StoryEditor

Nealko víno bojuje o svoje miesto na trhu. Takto dopadli testy

28.10.2013, 23:02
Predaj tejto vinárskej špeciality však stále rastie a kvalitou už mnohé značky atakujú aj zavedené vinárstva.

Vyrobiť kvalitné nealkoholické víno je pomerne technologicky náročné. Snímka: Profimedia.cz
 

Niekto musí zasadnúť za volant, niekto zase berie lieky, alebo mu jednoducho alkohol nerobí dobre. Odalkoholizované vína sa snažia presadiť na trhu síce už roky, vo vinárňach by ste ich však hľadali márne. Tehotné matky či abstinenti sú odkázaní na špecializované obchody či hypermarkety.

"Naše dealkoholizované víno sa predáva na českom a slovenskom trhu od decembra 2003, tento rok oslavujeme desiate výročie distribúcie," hovorí Paul Kučera z firmy EC Trade, ktorá k nám dováža výrobky nemeckého vinárstva Carl Jung. Táto značka je v tuzemsku priekopníkom a je jednoznačne najrozšírenejšia, ako jedinú ju totiž ponúka aj reťazec Tesco.
"Ide o segment, ktorého popularita sa zvyšuje. Tieto vína oceňujú dospelí, ktorí z nejakého dôvodu nemôžu konzumovať alkohol, napríklad tehotné či dojčiace mamičky alebo ľudia na oslave, ktorí prišli autom a budú ešte riadiť," vraví hovorca českého Tesca Jiří Mareček.
Naopak ďalší z kľúčových reťazcov na našom trhu sa cestou nealka vydať nemieni. "Nealkoholická vína neponúkame a o ich zaradení do stáleho sortimentu neuvažujeme," uviedla hovorkyňa Lidlu Jitka Vrbová a dodala, že firma radšej vsádza na tematické ponuky francúzskych vín.
Zistiť objem predaja nealko vín je ťažké, firmy si čísla strážia a boja sa konkurencie. "Z počiatočných niekoľkých paliet z obdobia Vianoc 2003 sa objem predaja postupne ku dnešku zdvihol o celú radu," naznačuje Kučera.
Ak teda firma predáva desiatky paliet ročne, dostaneme sa pri počte 600 fliaš na paletu už k relatívne zaujímavým objemom. Mimo reťazcov skúša firma trochu kuriózne ponúkať vína aj v predajniach detských potrieb, kde sa to podľa Kučeru stretlo s pozitívnym ohlasom.

Nealko pivo zatiaľ nie je súperom
Zatiaľ čo spotreba vína na úkor piva sa aj na Slovensku stále zvyšuje, nealko vína nebudú môcť so stále obľúbenejším nealko pivom súperiť ešte dlho. Podľa someliera Iva Dvořáka, ktorého sme požiadali o odborné zhodnotenie a opis vzorky nealko vín (nižšie), si dobré nealko vína nájdu zákazníkov, ale zrejme o ne nebude taký masívny záujem ako o nealko pivá.
Nealko pivo si totiž v situácii, kedy si bežné pivo dať nemôžu, objedná 55 percent mužov a 27 percent žien. Zvyšok siahne po inom nealko nápojmi, tvrdí prieskum CVVM z roku 2012.
Za malým rozšírením nealkoholických vín však môže byť možno aj akýsi dešpekt zo strany pravoverných milovníkov vína. "To si rozhodne nemyslím. Práve vo vinotéke by sa nealko malo ponúkať vždy ako varianta. V tom sme pozadu za našimi susedmi; inde sa ponúka aj vo vinárňach ako vcelku bežná vec," podotýka Renáta Hejnováz českej vinotéky Labyrint.
"Nealkoholické víno bude vždy len nealkoholickým vínom, ktoré nebude môcť konkurovať klasickému vínu," domnieva sa však somelier Dvořák. "Je to podobné, ako keď vás posadia do superluxusného rýchleho auta, naštartujú na pretekárskom okruhu, ale prejsť vás nenechajú ... Zážitok z klasického vína je komplexnejší."
Jedným dychom však dodáva, že sa nájdu aj nealkoholické vína, ktoré prevyšujú niektoré bežná klasická vína.
Vyrobiť kvalitné nealkoholické víno je však pomerne technologicky náročné, a tak Dvořák nepredpokladá, že rady vinárov, experimentujúcich s týmto typom vína, sa budú nejako dramaticky rozširovať.
 

Takto sa dostáva z vína alkohol
V prípade skutočného nealkoholického vína je cieľom získať z klasického vína víno oslobodené od alkoholu, ktoré si však zachová senzorické aj biochemické charakteristiky pôvodného vína.
Procesov dealkoholizácie vína je viacero, najčastejšia je vákuová extrakcia. To je proces, ktorý vynašiel Carl Jung v roku 1908. Je to energeticky veľmi náročná, avšak účinná a voči vínu šetrná metóda extrakcie alkoholu z vína. Tento postup využíva rozdielne teploty odparenia alkoholu a ostatných zložiek vína.
Vďaka modernej technológii sa z pôvodného prostého "ohrievania" vína pre zbavenie etanolu, ako bolo praktizované v prvej polovici 20. storočia, vyvinul sofistikovaný proces, ktorý pri nízkom tlaku a pre víno neškodných teplôt (rádovo do 30 ° C) dokáže veľmi šetrným spôsobom oddeliť víno a alkohol, neskôr jeho senzorické chuťové a vôňové zložky od etanolu, ktoré sa vrátia späť do vína bez dodatočného prikrášľovania chute aj vône.

Ako hodnotí nealko vína somelier Ivo Dvořák
Vinselekt Michlovský Terrassa nealko rosé (šarža 2096)
Priezračná, jahodovo ružová farba s marhuľovými odleskami.
Vôňa je čistá, stredne intenzívna s tónmi drobného červeného ovocia pripomínajúce červené ríbezle, brusnice a jarabiny.
Chuť je štíhla až stredne plná, svieža vďaka ovocným tónom drobného bobuľovitého ovocia, brusnicovej šťavy a granátového jablka. Kyselina dominujúca v chuti a jemná perlivosť pôsobí veľmi osviežujúcim dojmom a navodzuje dojem šťavnatosti a ovocnosti. Dlhá dochuť, ktorá zostáva na podnebí až niekoľko desiatok sekúnd.
Veľmi dobre spracovaný nápoj pre osvieženie v teplých dňoch, k ľahkým cestovinovým šalátom alebo k predkrmom z rýb.
Carl Jung Merlot (šarža L2288)
Temne rubínová farba so svetlým okrajom a stredne intenzívnou viskozitou.
Vôňa je stredne intenzívna s nádychom jesenného lístia, zrelých sliviek, moruší a čučoriedok s jemnými podtónmi gaštanového dreva.
Chuť je stredne plná s prirodzenou trpkosťou trieslovín, ktorá môže pripomínať šípkový čaj, zrnká čučoriedok a kôstky višní. Kratšia dochuť.
Vhodné snúbenie s pokrmami bude v podobe údenín a syrov s nakladanou zeleninou.
 

Ako hodnotí víno ​​čitateľka
Čitateľka Jana je na materskej dovolenke. V priebehu tehotenstva, aj teraz kvôli dojčeniu, má alkohol zakázaný, hoci má víno ​​veľmi rada.
Ochutnala dve vína značky Carl Jung. Rosé ju príjemne prekvapilo, po niekoľkomesačnej abstinencii veľmi ocenila jeho sviežu a zároveň aj relatívne plnú chuť. Naopak Müller Thurgau sa jej zdal príliš kyslý a vzorku nakoniec ani nedopila.
Ružové Terrassa od vinárstva Michlovský vypila s kamarátkami. Všetky si pochvaľovali chuť aj vôňu. Nakoniec však predsa len museli konštatovať, že "tam niečo proste chýba".

idnes.cz

01 - Modified: 2005-08-11 10:55:00 - Feat.: 0 - Title: ING zarobil v 2. štvrťroku 2005 menej ako v rovnakom období vlani
01 - Modified: 2024-04-24 06:02:51 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé fotoaparáty a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Rodinný elektromobil s brutálnym výkonom: potešil kvalitou i jazdou, no nie dojazdom 05 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 08:41