StoryEditor

Nadýchaný a celozrnný. Foodblogerka radí, ako upiecť domáci chlieb bez driny

26.01.2016, 23:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Domáce pečenie chleba je obľúbené, veľa ľudí ale odrádza dlhé a vlastne aj namáhavé miesenie. Vďaka tomuto receptu možno trochu nepríjemnú fázu preskočiť. Hniesť sa nemusí vďaka relatívne veľkej riedkosti cesta, ktoré navyše výborne kysne, a to aj pri vysokom podiele celozrnnej múky (chlieb jej obsahuje 50%). Každý, kto trochu chlieb pečie, vie, že docieliť nadýchaný, naozaj celozrnný chlieb nie je hračka, píše pre portál lidovky.cz foodblogerka Markéta Pavleje alias Kitchenette.



Ďalšou výhodou je jednoduchosť a časová nenáročnosť. Recept je v "americkým cups" (tzv. metrickom hrnčeku), čo mnohých uľahčí, ak sa rozhodnete piecť napríklad na chalupe, kde - rovnako ako my - nemáte váhu.

Zaujímavou a zdravou ingredienciou je špaldová múka - pšenica špalda je jedna z najstarších pestovaných obilnín. Na rozdiel od klasickej múky je spracovávaná celá a vďaka tomu obsahuje vysoký podiel vlákniny, ale aj vitamínov (napr. B, C) a tráviacich enzýmov.

Zo semienok na posypanie odporúčam napríklad slnečnicu, ktorá obsahujú veľké množstvo horčíka. Ten podporuje produkciu serotonínu a tým tiež napomáha k zlepšeniu nálady. Ďalej obsahujú napríklad selén a vitamín E, ktoré sú výbornými antioxidantmi. Skvelé sú aj semienka sezamové, ktoré obsahujú kvalitné bielkoviny, esenciálne mastné kyseliny a celé množstvo vitamínov, minerálov a stopových prvkov: vitamíny, železo, draslík, fosfor a iné.

Prísady:
3 hrnčeky (236 ml) vlažnej vody
1 lyžica sušeného droždia
1 lyžica cukru
1 lyžica rastlinného oleja
1 lyžica octu
3 hrnčeky (375 g) hladkej alebo hladkej špaldovej múky
2,5 až 3 (324-389 g) hrnčekov celozrnnej múky
1 až 1,5 lyžice soli
podľa chuti oriešky, semienka a bylinky



1. Vo veľkej mise zmiešajte teplú vodu, droždie a cukor. Voda nesmie byť horúca, skôr telesnej teploty, aby neznehodnotila droždie. Počkajte pár minút, kým neuvidíte, že droždie je aktívne a vytvára bubliny na povrchu, potom pridajte ocot a olej.

2. Pridávajte hrnček po hrnčeku hladkú múku, medzi každým hrnčekom poriadne cesto zamiešajte. Potom pridávajte celozrnnú múku a soľ, opäť postupne dôkladne miešajte medzi každým pridaním. Toto cesto bude veľmi riedke, kašovité a lepivé. Pridajte semienka či orechy. Môžete skúsiť aj bylinky, sušené paradajky, restovanú cibuľku. Prikryte čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť okolo 30-40 minút, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem. Predhrejte rúru na 185 ° C. Pomocou stierky presuňte cesto do dvoch vymazaných foriem a nechajte ešte raz vykysnúť. Použila som jednu obdĺžnikovou od Greenpan a druhú klasickú chlebovú.

3. Cesto ešte posypte semienkami či bylinkami a dajte piecť približne na 50 minút, kým nie je na povrchu zlatohnedé. Že je chlieb hotový, spoznáte aj na pohľad - začne sa odchyľovať od stien formy a po obvode vzniká malá medzera. Akonáhle ho vyberiete z rúry, môžete ho hladko vysunúť na mriežku, kde krásne dochladne, bez toho, aby sa zaparili. Pre kontrolu upečenosti zaklopte pri tej príležitosti na spodok chleba, mal by znieť duto.


01 - Modified: 2008-01-20 09:19:00 - Feat.: 0 - Title: Väzňa na úteku chytili priamo v dome, kde býval
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 03 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 04 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme? 05 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kto chce pribrať, nech drží diéty: Ako správne chudnúť? Prečítajte si návod na získanie správnej hmotnosti
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
12. apríl 2024 08:52