StoryEditor

Pobláznili celú generáciu. Tieto jedlá však vôbec nie sú zdravé

07.12.2015, 18:17
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Dnes je in jesť. Je in fotiť si to a pochváliť sa tým na sociálnych sieťach. Je in jesť v meste v hipsterských podnikoch a kupovať lokálne, sezónne a poctivé potraviny na trhoch. A in je vrátenie sa k pôvodným potravinám ako pohánka či pšeno. Nepoužívame múku a nejeme cukor. Beháme maratóny a cvičíme jogu. Sme raw, paleo či vegan. Fenomény však mala aj doba minulá, a nie vždy boli pozitívne.




 

Corn flakes a müsli na raňajky
Prišli k nám z Ameriky pred mnohými a mnohými rokmi ako veľká bomba a odvtedy patria aj na náš raňajkový stôl – tzv. kornflejky. Základnou surovinou na ich výrobu je kukurica, sladový výťažok a cukor. Podľa Vlastimila Chadima z portálu nutricoach.cz sú ich hlavnou živinou sacharidy, v 100 gramoch je ich až 80. „Ide o škrob z kukuričného zrna s prídavkom maltózy, repného cukru či iného sladidlá (cukor ovocný či umelé sladidlá) a jedlej soli. Pri procese výroby dochádza ku kvalitatívnym zmenám kukuričného škrobu a výsledkom je ich vysoký glykemický index.“

Ten však môže ovplyvňovať to, s čím si ich dáme, či je to mlieko, jogurt alebo niečo iné. Určite však nejde o najzdravší pokrm na raňajky, rovnako ako rôzne zapekané müsli, ktoré sme všetci kupovali v pekných krabiciach s nálepkou light. Základom by mali byť ovsené vločky, ktoré sú pre nás prospešné, ale do týchto zapekaných chutných müsli sa pridáva veľké množstvo cukru, kandizované ovocie, oriešky či čokoláda. A to už light nie je.

 

Celozrnné pečivo
„Všetko, čo je hnedé, je zdravé, jedzme to. To sa hlásalo asi pred desiatimi rokmi, keď na Slovensko dorazilo povedomie o zdravom stravovaní. Veľmi rýchlo sa potom prišlo na to, že všetko, čo je hnedé, je zafarbené,“ spomína na dobu, keď sa vo veľkom začali jesť celozrnné a iné pečivá s pocitom, že je to lepšie ako biele pečivo a chlieb, osobná trénerka Alexandra Machanová. Pamätá si tiež štúdiu, ktorá pochádza z Ameriky a krátko na to a s veľkým boomom okolo „hnedého“ pečiva stúpla aj obezita. Jednoducho sa vždy rýchlo namotáme na nejakú zaručenú novinku, aj keď nemáme ešte dlhodobé poznatky z daného jedla.

 

 

Light potraviny
Light potravina je dobrá potravina, aj toto bol istý čas jeden z trendov a veľa ľudí tomu verí dodnes. Boli light jogurty, light majonézy, light bolo všetko. A pritom to vôbec nie je pravda. Taký jogurt má síce menej tukov, ale tie sa výrobcovia snažia zlepšiť umelými sladidlami či ďalšími syntetickými látkami. A taký nízkotučný jogurt má koniec koncov vyššiu energetickú hodnotu ako bežný jogurt. Príčinou je väčšie množstvo sacharidov v zložení nízkotučného jogurtu.

 

 


FENOMÉN S OTÁZNIKOM: Smoothie
Biznis s mixérmi rozpútal boom so smoothie. Alebo to bolo možno naopak, pravdou však je, že aj v tomto na prvý pohľad pozitívnom fenoméne sú otázniky. Smoothie je dobre rozmixované ovocie alebo zelenina, do ktorej sa pridáva voda, alebo rôzne mlieka či tvaroh. Ak vám veľmi nechutí kravské mlieko, môžete použiť sójové, mandľové, kokosové a podobne. Máme teda ovocné a potom zeleninové, tzv. green smoothie. Dôležitá je najmä príprava, množstvo a načasovanie. Pretože zlé konzumovanie môže aj z toho zdravého nápadu urobiť nezdravý. „Niekto ho uprednostňuje na raňajky, iným chutí ako skvelý olovrant.




Ale tak ako pri všetkom, aj smoothies treba konzumovať s mierou. Uvedomte si, koľko ovocia a zeleniny viete zjesť v hutnom stave, preto to so smoothies netreba preháňať a mýliť si to s hlavným jedlom. Mala by platiť tiež zásada, že ovocné smoothies patria do prvej polovice dňa, v tej druhej uprednostňujte zeleninové smoothies. Fantázii sa medze nekladú, ale i tak vám ponúkam pár vyskúšaných receptov, ktoré chutia a v letných dňoch aj skvele osviežia,“ tvrdí osobná trénerka Alexandra Machanová. Pretože aj keď ide o zdravý koktail, ktorého konzumácia sa dá dnes považovať už aj za životný štýl, ak si ho príliš presladíme alebo doň dáme príliš veľa mlieka, budeme piť ovocné smoothie trikrát denne a najmä neskoro večer, určite neschudneme a nebudeme sa cítiť dobre. Práve naopak. Jasným pozitívom však určite je, že aj tento trend naučil ľudí viac jesť ovocie a zeleninu.



 

01 - Modified: 2022-02-03 14:41:17 - Feat.: - Title: Obľúbená guilty pleasure a kilá navyše. Ako a prečo vlastne vznikli čipsy? 02 - Modified: 2017-07-05 13:28:19 - Feat.: - Title: Delikatesa či nechutnosť. Pozrite sa, ktoré jedlá sú v niektorých krajinách zakázané 03 - Modified: 2015-12-11 18:04:41 - Feat.: - Title: Svet objavuje zabudnutý liek Indiánov. Potraviny so "zázračnými" účinkami 04 - Modified: 2015-12-06 09:51:52 - Feat.: - Title: Povedz mi, ako sa stravuješ a ja ti poviem, kto si 05 - Modified: 2015-12-02 17:40:58 - Feat.: - Title: Mäso mi v živote nechýba. Objavil som nové chute
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 18:53