Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
12.05.2015, 09:03

Domáci tvaroh, jogurt alebo syrec? Toto sú tipy, ako na to

Chcete domáce výrobky? Pripravte si ich doma jednoducho, rýchlo a zdravšie. Vstupné suroviny budeme mať pod vlastnou kontrolou, výsledné produkty budú chutiť poctivejšie a my budeme mať radosť z tradičného doma pripraveného jedla. Skúste to aj vy.


Domáci tvaroh

Potrebujete:
čerstvé plnotučné mlieko – 2 l (najideálnejšie je čo najtučnejšie mlieko, napr. z mliečneho automatu alebo domáce – čím má mlieko viac tuku a je kvalitnejšie, tým viac tvarohu z neho získame)

Ako na to:
V prvej fáze necháme plnotučné mlieko skysnúť na teplom mieste na kuchynskej linke. Tento proces trvá 2 až 4 dni. V prípade, že sa ponáhľame a chceme mať tvaroh skôr, môžeme na urýchlenie skysnutia pridať šťavu z citróna. Skysnuté mlieko dáme do hrnca a veľmi pomaličky ho zahrievame. Nemiešame. Teplota, na ktorú mlieko zahrejeme, nám ovplyvní mäkkosť a suchosť výsledného tvarohu. Ak chceme mäkší tvaroh, mlieko zahrievame na približne 50 °C, ak hustejší a hrudkovitejší – tak na asi 65 °C. Po takmer 20 minútach pomalého zahrievania sa na bokoch hrnca začne oddeľovať srvátka, tvaroh je hotový. Prelejeme ho do sitka s gázou, necháme odkvapkať a vychladnúť.

Z dvoch litrov mlieka sme získali 365 g chutného domáceho tvarohu.

Tipy:
– nepoužívame trvanlivé mlieko z tetrapaku – tieto mlieka sú zbavené živých organizmov, poriadne nekysnú, horknú
– ak použijeme domáce mlieko, pred prípravou ho treba pasterizovať – zohriať na teplotu 85 °C
– ak by sme si chceli pripraviť nízkotučný tvaroh, vo fáze kysnutia odoberáme smotanu (tuk, ktorý sa usádza navrchu)


Domáci margarín

Potrebujete (na 90 g):
100 % rastlinný tuk – 40 g
rastlinný olej (repkový alebo slnečnicový) – 6 PL
mlieko – 4 ČL
1 žĺtok
soľ, citrónová šťava na dochutenie
studená voda a kocky ľadu

Ako na to:
Výroba domáceho margarínu nám zaberie 5 až 10 minút. Rastlinný tuk rozpustíme v hrnci na sporáku. Počas toho pripravíme vodný kúpeľ so studenou vodou a s kockami ľadu. Rozpustený tuk preložíme do misky a pridáme k nemu olej. Zmes v miske vložíme do ľadového kúpeľa – stále miešame metličkou. Skôr než zmes stuhne, pridáme do nej žĺtok a mlieko. Šľaháme. Kým nám zmes úplne stuhne, ochutíme ju soľou a šťavou z citróna. Necháme úplne stuhnúť. Konzumujeme alebo preložíme do chladničky do uzavretej nádoby.

Tipy:
– pozor na teplotu zmesi vo vodnom kúpeli – ak by sme žĺtka pridali do horúcej zmesi, zrazia sa
– ak chceme margarín používať pre slanú kuchyňu, môžeme ho pri príprave dochutiť zelenými bylinkami – petržlenovou vňaťou, pažítkou, kôprom alebo oreganom, bazalkou či rozmarínom
– používajme iba vajcia zo zdroja, ktorému dôverujeme



Snímka: flickr

 

 

Domáci jogurt

Potrebujete:
nepasterizované plnotučné mlieko – 2 l
jogurt so živými kultúrami na naočkovanie – 150 g
antikorový hrniec a antikorová lyžica
zaváraninové poháre
teplomer

Ako na to:
Čerstvé mlieko zahrejeme až takmer na bod varu, na 85 až 90 °C a potom ho necháme prikryté pri bežnej izbovej teplote vychladnúť na 45 °C. Odoberieme približne 3 dl teplého mlieka a premiešame s jogurtom so živou kultúrou. Vlejeme naspäť do zvyšného mlieka, poriadne premiešame a naplníme pripravené sterilizované zaváraninové poháre. Zaviečkujeme. Rúru zohrejeme na 50 °C a na plech do rúry vložíme zaviečkované poháre. Ak budeme udržovať teplotu v rúre na 45 °C, jogurt budeme mať hotový za približne 3 hodiny. Ak zahriatu rúru zavrieme a nebudeme ďalej zohrievať, môžeme v nej nechať jogurty stáť napríklad celú noc a ráno by mali byť jogurty hotové. Hotový jogurt by mal byť hustý a mala by sa vytvoriť srvátka. Tú môžeme nechať pred použitím jogurtov odkvapkať na noc v chladničke, čím získame extra hustý jogurt gréckeho typu.

Tipy:
– všetky poháre, nádoby a náčinie, ktoré pri príprave použijeme, musia byť dôkladne umyté, poháre na plnenie sterilizované, aby sa nám jogurt podaril a neznehodnotil vplyvom iných baktérií a mikroorganizmov
– ak ste zástancami klasiky, môžete si pripraviť jogurt aj tak, že naplnené poháre zabalíte do utierky a necháte ich chladnúť do rána pod klasickou perinou


Domáci syrec

Potrebujete (na hrudku s priemerom asi 10 cm):
mlieko – 0,5 l
vajcia – 5 ks
soľ – 1 KL (alebo podľa chuti)
cukor – 1/2 KL
čerstvo zomleté čierne korenie
zelené bylinky – napr. kôpor

Ako na to:
V miske ručne alebo mixérom vyšľaháme vajíčka. Mlieko nalejeme do hrnca, pridáme vajíčka a veľmi pomaly zahrievame. Ochutíme soľou, cukrom, čiernym korením. Nemiešame. Keď nám zmes po približne 20 minútach začne hustnúť, pridáme bylinky a začneme miešať. Nejde o miešanie, ale veľmi opatrne a pomaly presúvame varešku z jednej strany hrnca na druhú. Po zhustnutí zmesi uvidíme akoby redšiu praženicu a srvátku. Zmes prelejeme do sitka s gázou, utrasieme, uviažeme a necháme nad kuchynským drezom zavesené odkvapkať a formovať hrudku. Hrudku necháme visieť minimálne 4 hodiny, potom ju dáme vychladiť do chladničky. Podávame s tmavým celozrnným chlebíkom a zeleninou.

Tipy:
– hrudku možno ochutiť aj inými bylinkami – vňaťou z jarnej cibuľky, pažítkou, petržlenovou vňaťou a odvážnejší môžu pridať aj hrozienka


Článok bol uverejnený v magazíne Fit život.