StoryEditor

Nesprávny olej vám môže ohroziť zdravie. Prečítajte si návod, ako sa nespliesť

08.12.2018, 08:00
Autor:
redred
Slnečnicový, repkový, olivový, alebo napríklad kokosový?

Len sa rozhliadnite, koľko najrôznejších tukov okolo seba máte k dispozícii. Ktorý si ale zvoliť? Ktorý z tých všetkých je najzdravší a stopercentne bez škodlivých látok?

Bohužiaľ žiadny takýto neexistuje, avšak rozdiely medzi jednotlivými olejmi sú. Ak chcete ten najzdravší, meradlom by malo byť rozdelenie, na akú kuchyňu ich chcete použiť, ich tepelná stabilita a druh či zloženie.

„Všeobecne platí, že tepelná stabilita je bod, pri ktorom sa olej začína prepaľovať, a podľa toho by sme sa mali orientovať. Rastlinné oleje a tuky neobsahujú cholesterol, ale skrývajú iné riziká v podobe nasýtených mastných kyselín,“ vysvetľuje nutričná špecialistka Kristýna Báčová.

Každý tuk / olej má iné zloženie, a hodí sa teda na niečo iné. Niektoré sú vhodnejšie na smaženie, iné výhradne do studenej kuchyne.

Aký je medzi jednotlivými olejmi rozdiel si pozrite v galérii:

​Podľa použitých technologických procesov sa oleje delia na za studena lisované (panenské) a rafinované:

Rafinované oleje: Získavajú sa extrakciou pri využití vysokých teplôt a organických rozpúšťadiel. Ich výživová hodnota je nižšia ako pri nerafinovaných olejoch. Väčšinou sú riedke, majú priezračnú farbu, nezakalia sa, nemajú pôvodnú chuť a vôňu. Pri vysokých teplotách sa znehodnocujú a vzniká veľa toxických látok.

Nerafinované oleje (panenské, virgin): Lisujú sa šetrne obvykle pri teplote okolo 35 stupňov Celzia, maximálne 50 °C. Obsahujú v oleji rozpustné vitamíny, prítomné v pôvodnej rastlinnej surovine (hlavne vitamín E), cenné nenasýtené mastné kyseliny, antioxidanty a ďalšie.

Vďaka metóde spracovania sa v nich zachovávajú všetky cenné látky. Olej extra panenský sa získava z prvého lisovania za studena a neprechádza žiadnym tepelným ani chemickým procesom. Tieto oleje bývajú spravidla naplnené do tmavých sklenených fliaš a sú drahšie ako rafinované.

01 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 04 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 07:36