StoryEditor

Osviežujúca káva na leto: rýchla a zdravá

22.07.2014, 00:00
Urobte si jednoduché kávové špeciality, ktoré vás vzpružia a nezaťažia.

Keď je vonku okolo tridsiatky, často hľadáme nejaké to svieže povzbudenie. Aj keď spotreba kávy počas letných mesiacov na Slovensku klesá, neznamená to, že si nemôžeme dopriať jej ľadový variant. Vedeli ste, že väčšina ľudí na Slovensku pije kávu predovšetkým pre povzbudenie až potom pre chuť?

V našom seriále o káve ste sa už mohli dozvedieť, že nie je káva ako káva. Vieme, ako si už pripraviť poctivé espresso, či správnu alternatívu ako je mokka alebo filtrovaná káva. Pozrime sa však na vybrané letné recepty a možné kombinácie kávy s ľadom, či zmrzlinou…Postupne zistíme, že ak si zabezpečíme kvalitnú kávu a použijeme napríklad veľmi dobre stráviteľné kokosové mlieko či šľahačku, tak nám aj cukor prestane chýbať. Navyše tu máme 3 zázračné ingrediencie, ktoré dodajú cveng každému kávovému nápoju. Pravé kakao, vanilka, či škorica sú nie len skvelými chuťovkami, ale navyše aj výborymi antioxidantami a protizápalovými prostredkami.

Letné kávové inšpirácie

Afogáto

Suroviny:

50 ml kvalitnej kávy
1 kopček vanilkovej zmrzliny
33% šľahačka
kakao, škorica

Afogáto alebo potopená vanilková zmrzlina je jedným z najobľúbenejších derzrtov v mnohých talianskych reštauráciách. Afogáto si môžete pripraviť nielen z espressa, ale aj z klasickej mokky, stačí len šupnúť kopček zmrzliny do vášho pohára. Ako čerešničku na záver môžete použiť plnotučnú pravú šľahačku, ktorú poprášite škoricou, alebo kakaom.

 

Kokosová Vienna

Suroviny:

120 ml kávy
30 ml kokosovej šľahačky
lyžička medu

Viedenská káva sa vo svete preslávila nielen svojím tmavým tipom praženia, ale aj najmä nápojom, ktorý môže byť súčasťou každého príjemného popoludnia. Vedeli ste, že káva zo šľahačkou vôbec nemusí byť taký prehrešok, ak do nej nepridáte cukor? Navyše ak si urobíte šľahačku z kokosového krému, môžete vyriešiť aj akúkoľvek laktózovú intoleranciu. Navyše vás takáto káva aj skvelo zasýti a zlepšíte tým aj postupné uvoľnovanie kofeínu. Káva a správne tuky sú totiž najlepšou energetickou kombináciou pre celkové povzbudenie organizmu. Na dozdobenie a sladkosť použijeme domáci med a tak nám ten cukor už naozaj nemôže chýbať.

 

Bomba ľadové latte

Suroviny:

30 ml espressa
100 ml kokosového alebo mandľového mlieka
3-5 kociek ľadu
mandle a škorica na posypanie

Latte je jedným z najobľúbenejších nápojov a to hlavne u žien. Vyskúšali ste však už niekedy jeho ľadovú verziu? Na dovolenkách sa často môžeme stretnúť aj s populárnym Frapppuchinom, ktorého častým problémov je však príprava z instantnej kávy. Predstavme si však trochu exotiky a inšpirácie z Thajska. Zameníme tradičné mlieko za kokosové alebo mandľové, pridáme ľad a škoricu a naša vlastná power lahodná bomba je na svete. Dozdobíme sekanými mandľami.

 

Samozrejme, kreativite a rôznym vylepšeným kombináciám sa medze nekladú. Mnoho športovcov môže oceniť aj kávové shakey s pridaním arašidového, mandľového, alebo iného orechového masla. Proteín s kokosovým mliekom a malým espressom môže byť tiež skvelou desiatou či olovrantom pred tréningom. Základ je však vždy najdôležitejši… poctivá a čerstvá káva.


KTO JE DUŠAN PLICHTA
Výživový poradca, nadšenec gastronómie, bývalý tanečník a triatlonista. V rámci projektu Powerfood Chef sa snaží ku kvalitnej a plnohodnotnej výžive pristupovať z pozície gurmána a experta na tradičné jedlá svetových kuchýň. Ďalšou jeho vášňou je káva, ktorej skúmaniu a štúdiu sa venuje už niekoľko rokov. Ako Coffee Chef organizuje tiež prednášky a kurzy na spoznanie dobrej a kvalitnej kávy spojené s praktickými ukážkami. 

 

01 - Modified: 2006-08-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SaLon: novinky z oblasti umenia
01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľ Nestlé pre HN: Zvýšeniu cien sa nevyhneme ani my. S vybranými produktmi sme sa museli rozlúčiť 02 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu 03 - Modified: 2024-03-31 07:16:45 - Feat.: - Title: Táto polievka je tak chutná, že si ju obľúbia aj deti. Jarná špenátová polievka 04 - Modified: 2024-03-29 17:46:49 - Feat.: - Title: Meteorológovia očakávajú cez víkend prvý letný deň tohto roka, teplo bude aj v pondelok 05 - Modified: 2024-03-28 11:20:07 - Feat.: - Title: Veľkonočné vajíčka z piškótového cesta: Dezert, s ktorým zabodujete na plnej čiare
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:12