StoryEditor

Aj potraviny dokážu ovplyvniť spánok. Aspoň týchto osem

25.05.2013, 00:02
Autor:
stlstl
Zeler alebo čerešne? Voľba večerného jedla môže výrazne ovplyvniť váš spánok.

Všetci vieme, že večerné pitie kávy nám ku spánku nepomôže a že s teplým mliekom je to presne naopak - aspoň podľa rečí babičiek. Ale vedeli ste, že existuje aj veľa iných potravín, ktoré môžu mať vplyv na náš spánok? Pravdaže: zopár malých zmien v rámci vášho stravovania vás z nespavosti nevylieči, ale kvalitu spánku vám môžu výrazne ovplyvniť. Toto sú najlepšie a najhoršie potraviny pre dobrý nočný spánok.


1. Vlašské orechy a mandle (dobré)



Mandle obsahujú robustné dávky horčíka, tryptofánu a melatonínu - teda ideálnych, spánok podporujúcich látok. Skúste zjesť hrsť hodinu pred spaním.


2. Grapefruit (zlé)



Len málo vecí vás dokáže spoľahlivejšie udržať hore celú noc ako pálenie záhy. A práve grapefruit zvyšuje žalúdočnú kyslosť. Citrusové plody jednoducho nie sú na večer ideálnou potravinou.


3. Ovsené vločky (dobré)



Väčšina z nás ich zvykne jesť v dopoludňajších hodinách, ale je výhodné zmeniť svoje návyky a pripraviť si ovsenú kašu na večeru. Vločky obsahujú množstvo pre spánok prospešných živín, ako je horčík, draslík, vápnik a fosfor.



4. Zeler (zlý)



Je to naozaj tak. Zeler je určite zdravé vegetariánske jedlo (ak je v bio-kvalite), ale jesť ho pred spaním nie je dobrá voľba. Patrí totiž k prírodným diuretikám, ktoré majú nepríjemný zvyk vyprovokovať človeka k nočným behom na záchod.
Vyvarujte sa aj ostatných prírodných diuretík: zázvora či petržlenu.

 


5. Maliny a čerešne (dobré)



Melatonín je látka, ktorá dokáže pomôcť ku kvalitnému spánku. A práve v malinách a čerešniach je obsiahnutá asi najhojnejšie. 



6. Mastné a vyprážané jedlá (zlé)

Ľudia, ktorí si pred spaním zvyknú dopriať mastnejšie jedlo, obvykle trpia menej kvalitným spánkom. Žalúdok sa namáha s ťažšie stráviteľnými jedlom a jedným z výsledkov môže byť aj pálenie záhy. Je v poriadku dopriať si raz za čas kalorickejšie potraviny, ale skúste si ich načasovať najmenej tri hodiny pred spaním.



7. Banány (dobré)



S dostatkom draslíka a horčíka sú banány vynikajúcou voľbou pre neskoré nočné občerstvenie a zabezpečenie svalového relaxu. Navyše obsahujú i dôležitú "spánkovú" aminokyselinu - tryptofán.



8. Korenené jedlá (zle)



Korenené jedlá dajú zabrať vašim črevám, ale môže tiež vplývať na váš spánok. Vo večerných hodinách sa treba ku koreniu postaviť striedmo. 

 

Zdroj: care2.com

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 07:36