StoryEditor

Výbornú kávu si urobíte aj doma. Bez kávovaru

24.03.2014, 23:00
Nemusíte mať prístroje za stovky eur a predsa môžete dostať z kávy to najlepšie. Poradíme ako.

Vedeli ste, že správna príprava kávy je jedným zo štyroch kritických krokov pre zabezpečenie maximálneho pôžitku? Ako sa však zariadiť, keď nemáme k dispozícii prefesionálny kávovar? Je možné pripraviť si zdravú a lahodnú kávu aj bez neho? V ďalšej časti seriálu o káve sa dozviete sa, že ak zvládnete prípravu pomocou alternatívnych metód, môžete aj za málo peňazí dostať dosť veľa muziky.

Káva je umenie. Tak ako jedlo

Vieme dobre, že nie je reštaurácia ako reštaurácia a jedlo ako jedlo. Aj keď často v reštauráciách nadávame na obsluhu, v podstate nám v prvom rade ide o zážitok z jedla, ktoré keď nás očarí tak dokážeme prižmúriť oko. Asi mi dáte za pravdu, že práve tu sa ukazuje dôležitosť správnej prípravy a teda majstrovstva kuchára. Každý poctivý kuchár určite potvrdí, že bez kvalitných surovín a ingrediencií to skrátka nejde. Zároveň však určite prikývne aj tomu, že bez dodržiavania techniky, teploty a základných postupov varenia len ťažko dostanete požadovaný výsledok.
Prečo sa potom ku káve staviame inak a bez žmurknutia oka ju prepaľujeme či nesprávne prevárame? Ak chceme z kávy čerpať všetky jej blahodárne účinky, tak ako z nášho jedla, tak si ju treba vedieť aj správne pripraviť. Nie je totiž káva ako káva!

Rukávy vysúkať, ide sa na to!
Keď sa tak zamyslíme nad našimi zvykmi a náturou, tak prídeme na to, že väčšie množstvo ľudí si radšej kávu spraví doma či v práci, než by si dali dve-tri šálky v kaviarni. Možno je to aj preto, že ako Slováci sme šikovní, a keď sa nám niečo nepozdáva (espresso v kaviarni napríklad), tak hľadáme cestu ako si pomôcť sami. A niekedy nám možno ani nič iné nezostáva.
Verím, že ste sa už stretli s názvami ako moka, french press či kotyogo. Ak aj nie so všetkými, čítajte ďalej. Aj toto sú možnosti prípravy šálky čerstvo praženej kávy.
Ako sme už spomínali v predchádzajúcich článkoch, tak čerstvosť a kvalitu neoklameme. Ale aj keď si kúpime skvelú vstupnú surovinu, treba dať pozor, aby sme kávu správne namleli a použili adekvátne množstvo (väčšinou ide o gramy na mililitre kávy).

Adekvátnu hrúbku mletia môžete nájsť v predchádzajúcom článku, pričom teraz sa skôr budeme orientovať na tri jednoduché formy prípravy, ktoré sú rýchle, nenáročné a pri troche tréningu zabezpečia veľmi dobrý výsledok.

Top tri formy domácej kávy 

1. Moka (Kotyogo)
Moka Express je šikovný prístroj na varenie kávy založený na princípe prípravy espressa za použitia vysokého tlaku vodnej pary. Táto príprava kávy je u nás veľmi obľúbenou pravdepodobne aj vďaka tomu, že si dokážeme pripraviť chuťovo výraznú kávu, často aj lepšiu ako robí väčšina slovenských kaviarní. Táto forma prípravy má pôvod v Taliansku, kde sa pije ako raňajková káva (obsahuje vyššie množstvo kofeínu než espresso) a na trh  ju priniesla slávna firma Bialetti, ktorá aj naďalej produkuje milé a kvalitné mašinky na prípravu tejto kávy. 

Čo potrebujeme: Mokka kávovar, čajovú lyžičku a správne mletú kávu.
Množstvo kávy: 7-30 g (podľa veľkosti zásobníka, ktorý naplníme do plna.
Typ mletia: O niečo hrubšie ako jemné mletie na espresso.

Ako na to:
Množstvo kávy podľa objemu sitka naplníme do plna a jemne utlačíme. Dobrou fintou je naliať už horúcu vodu, aby rýchlejšie vznikla para, pričom získate aj čistejšiu chuť. Pri príprave moka kávovaru do jeho spodnej časti nalejeme čerstvú vodu po tlakový ventil, nikdy nie viac. Potom vložíme lievikovité sitko a nasypeme doňho kávu až po porvch a len veľmi jemne utlačíme, aby sadla. Zakrútime pevne vrchnú časť a položíme na jemný plameň. Čím dlhšia príprava, tým výraznejšia chuť. Odporúčaný čas je 8-9 minút, ale je dobré si otestovať, komu čo viac chutí. To, že je káva hotová, zistíme tak, že nám presyčí para. 


2. French Press 
French press je asi najekonomickejšou formou prípravy, ktorú vám môžem odporučiť. Je však dôležité odhadnúť správny pomer hrubšie mletej kávy voči vode (ideálne 15 až 17 gramov na 200 ml) a dĺžku času extrakcie (maximálne 4 minúty), inak by sme získali príliš horkú a kofeínovú kávu. Častým problémom tejto zalievanej alternatívy, ktorá je v podstate blízkou príbuznou tureckej kávy, je skutočnosť, že ľudia nechávajú kávu extrahovať príliš dlho, čím získajú nevhodný kofeínový a trpký nápoj. 

Čo potrebujeme: French Press, kanvicu, polievkovú lyžicu a správne mletú kávu.
Množstvo kávy: 15-16 g (jedna plnú polievkovú lyžicu na 180-200 ml)
Typ mletia: Hrubšie – pre French press sa využíva skoro najhrubšie mletia kávy.

Ako na to:
Pre tvorbu zaujímavejšieho profilu kávy skúste nechať vodu vychladnúť pod 90° C. Zároveň je dôležité extrahovať kávu maximálne 4 minúty a následne ju preliať alebo servírovať do šálok.

3. Aeropress
Nechcem pôsobiť, že som zaujatý, ale asi aj budem. Ak totiž vyskúšate túto novinku a správne si pripravíte čerstvo mletú kávu, tak vám hneď prirastie k srdcu. Za vynálezom tejto mašinky stojí pán Alan Adler z americkej hračkárskej spoločnosti Aerobie. Ten v roku 2005 prišiel na trh s patentom jednoduchého aparátu, pomocou ktorého si teraz môžeme takmer kdekoľvek pripraviť vysoko kvalitnú kávu. Aeropress je vyrobený z kopolyesteru, je skoro nerozbitný, ľahký, nenáročný na údržbu a predovšetkým lacný.
Aj keď výrobca proklamuje, že je prístroj schopný pripraviť espresso, samozrejme to tak nie je. Káva z Aeropressu je filtrovaná pomocou vzduchu (odtiaľ názov) cez malý papierový filter. Aj keď tu dochádza k celkom peknému tlaku, ktorý je nevyhnutný pre krátku dobu extrakcie, tak nemožno očakávať, že by dosiahol 9 barov potrebných pre prípravu espressa.

Čo potrebujeme: Aeropress, správne mletú kávu, kanvicu.
Množstvo kávy: 15-18 g (jednu plnú polievkovú lyžicu alebo odmerku).
Typ mletia: Jemnohrubé, niečo medzi espressom a mokou.

Ako na to:
Kávu najprv zalejte len 10-20 ml 90° C vody. Po 30 sekundách dolejte zvyšok a extrahujte maximalne ďalších 40-50 sekúnd, určite však nie viac ako minútu. Teplota vody a to, ako často kávu pri príprave premiešate, výrazne ovplyvnia výsledný efekt. Každá pripravená šálka je tak jedinečná.

Verím, že vám tento veľmi stručný sprievodca prípravou kávy pomôže čo i len o 20 % zlepšiť kvalitu tej vašej šálky a že mnohí odhalíte aj doteraz nepoznané, no výnimočne lahdné chute. Možno tak aj prídeme na to, že „neska“ nie je káva, ale len instantný nápoj.

 

KTO JE DUŠAN PLICHTA
Výživový poradca, nadšenec gastronómie, bývalý tanečník a triatlonista. V rámci projektu Powerfood Chef sa snaží ku kvalitnej a plnohodnotnej výžive pristupovať z pozície gurmána a experta na tradičné jedlá svetových kuchýň. Ďalšou jeho vášňou je káva, ktorej skúmaniu a štúdiu sa venuje už niekoľko rokov. Ako Coffee Chef organizuje tiež prednášky a kurzy na spoznanie dobrej a kvalitnej kávy spojené s praktickými ukážkami.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

01 - Modified: 2006-03-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ôsme miesto trojskokanky Velďákovej
01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľ Nestlé pre HN: Zvýšeniu cien sa nevyhneme ani my. S vybranými produktmi sme sa museli rozlúčiť 02 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu 03 - Modified: 2024-03-08 11:09:31 - Feat.: - Title: Trh s kávou už nebude rovnaký. Zásoby robusty sú rekordne nízke, náš najväčší výrobca hlási zdražovanie 04 - Modified: 2024-02-01 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa stane, keď skončíte s kofeínom? Odborník vysvetľuje skryté výhody 05 - Modified: 2024-01-24 13:49:39 - Feat.: - Title: Preháňate to s kávou? Tieto znaky vám prezradia, že jej pijete až príliš
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 08:38