Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
09.02.2016, 21:15

Mama ho naučila piecť. Unikátnu kaviareň v Poprade pomenoval po nej

Príbeh. Všetci ho hľadáme. Pri pohľade do zrkadla; v novinách, ktoré čítame ráno ku káve; v tvárach iných, keď kráčame ulicou. A tie najkrajšie, čo píše sám život, máme častokrát doslova na dosah ruky. Napríklad na tanieri v popradskej Betka’s Bakery. Ponúkame vám ďalší tip v spolupráci s portálom kávičkári.sk.


 

„Piecť zákusky ma naučila moja mama,“ začína svoje rozprávanie Ján Rabiansky z Popradu. Spolu so svojím spoločníkom Tiborom Kolodzejom urobili zásadné rozhodnutie, ktoré krátko pred Vianocami nadobudlo reálnu podobu. V obchodnom centre Forum pripravili pre všetkých milovníkov sladkých dobrôt a kvalitnej talianskej kávy Bazzara jedinečný zážitok. Verili by ste, že medzi eskalátormi, umelým osvietením, zhonom a uponáhľanými ľuďmi sa môže ukrývať (a to čítate správne) – perníková chalúpka? Ani jeden z majiteľov sa netají, čo bolo ich inšpiráciou pri zariaďovaní maličkého, zato útulného priestoru. Ľudová rozprávka.

Červená Čiapočka, Janko a Marienka. Bar lemovaný šindlovou strechou z kvalitného smrekového dreva, vkusný nábytok a na stenách ilustrácie okeníc s obľúbenými rozprávkovými bytosťami. Intímne osvetlenie sviečok, príjemný personál v červených zásterách a všehochuť, ktorá sa derie z každého kúta. Rovnako sa nedá presne ohraničiť, pre koho je kaviareň prioritne určená. Dobre sa tu cítia študenti po vyučovaní, dôchodcoviana poobedňajšej kávičke či mamičky na babskej jazde. K dispozícii je tiež detský kútik.



 

Zákusky sú skvelé. Vábivé, voňavé, ľahučké. Ich chuť na jazyku doznieva ešte niekoľko chvíľ a zrejme za to môžu aj vlastné, vylepšené recepty. „Mama sem chodí vždy poobede a spolu s cukrárkami pečie čerstvé koláče,“ s neskrývanou úctou a vďakou hovorí jeden z majiteľov. „Áno, kaviareň sme pomenovali po nej.“ Betkina pekáreň.

Spýtajte sa na top špecialitu a v priebehu niekoľkých minút máte na stole mrazený jogurt, vyrobený z čerstvého mlieka. „Vynikajúci je nielen ako dezert, ale napríklad aj ako raňajky spolu s müsli a ovocím,“ zhodujú sa obaja majitelia, ktorí v kaviarničke trávia väčšinu dňa. Vybavujú, objednávajú, pečú, prihovárajú sa návštevníkom – a keď treba vezmú do rúk aj plató. Jednoducho ich život.

„Poďte sa s nami pozrieť aj do výrobne.“ Drevené dvere sa odchýlia a my sa nachádzame v srdci pekárničky. Vyzerá celkom jednoducho. Niekoľko poznámok napísaných rukou je prišpendlených na nástenke, pult a stôl sa lesknú čistotou, hrnce a misky sú prehľadne zoradené v regáloch. Vyzerajú netrpezlivo. A rovnako sa cítime aj my. Hypnotizujeme kľučku a zo všetkého najviac si želáme, aby vošla Betka. Toto je jej príbeh.


Pripravené v spolupráci s:

 

 


 

Súvisiace články