StoryEditor

Bistro v Banskej Bystrici ponúka menu za 12 eur. A má stále plno

07.10.2014, 00:00
Autor:
stlstl

V jednom z krajských miest na Slovensku, v Banskej Bystrici, si dovolil dať menu za cenu (komplet okolo 12 eur), ktorá sa aj v Bratislave považuje za prestrelenú. O hostí však nemá núdzu. Bude to asi tým, že je Smart. Peter Kulhány, majiteľ a šéfkuchár Bistra Smartfood.

Bystré bystrické bistro sa zabystrilo v pasáži plnej klenutých balkónikov a príjemného chládku. Usalašilo sa v útrobách domu, nenápadne. Jediné, čo ho prezrádza, sú štedré okná otočené priamo do dvora. A na nich nápis Bistro Smartfood.  Je príjemným, až sviežim prekvapením, že sa koncept tohto druhu nachádza v srdci Banskej Bystrice. Bistro, ktoré učí ľudí zdravo a múdro jesť, neponúka šialene veľké porcie, ale gurmánske opojenie.

Chutiť musí každému – veď tu, keď sa varí, tak sa varí Smart! Otvorená kuchyňa je náznakom toho, že sa varí otvorene. Vidíte na suroviny, pohyby kuchárov, ingrediencie, čistotu nástrojov. Kuchár je v kontakte s ľuďmi a víta ich ako svoju rodinu. Túžime medzi nich zapadnúť, pretože je to tu ako v Taliansku, avšak so severskou precíznosťou. Preto na pozvanie majiteľa ostaneme na degustačnú večeru. Býva len párkrát za mesiac a vždy je vypredaná.


Vaše bistro patrí medzi najlepšie v širokom okolí. Ako ste sa vy sám dostali k vareniu? 
Čo sa varenia týka, prvé pokusy boli už v mojich dvanástich rokoch, keď som sa snažil bez pomoci upiecť bábovku. A odvtedy ma chuť variť a piecť neopustila.

Teda za všetkým hľadaj – bábovku. Avšak jej asi za úspechy vďačiť nemôžete.
To je pravda. Snažím sa stále zdokonaľovať a získavať nové vedomosti, zručnosti a skúsenosti, prostredníctvom školení a pracovných stáží, ako napríklad v Šanghaji, Varšave, Karlových Varoch, Budapešti, no za najcennejšiu považujem stáž vo Francúzsku u známeho šéfkuchára Damiena Thuriesa v reštaurácii „LeGrand Ecuyer“ ocenenej Guide Michelin hviezdičkou. Na Slovensku som bol trikrát zaradený medzi Top Trend šéfkuchárov a som držiteľom striebornej medaily zo svetovej súťaže The Emirates Salon Culinaire Dubaj 2011, vďaka skúsenostiam s prácou v reštaurácií vo Francúzku zaradenej v Michellin Guide.

Názov Smartfood evokuje všeličo. Čo to však znamená pre vás osobne?
Smartfood vznikol tak ako väčšina dobrých vecí. Náhodou. Do tohto projektu ma dostal môj bývalý spolužiak, z vlastných skúseností ako gastro poradca som vedel že to bude náročné. Ale chuť ponúknuť trhu niečo nové a dvíhať slovenskú gastronómiu nahor, ma drží v tempe. Radosť zo strany spokojného zákazníka je na nezaplatenie. Smartfood v angličtine nie je veľmi používané slovné spojenie. Keď sa človek ale nad tým zamyslí, dáva mu to zmysel. (Smiech). Smart v preklade znamená rozumný či šikovný. Chceme naučiť zákazníkov, aby boli rozumní a rozmýšľali nad tým čo jedia a čo konzumujú. A preto je naša klientela hlavne “smart klientela”.


Smart klientela vyznáva teda vašu filozofiu. Čo je konceptom a základným pilierom vášho bistra?
Náš koncept stojí na poctivom varení a kvalitných surovinách – to všetko v duchu hesla: ,,Myslite smart, jedzte smart.“ Znamená to využívanie tých najkvalitnejších surovín na prípravu overených a moderných receptov zo slovenskej a svetovej kuchyne. Dbáme hlavne na čerstvosť. Preto naše denné menu zostavujeme a upravujeme len pár hodín pred otvorením reštaurácie.

Rozbehnúť reštauráciu nie je jednoduché. Aké boli vaše začiatky?
Mrzela ma a aj mrzí zbytočne prehnaná byrokracia a vyslovená "buzerácia" zo strany štátnych inštitúcií. Celkovo naše podnikateľské prostredie je nie tak úplne naklonené rozvoju, no a reštauračné zariadenia, to je niečo ešte viac špecifické a náročnejšie.

Pre svojich klientov pravidelne organizujete aj degustačné večere. Nie je to možno trocha “posh” na Banskú Bystricu? 
Snažíme sa v Banskej Bystrici priniesť maximálne dvakrát do mesiaca zážitok v podobe degustačnej večere na rôzne témy. Je pravda, že nie sú pre nás úplne rentabilné, ale snažíme sa vďaka nim naučiť ľudí oddychovať pri jedle.

 




A čo do budúcnosti? Máte nejaké plány pre svojich klientov?
Určite nechceme stagnovať tak ako väčšina reštaurácií. Chceme, túžime a hlavne budeme sa snažiť okrem kvalitnej kuchyne ponúknuť zákazníkom aj celkový príjemný zážitok. Naša reštaurácia nie je úplne štandardné stravovacie stredisko. Vďaka množstvu akcií, ktoré sa nám podarilo v Bistre zorganizovať, sme si so zákazníkmi  vybudovali skôr priateľský vzťah a vracajú sa k nám do podniku ako kamaráti. Takto si budujeme svoju vlastnú “Bistro rodinu”. Čím sa môže pochváliť naozaj len málokto (Smiech).


V bistre si môžete objednať aj degustačnú večeru, ktorá sa väčšinou nesie v nejakej určenej téme. Tou poslednou bola neoficiálna oslava návratu majiteľa bistra z dovolenky, oslava chutí a vôní, francúzskych šansónov a dobrého vína. Nazrite sem.

Snímky: Ondrej Bobek


Pripravené v spolupráci s:


 

01 - Modified: 2006-11-08 09:08:00 - Feat.: 0 - Title: Demokrati v USA obsadia väčšinu guvernérskych postov
01 - Modified: 2021-08-16 06:34:13 - Feat.: - Title: Pavol Paták: Veľké preso bol náš svetový unikát. Nikde totiž nevedeli pokaziť kávu tak, ako u nás 02 - Modified: 2020-02-07 11:52:10 - Feat.: - Title: Cvičenie pre prípad výskytu koronavírusu. V Banskej Bystrici preverili nemocničný personál 03 - Modified: 2018-12-20 14:55:14 - Feat.: - Title: kocner 04 - Modified: 2018-12-20 08:53:10 - Feat.: - Title: Za streľbu po koscoch a hajlovanie dostal muž rok väzenia 05 - Modified: 2018-08-01 10:33:32 - Feat.: - Title: Súd neoznámil rozhodnutie o Kočnerovi. Máme posudok experta, že zmenky sú pravé, tvrdí jeho právnik
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 18:58