Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
09.07.2015, 00:00

Liek aj pochúťka u vás v chladničke. Skúste letnú bryndzu

Je biela, nesmierne zdravá a fantasticky chutí s haluškami, ale aj v palacinkách.

Liek aj pochúťka u vás v chladničke. Skúste letnú bryndzu

Letnú bryndzu si určite napíšte na zoznam potravín, ktoré by vám v chladničke nemali chýbať. Oplatí sa to. „Bryndza sa vyrába z ovčieho mlieka, ktoré má určité výživové výhody oproti kravskému mlieku,“ prezrádza Peter Minárik, gastroenterológ a odborník na výživu. V ovčom mlieku nájdete dvakrát viac bielkovín, tiež viac cukrov a tukov, preto je energetickejšie a výživnejšie než kravské mlieko. Bryndza vám podaruje aj vitamíny A, E, C a vitamíny skupiny B.
 


Obávate sa osteoporózy? Bojujte proti nej bryndzou! „Ovčie mlieko má oproti kravskému mlieku aj vyšší obsah vápnika. Sto gramov bryndze obsahuje 650 až 700 miligramov vápnika, čo predstavuje polovicu celodennej odporúčanej dávky. Vzhľadom na známy fakt, že príjem vápnika je nielen u detí a mládeže nižší, než sa odporúča, ovčie mlieko a výrobky z neho, vrátane bryndze, sú vítaným zdrojom vápnika,“ radí odborník.

Chráni pred rakovinou?
Ničia vás alergie? Bryndza nielen zmierni ich prejavy, ale ochráni vás aj pred atopickým ekzémom, alergickou nádchou či astmou. Jej pravidelná konzumácia môže mať za následok aj to, že nespoznáte ani patálie s cukrovkou. „Bryndza je navyše významným zdrojom CLA, čiže konjugovanej linolovej kyseliny. Experimenty na zvieratách dokázali jej protirakovinové účinky.
 


Prečo piť kefír?

Kefír je kvasený mliečny nápoj, podobne ako jogurt alebo kyslé mlieko. Môže sa vyrábať z kravského, kozieho, ale aj z ovčieho mlieka. Pri výrobe kefíru sa používajú takzvané kefírové zrná, ktoré obsahujú baktérie a kvasinky mliečneho kvasenia. Baktérie mliečneho kvasenia metabolizujú mliečny cukor – laktózu - na kyselinu mliečnu, ktorá dáva kefíru charakteristickú vôňu aj chuť. Dôkazom toho, že ide o naozaj významný nápoj, je Nobelova cena za objav mimoriadneho významu kyslých mliečnych výrobkov pre zdravie človeka. Pred viac ako 100 rokmi ju dostal známy ruský vedec Iľja Mečnikov, ktorého pri výskume inšpirovala dlhovekosť horských obyvateľov Kaukazu, ako aj ich veľká obľuba kyslých mliečnych výrobkov. Vedec dal dobré zdravie ľudí tohto regiónu do priameho súvisu s celoživotnou konzumáciou kyslých mliečnych potravín. Nechýbal medzi nimi ani klasický kefír.



Pri pokusoch sa ďalej ukázalo, že CLA zvýšila aj citlivosť buniek na inzulín, tlmila zápalové procesy a zlepšila funkciu prirodzenej črevnej bariéry,“ prezrádza Minárik. Bryndzu by ste mali mať pravidelne na tanieri aj pre obsah stigmasterolu. Je to rastlinný sterol, ktorý sa nachádza v rastlinách na pasienkoch. Do mlieka sa dostáva vďaka prirodzenému paseniu zvierat. „Fytosteroly majú priaznivý účinok na metabolizmus cholesterolu a pripisuje sa im aj pozitívny vplyv na kostné chrupky,“ prezrádza lekár.

Hlavne probiotiká
Najväčšie plus bryndze však spočíva vo vysokom obsahu probiotických baktérií, ktoré udržiavajú črevnú mikroflóru v dobrom stave. V jednom grame bryndze sa nachádza asi miliarda prospešných probiotických kultúr, toľko nemajú ani takzvané „živé“ jogurty. Čo je ešte lepšie, v bryndzi je aj viac druhov týchto baktérii. Preto patrí k bojovníkom proti rakovine hrubého čreva a cievnym chorobám.

Slovenská klasika: bryndzové halušky. Snímka: Dreamstime

Vďaka nim správne funguje aj imunita. „Bryndza je prirodzená probiotická potravina. Podľa známeho slovenského vedca, odborníka a jej vášnivého propagátora, profesora Libora Ebringera za pravú bryndzu možno pokladať iba bryndzu z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Baktérie mliečneho kvasenia prítomné v takejto bryndzi produkujú kyselinu mliečnu a ďalšie látky s antibakteriálnymi účinkami, takzvané bakteriocíny,“ uvádza odborník.

Mliečne baktérie v bryndzi zároveň skvasujú mliečny cukor na kyselinu mliečnu a ďalšie látky, preto ju môžete bez strachu konzumovať, hoci neznášate laktózu. „Baktérie mliečneho kvasenia navyše potláčajú rast patogénnych mikróbov a majú podobný účinok ako pasterizácia, ktorá likviduje choroboplodné baktérie v potravinách a v nápojoch.
 


Žinčica vás nabije

Žinčica je typický slovenský nápoj z ovčieho mlieka. Pripravuje sa z kyslého ovčieho mlieka prevarením srvátky, ktorá sa po zakvasení prírodnými mliečnymi mikroorganizmami premení na kyslú žinčicu. Srvátkové bielkoviny obsiahnuté v žinčici sa vyznačujú širokým spektrom antimikrobiálnych a protirakovinových vlastností. Ak sa ju naučíte piť, bonusom vám bude imunita silná ako lev. Vysoký obsah vetvených a sírnych aminokyselín zasa podporujú regeneráciu a ochranu svalových buniek pred oxidačným stresom, ako aj pred častými infekciami. Pokiaľ sa žinčica pije vychladená, je to osviežujúci nápoj bohatý na bielkoviny.



Jej nevýhodou je to, že ničí niektoré látky, ako napríklad hormóny alebo iné živiny. V tomto svetle je tradičná nepasterizovaná bryndza výhodnejšia, a mnohí znalci bryndze tvrdia, že je aj chutnejšia než pasterizovaná. Aj pasterizovaná má však mnohé priaznivé účinky na zdravie. Navyše hygienici a epidemiológovia z bezpečnostných dôvodov odporúčajú mlieko a mliečne výrobky, vrátane bryndze, pasterizovať,“ uvádza odborník na výživu.

Len zo salaša
Ak si bryndzu plánujete pri najbližšom nákupe v supermarkete položiť do košíka, sklameme vás. V obchodoch si môžete kúpiť iba pasterizovanú bryndzu, do ktorej sa často pridáva kravské mlieko. Bryndzu vyrobenú z nepasterizovaného stopercentného ovčieho mlieka môžete nájsť iba na salašoch alebo v malých obchodoch od konkrétnych výrobcov.

Netradičná kombinácia - bryndza s jahodami. Snímka: Flickr/ Tatyana A.

No i tak sa môže stať, že môže obsahovať aj prídavok kravského mlieka. V období od mája do októbra by sa však niečo také nemalo stávať. Podiel kravského mlieka je prípustný len v zimnej bryndzi, keď je nedostatok ovčieho mlieka. Platí však pravidlo, že bryndza by aj tak mala obsahovať minimálne päťdesiatpercentný podiel ovčieho mlieka.

Pozor! Ak ste tehotná, nepasterizovanú bryndzu pre riziko zdravotných problémov z premnoženia škodlivých baktérií radšej nekonzumujte. Vtedy je bezpečnejšie kúpiť si pasterizovanú bryndzu.


Kam s ňou?
Bryndzová nátierka je síce chronicky známa, no napriek tomu nemá páru. To isté sa dá povedať o bryndzových haluškách a pirohoch. Moderná kuchyňa ponúka aj iné možnosti jej použitia. Bryndza je vynikajúca aj v zeleninovom šaláte. Len tak rozdrobená po kúskoch.

Neopakovateľná je v slaných palacinkách. Palacinky si pripravte klasickým spôsobom a naplňte ich bryndzovou plnkou. Bryndzu zmiešajte so sto mililitrami hustej kyslej smotany a s cibuľkou. Osviežiť ju môžete troškou kôpru. Milujete cestoviny? Pripravte si široké rezance, na ktoré rozdrobíte jedno balenie bryndze, pridáte rukolu alebo poľný šalát, pár kvapiek olivového oleja a dobrota je pripravená.

Fanúšikovia slaných koláčov si môžu pripraviť takzvaný bryndzovník. Má tri vrstvy, cesto, bryndzovú plnku pripravenú z bryndze, kyslej smotany a zo strúčika cesnaku, Na ňu si poukladajte, čo vám hrdlo ráči. Šunku, paradajky, papriku. Ak obľubujete studené rolky, na alobal uložte plátky šunky a bryndzu zmiešanú s maslom, cibuľkou a štipkou červenej papriky. Všetko stočte do rolky a dajte do chladničky stuhnúť.

Článok bol publikovaný v magazíne Fit život.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.