná predstavujú pre ľudské telo dôležitý zdroj antioxidantov. Kofeín, stimulačný alkaloid vyskytujúci sa v káve či čaji, je v kozmetike veľmi cenená látka. Výrobcovia ho využívajú kvôli protizápalovým a energizujúcim vlastnostiam. Táto látka môže preniknúť do tela aj cez kožu, ako dokázalo množstvo štúdií. Jednu takú vykonali na univerzite v Seattli.
Výsledky publikované v odbornom časopise Journal of Investigative Dermatology ukazujú, že kofeín odbúrava a obnovuje bunky poškodené UV žiarením, zatiaľ čo tie zdravé necháva na pokoji. Kofeín má ešte jednu zaujímavú vlastnosť. Ak je aplikovaný na pokožku, absorbuje UVB lúče.


Kofeínom proti celulitíde
Ak si prejdete regály s telovou kozmetikou, narazíte na veľa prípravkov s obsahom kofeínu. Tieto prípravky sa zameriavajú najmä na boj proti pomarančovej koži. Keďže kofeín spôsobuje dehydratáciu, pri ktorej sa bunky zmenšujú, môžu telové prípravky zmierňovať príznaky celulitídy.
Avšak len dočasne. Ak si chcete výsledky a udržať, musíte kávovú kozmetiku používať pravidelne. Dokáže zmierniť opuchy, ale tukové bunky rozhodne neničí ani nevyprázdňuje.


 

Kávové výťažky proti únave a vráskam
Ak hovoríme o priaznivom pôsobení kofeínu na opuchy, dostávame sa k jeho využitiu v kozmetike určenej na tvár a citlivé očné okolie. Antioxidačné výťažky z kávy pomáhajú opravovať poškodené bunky, pôsobia protizápalovo aj ochranne. Vďaka tomu môžu byť cennými pomocníkmi na zmiernenie viditeľnosti vrások, pigmentových škvŕn a povoleným kontúram tváre.
Nie je lepšie rovno piť vo zvýšenej miere kávu? Nie, nie je, pretože ako už bolo povedané, kofeín spôsobuje dehydratáciu, čo zdravému a mladistvému vzhľadu neprospieva. Kozmetické prípravky obsahujú kofeín v takej miere, aby pôsobili proti opuchom spôsobeným nadmierou vody v danej oblasti, ale zároveň aj hydratačné látky, ktoré nedovolia pokožke stratiť vodu.
 

Stimulujúce vône kávy
Aj pri výrobe parfumov hrá káva dôležitú úlohu. Jej aróma stimuluje zmysly, navyše si náš mozog spája túto vôňu s príjemnými zážitkami.
Úplne podvedome sa začnete cítiť bezpečne, oddýchnuto a plní energie, čo vedie až k afrodiziakálnym účinkom. Preto ak chcete okolo seba nenápadne šíriť pohodu a pozitívne emócie, obklopte sa hrejivou vôňou kávy.



Čokoláda - hviezda medzi kozmetickými ingredienciami
Všimli ste si, koľko značiek prišlo a stále prichádza na trh s čokoládovými setmi? Dôvod je úplne jednoduchý. Čokoláda úplne pohlcuje naše zmysly, náš mozog jej arómu vníma mimoriadne priaznivo a ovplyvňuje naše správanie. Len málokto predsa hriešne dobrej pochúťke odolá.
Avšak kakaové bôby sa nepoužívajú len kvôli aróme. Už starí Aztékovia ich využívali vo svojich skrášľujúcich rituáloch.

Silná zbraň proti voľným radikálom aj stresu
Kakao predstavuje silný antioxidant, dokáže bojovať proti voľným radikálom, a má tak priaznivý efekt na starnutie buniek. Rovnako ako káva aj kakao obsahuje cenný kofeín, v telovej kozmetike sa preto používa pre zlepšenie vzhľadu pokožky celého tela, aj ako účinná relaxačná látka.
Nesmieme zabudnúť tiež na obsah serotonínu a endorfínov, ktoré pozitívne pôsobia proti stresu. Nehovoriac o magnéziu a vitamínu B1, ktoré majú vyhladzujúci efekt na pokožku. Po použití týchto prípravkov sa proste budete cítiť a vyzerať dobre.

Nebojte sa čokolády. Akné nespôsobuje, ale lieči
Povery o škodlivosti čokolády a kakaa v súvislosti so vznikom akné už dávno stratili na sile. Dnešná moderná kozmetika naopak kakaové výťažky obsahuje práve preto, že efektívne pôsobia proti zápalom v koži a liečia pupienky aj podráždenie. Navyše podľa lekárov nemá pri aplikácii na pokožku žiadne alergické vlastnosti.
Pozor však, nepleťte si pravú čokoládu s tou mliečnou. Tá len príjemne vonia, ale benefity na pokožku nečakajte. Poriadna dávka blahodarných látok pochádza iba z kakaových bôbov, tie sú napchaté tými správnymi ingredienciami.

Gurmánska vôňa, ktorej podľahnete
Ak ide o použitie čokolády a kakaovej arómy v parfumoch, prakticky nemôžete siahnuť vedľa, ak sa potrebujete zrelaxovať, uvoľniť a tak trochu si zahrešiť. Pozitívne emócie, ktoré vôňa čokolády vyvoláva, využívajú tvorcovia parfumov v nemalej miere. Dokonca v roku 1992 vznikla úplne nová kategória vôní, keď francúzsky módny návrhár Thierry Mugler predstavil svoju dnes už ikonickú vôňu Angel postavenú na silných akordoch čokolády.
Gurmánske vône sa v poslednej dobe opäť stávajú veľmi vyhľadávané práve pre príjemné pocity, ktoré evokujú. Parfumy s arómou horkej čokolády však nie sú pre každého. Ak chcete splynúť s davom, radšej po nich nesiahajte. Sú totiž určené na to, aby upútali pozornosť a prispeli ku silnej emócii. Ak je pre vás taká výzva príliš, ale napriek tomu chcete využívať benefity čokoládovej arómy, siahnite po vonnej sviečke a prevoňajte priestor okolo seba.

idnes.cz

01 - Modified: 2006-12-21 08:25:00 - Feat.: 0 - Title: Fico avizuje koaličné rokovanie ešte pred Vianocami
01 - Modified: 2024-04-15 11:57:12 - Feat.: - Title: Štátny úrad, ktorý sa zmenil na posla dobrých správ 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľ Nestlé pre HN: Zvýšeniu cien sa nevyhneme ani my. S vybranými produktmi sme sa museli rozlúčiť 03 - Modified: 2024-04-12 04:47:45 - Feat.: - Title: Roman Kýr z Henklu: Zmenami v portfóliu reagujeme na ekologické výzvy aj náladu spotrebiteľov 04 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu 05 - Modified: 2024-04-02 21:34:15 - Feat.: - Title: Čokoláda je komodita ako zlato či ropa. Jej cena išla hore, sú za tým tieto dôvody
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:44