StoryEditor

Plzenské pivo najlepšie čapujú v Košiciach

21.08.2015, 11:56
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Plzenské pivo Pilsner Urquell na Slovensku najlepšie načapuje Igor Kolivoško v reštaurácii Camelot v Košiciach. Rozhodla o tom odborná porota, ktorá mu udelila titul Pilsner Urquell Master Bartender 2015. Igor pracuje ako výčapník už tri roky, je prvý v rodine, kto sa tomuto remeslu venuje a poteší ho, keď ho hosť za dobre načapované pivo pochváli.

Podľa sládka Pivovarov Topvar Jána Píryho je pre úspech v súťaži potrebná dokonale zvládnutá technika čapovania, vzorná starostlivosť o pivo, vynikajúca znalosť histórie a výroby piva Pilsner Urquell a predovšetkým charizma, ktorou je potrebné hosťa presvedčiť o kvalitách originálneho piva Pilsner Urquell.


Finále súťaže o najlepšieho českého a slovenského výčapníka plzenského piva sa konalo uplynulý týždeň v Plzni a slovenský víťaz na ňom reprezentoval Slovensko spolu s ďalšími piatimi barmanmi. Celá súťaž však pred samotným slávnostným finále trvala takmer dva mesiace.

Prihlásilo sa do nej viac ako 50 barmanov z celého Slovenska. Do finále postúpilo a svoje znalosti a zručnosti preukázalo tých 20 najlepších. Hľadanie toho najväčšieho talentu za barom sa na Slovensku organizovalo už ôsmykrát. Súťažiaci boli hodnotení na základe vedomostného testu, ale aj počas „mystery shoppingu“, kedy ich členovia poroty z plzenského Prazdroja navštívili v ich domovskej prevádzke inkognito. "Osobne ma vždy veľmi poteší, keď za mnou príde hosť, potľapká ma po pleci a poďakuje mi za dobre načapované pivo. A to, že moju prácu ocenil pivovar a odborná porota certifikátom, je úžasný pocit,“ povedal po finále Igor Kolivoško. Počas súťaže musel dokázať, že má nielen teoretické vedomosti o plzenskom pive, jeho unikátnej receptúre varenia a bohatej histórii, ale tiež musel predviesť dokonalú techniku čapovania. Práve to bolo najdôležitejším kritériom popri štýle, akým finalisti pivo čapovali a tiež popri tom, ako pútavo o ňom vedeli rozprávať. Igor Kolivoško sa víťazstvom zaradí medzi jeho predchodcov – Jána Gavaliera, Ivana Šimonoviča, Petra Škripka a tiež Martina Repaského a Jána Obšatníka, ktorí titul získali po dva razy.

Víťazstvom v súťaži získal najlepší slovenský výčapník možnosť uvariť si vlastnú várku piva s hlavným sládkom plzenského pivovaru Václavom Berkom. Okrem toho absolvuje cestu po vybraných európskych reštauráciách, kde sa čapuje ležiak Pilsner Urquell z tanku.

01 - Modified: 2024-04-13 07:00:00 - Feat.: - Title: Mníšky si v španielskej svätyni otvorili bar. K pivu dávajú aj Božie slovo 02 - Modified: 2024-03-19 13:00:00 - Feat.: - Title: V Spojených štátoch predávajú slovenské pivo. Má to však jeden háčik, taká značka u nás vôbec neexistuje 03 - Modified: 2024-03-07 11:59:09 - Feat.: - Title: Týmto receptom ulahodíte každému labužníkovi mäsa: Krkovička na pive a cibuli 04 - Modified: 2024-02-29 16:48:25 - Feat.: - Title: Slovákov poteší nový český prémiový ležiak Krušovice Bohém 05 - Modified: 2024-02-09 12:39:21 - Feat.: - Title: Pivo zdražie o 10 percent, odkazujú pre HN majitelia reštaurácií. Zdôvodňujú to krokom vlády
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 10:02