StoryEditor

Chce od vás šéf nadľudské výkony? Dopujte sa včelím peľom

17.03.2015, 16:17
Autor:
stlstl
Už ste poriadne unavení z toho, že ste každú chvíľu chorí? Navyše sa cítite ako bez života? Skúste včelí peľ, postaví vás na nohy a navyše skrášli.

Možno sa vám to bude zdať zvláštne, ale včely aj preto veľmi dobre vedia, prečo sa živia peľom. Prekypuje zdraviu prospešnými látkami. Keby ste ho vzali pod drobnohľad, našli by ste v ňom približne 185 živín, pričom jednu z najhlavnejších úloh hrajú bielkoviny. Existujú výskumy, ktoré dokazujú, že 20 gramov peľu má toľko bielkovín ako kilogram mäsa.

Ďalším plusom včelieho peľu je prítomnosť silice, ktorá ničí choroboplodné zárodky a zastavuje rast niektorých baktérií a mikróbov. Je to liečivý zázrak aj preto, lebo obsahuje obrovské množstvo vitamínov skupiny B a tiež vitamíny A, D, E, K a C. Minerálnych látok by ste vo včeľom peli tiež našli požehnane. Prevažuje sodík, draslík, vápnik, horčík, železo či meď.

Aj na náročného šéfa

Chcete predísť kŕčovým žilám, no pohánke s obsahom rutínu neviete prísť na chuť? Stavte na sladší včelí peľ. Aj v ňom ho nájdete. Zásluhou rutínu budú vaše cievy nielen pružnejšie, ale navyše prestanú ľahko praskať. Vďaka tomu zabudnete na to, čo je krvácanie z nosa i z hemoroidov a rozlúčiť sa môžete aj s modrinami na koži, ktoré sa vám urobili len preto, lebo vás niekto silnejšie objal. Rutín navyše chráni vitamín C a zvyšuje jeho účinok.

Už vás nebaví pozerať sa na otráveného manžela, ktorého každú chvíľu vyháňa na toaletu zväčšená prostata? Naordinujte mu na celý rok včelí peľ. Zastaví jej nevhodný rast. Zmierňuje aj klimakterické ťažkosti a pomáha pri anémii. Obsahuje železo, meď a kyselinu listovú, látky podporujúce tvorbu červených krviniek.




 

Vhodným kandidátom na užívanie peľu ste aj vtedy, ak máte prísneho šéfa, ktorý od vás žiada nadľudské výkony. Chcete si prácu napriek tomu udržať? Dopujte sa peľom. Zvýši vašu výkonnosť a odolnosť proti stresu. Na nohy vás postaví i v prípade fyzického a duševného vyčerpania, po operáciách alebo po ťažkých chorobách. Prospeje aj tým, ktorí musia podávať maximálne fyzické výkony, športovcom alebo ťažko pracujúcim. Včelí peľ navyše podporuje prekrvenie mozgu a zlepšuje schopnosť myslenia. Tiež vás upokojí a zlepší vám náladu.

Zásluhou včelieho peľu opekniete. Poďakujte sa za to biotínu, alias vitamínu B7. Práve on sa podpisuje pod to, že máte peknú, lesklú a hustú hrivu, navyše žiariacu pleť bez vyrážok. Krásu podporí aj aminokyselina cystín obsahujúca síru. Bráni vypadávaniu vlasov a lámaniu nechtov. Napomáha aj tvorbu kolagénu, čo značí, že pleť bude pevnejšia a hladšia.


Koľko peľu?

Ešte predtým, ako si včelí peľ obstaráte, poraďte sa o jeho užívaní so svojím lekárom. Ak vám to odobrí, dodržiavajte dávkovanie. Zvýšené dávky neurobia zázrak do troch dní. Naopak, pre vysoký obsah vitamínov hrozí vitamínová nerovnováha. Včelári ho odporúčajú brať iba niekoľkokrát za rok, najlepšie na začiatku ročného obdobia. Pozor! Ak sa ho rozhodnete užívať, vedzte, že farba, vôňa a obsahové látky včelieho peľu sa môžu líšiť. Závisí to od rastlinných zdrojov, z ktorých pochádza.

Včelí peľ je ideálne konzumovať ráno 15 minút pred raňajkami, trochu ho rozžujte, aby sa narušil obal a telo lepšie spracovalo prijaté živiny. Večer sa mu radšej vyhnite, prebral by vás a o spánku by ste mohli snívať až do rána. Po 14-dňovej terapii je potrebná 5-dňová pauza a potom ďalšie 2 týždne. Po tomto období si dajte dlhšiu pauzu.

Skladujte ho v tmavom a suchom prostredí s teplotou do 20 stupňov. Nemal by prísť do kontaktu so slnkom, s vlhkosťou a ani s aromatickými potravinami.

Za normálnych okolností si doprajte denne jednu čajovú lyžičku, čo je asi 5 gramov včelieho peľu. Pri zdravotných problémoch sa odporúčajú vyššie dávky, od 10 do 20 gramov, čo je maximálne bezpečné denné množstvo. Ak máte doma drobca, postačí mu štvrtina alebo maximálne polovica jednej čajovej lyžičky.


Kedy si ho naordinovať?

– pri ťažkostiach s imunitou
– zápalových ochoreniach, pretože pôsobí ako antibiotikum
– pri anémii
– keď sa potrebujete po chorobe rýchlo dostať do formy
– pri depresiách
– pri problémoch s klimaktériom, ochoreniach prostaty, čriev a zápche
– pri únave
– v období skúšok a náročných mentálnych aktivít
– pri nechutenstve
– ak si chcete zlepšiť kvalitu pleti

Článok bol uverejnený v magazíne Fit život.

01 - Modified: 2007-04-16 13:07:00 - Feat.: 0 - Title: Sarkozy sa nemusí dostať do druhého kola volieb
01 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návykový obal. Dejiny bublinkovej fólie začali nepodareným vynálezom 02 - Modified: 2024-04-06 06:00:00 - Feat.: - Title: Niektoré psy vedia pomáhať omnoho viac, ako sme si doteraz mysleli. Z ľudského dychu dokážu rozoznať aj stres 03 - Modified: 2024-03-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako zastaviť kolobeh viróz a únavy 04 - Modified: 2024-03-08 10:42:58 - Feat.: - Title: Dehydratácia pre telo znamená stres 05 - Modified: 2024-02-28 15:29:30 - Feat.: - Title: Mozgová hmla. Čo je jej hlavný vinník a ako sa s ňou vysporiadať?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 15:01