StoryEditor

Zvýšte jedlom svoju produktivitu. Týmito potravinami

09.06.2013, 00:02
Autor:
stlstl
Losos, jogurt, baklažán... a ďalších trinásť potravín, ktoré dokážu stimulovať váš mozog.

Lesné plody

Lesné plody obsahujú antioxidanty, ktoré zlepšujú pamäťové schopnosti, motoriku a pôsobia protizápalovo.

 

Vlašské orechy

Orechy či avokádo pomáhajú udržiavať bunkové membrány v mozgu "mladistvo pružné".

 

Banány

Obsahujú potrebnú dennú dávku glukózy pre váš mozog.

 

Vajíčka

Vajíčka obsahujú vitamín cholín, ktorý zlepšuje pamäť a reakčný čas.

 

Losos

Losos obsahuje omega-3 mastné kyseliny, bielkoviny, železo a vitamíny skupiny B, ktoré podporujú pamäť, uvažovanie a koncentráciu.

 

Baklažán

Posilňuje našu schopnosť "ostro" uvažovať - vďaka zlepšovaniu komunikácie medzi mozgovými bunkami.

 

Káva

Kofeín v káve  zlepšuje našu pamäť a dokonca  chráni proti "kŕčom" viečok  (pre tých, ktorí hľadia po celý deň na počítač ). Je tiež bohatý na antioxidanty a aminokyseliny.

 

Tmavá čokoláda

Tmavá čokoláda obsahuje antioxidačné vlastnosti, ktoré  zvyšujú produkciu endorfínov a zároveň podporujú sústredenie , zatiaľ čo mliečna čokoláda    zrýchľuje reakčný čas a zlepšuje verbálnu i vizuálnu pamäť.

 

Zelený čaj

Nápoj s takzvaným neuroprotektívnymi účinkami. Jednoducho napomáha nášmu nervovému systému.

 

Jogurt

Jogurt tiež robí zázraky -   kopu bielkovín,  tony minerálov a probiotiká, ktoré pomáhajú tráviaciemu systému.

 

Listová zelenina

Tmavá listová zelenina je jedna z   najlepších volieb    . Je  naložená vitamínmi, minerálmi a fytonutrientmi. Napríklad železo pomáha dopraviť do tela (a mozgu) viac kyslíka, čo zlepšuje kognitívnu kontrolu. 

 

Mrkva

Surová mrkva vám zabezpečí stabilnú hladinu krvného cukru, ktorú váš mozog potrebuje na optimálne fungovanie.

 

Červené víno

Hoci neodporúčame piť v práci, červené víno zlepšuje krátkodobú pamäť a motoriku.

 

Celozrnné potraviny

Celé zrná (ako napríklad hnedá ryža) je plná vitamínov a horčíka, ktorý zlepšuje kognitívne schopnosti.

 

Kakao

Antioxidanty v horúcom kakae chránia mozgové bunky pred tzv. oxidačným stresom.

 

Cesnak


Cesnak obsahuje silné antibakteriálne a antivírusové zlúčeniny, ktoré pomáhajú zbaviť sa stresu vyvolaného prechladnutím a infekciami.

 

Zdroj: businessinsider.com


menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 17:27