StoryEditor

Skúste indickú kuchyňu. Zasýti vás a nepriberiete

15.01.2015, 23:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Všadeprítomné kari a čili korenie v indických jedlách podporuje spaľovanie tukov, namiesto ich ukladania. Inšpirovať sa môžete receptami Mamuna Hassana z vyhlásenej reštaurácie Curry House v Prahe.

Polievka z červenej šošovice

Čo potrebujeme:
1 hrnček červenej šošovice
1/2 bielej cibule
5 strúčikov cesnaku
1 čajová lyžička zázvorovo-cesnakovej pasty
soľ
1/4 čajovej lyžičky rímskej rasce
1/4 čajovej lyžičky drveného koriandra
1/4 čajovej lyžičky kurkumy v prášku
1/4 čajovej lyžičky mletého čili (záleží na vašej chuti)
čajová lyžička ghee
4 hrnčeky vody
1 zelená čili paprička
1 citrón
korenie garam masala

Ako na to: Na sporák dajte variť vodu, medzitým prepláchnite šošovicu a potom ju dajte do vriacej vody spolu so soľou. Zázvorovo-cesnakovú pastu vyrobíte olúpaním cesnaku a zázvoru, ktoré rozdrvíte v mixéri na pastu. Pastu pridajte do hrnca spolu s kurkumou a nechajte prebublávať 15 až 20 minút. Medzitým rozpáľte na panvičke ghee a pridajte rímsku rascu, cesnak a cibuľu. Keď cibuľa zozlatne, všetko zamiešajte do vriacej polievky. Hrniec odstavte z platne, pridajte šťavu z citróna a čerstvý koriander a všetko miešajte po dobu jednej až dvoch minút. Ozdobte čerstvým koriandrom, citrónom a štipkou garam masaly. K polievke sa hodí chlieb naan alebo opečená cesnaková bageta.

Kurací Korai

Čo potrebujeme:
800 g na kocky nakrájaných kuracích pŕs
1 šálka kuracieho vývaru
2 malé biele cibule a 1 červená cibuľa
2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
200 g masla alebo rastlinného oleja
1 lyžička kurkumy
4 čajové lyžičky jemného karí
1 lyžička čili prášku
1 lyžička korenia garam masala
2 na kocky nakrájané červené papriky
2 na kocky nakrájané paradajky
2 na kocky nakrájané zelené papriky
4 lyžice paradajkového pretlaku
listy čerstvého koriandra na ozdobu
150 ml cibuľového pyré
soľ

Ako na to: Rozpáľte olej vo vysokom hrnci. Pridajte cesnak, cesnakovo-zázvorovou pastu (viď recept na šošovicovú polievku) a pokrájanú cibuľu. Cibuľu jemne speňte do zlatohneda. Zmiešajte kari, kurkumu a čili s trochou vody, až kým nevznikne pasta. Tú pridajte na spenenú cibuľku a pár minút všetko za stáleho miešania varte. Teraz pridajte kurča a dobre ho povarte, kým sa nestiahne tak, aby v sebe udržalo všetky šťavy. Potom pridajte nakrájané papriky a paradajky, paradajkový pretlak, cibuľové pyré a kurací vývar. Zmes dôkladne miešajte a priveďte k varu. Potom môžete platňu stlmiť a všetko nechať 15 až 20 minút prebublávať. Nakoniec do hrnca pridajte garam masalu a čerstvé listy koriandra (môžete kľudne použiť aj petržlen). Zelené bylinky vykúzlia v jedle žiarivé farebné kontrasty. Podľa chuti ešte osolíme a potom udržujte vo vare približne jednu alebo dve minúty. Korai je najlepší s basmati ryžu a nahrubo nasekanými lístkami koriandra.
    

Shish kebab

Čo potrebujeme:
500 g mletého hovädzieho mäsa
1 čajová lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1/4 čajovej lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička kari prášku
1 lyžička mletého koriandra
1 lyžička rímskej rasce
1 lyžička mletého korenia garam masala
1 malá cibuľa nasekaná na kocky
soľ na dochutenie
1 vajce
1 lyžička mletej pískavice
1 lyžička kebabovej pasty

Ako na to: Rukami dôkladne zmiešajte všetky ingrediencie s mäsom a zmes nechajte odpočinúť v chladničke aspoň na šesť hodín, aby sa všetky chute a vône poriadne zmiešali a rozvinuli. Bežne sa v Indii kebab pečie v tandoori peci, ale doma si vystačíte s rúrou, ktorú predhrejete na 180 stupňov Celzia. Zmesou na shish kebab obaľte špízy a pečte v rúre, kým nie je mäso úplne prepečené. Podávajte s raitou z uhorky a mäty (zmiešajte jogurt s olúpanou uhorkou a nasekanou mätou a nechajte 30 minút chladiť v chladničke) a svoju obľúbenú nakladanú zeleninou.
  

Kheer

Čo potrebujeme:
2 litre plnotučného mlieka
100 g basmati ryža
3-4 bobkové listy
10-12 plodov kardamonu
3-4 klinčeky
lyžička škorice
10-12 lyžičiek cukru
3-4 čajové lyžičky mandlí
hrsť hrozienok a sultánok
niekoľko kúštičkov šafranu

Ako na to: Najprv na chvíľu namočte ryžu vo vode a potom ju prepláchnite. Rozpáľte si veľký hrniec a potom do neho nalejte mlieko, ktoré privediete k varu. Akonáhle sa začne variť, stlmte plameň a nechajte ho pomaly prebublávať. Potom pridajte bobkový list, škoricu, kardamón a klinček. Nechajte mlieko variť, kým sa nezredukuje na 1/3 pôvodného objemu. Teraz pridajte cukor a ryžu. Po piatich minútach pridajte šafran a mandle a nechajte zmes ďalej variť, kým nebude ryža uvarená. Odstavte hrniec z platne a nechajte ho vychladnúť. Kheer môžete pri servírovaní ozdobiť orechmi alebo sušeným ovocím.

idnes.cz

01 - Modified: 2007-02-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kórei odpustia väčšinu dlhu
01 - Modified: 2024-04-17 10:30:00 - Feat.: - Title: Foodblogerka Kristína Suchánková: Nie som fanúšikom jaterníc či držiek, vyskúšam však hocičo​ 02 - Modified: 2024-03-18 09:00:43 - Feat.: - Title: Bageta či bolonské špagety. Zoznám sa s ostro stráženými potravinami, kvôli ktorým sú niektoré krajiny ochotné sa súdiť 03 - Modified: 2024-03-13 10:38:48 - Feat.: - Title: Ľahký recept s obľúbeným ovocím: Tvarohové knedličky s jahodami 04 - Modified: 2024-02-29 10:53:55 - Feat.: - Title: Stávka na istotu: Plnené zemiakové knedličky 05 - Modified: 2024-02-26 10:42:42 - Feat.: - Title: Ovocie z Pandory či legendárny lembas. Tieto fiktívne jedlá z popkultúry potrebujeme aj v reálnom svete
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 16:05