StoryEditor

Len nie palacinky. 10 vecí, čo vám kuchár nikdy nepovie

06.03.2015, 23:02
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Prečítajte si, čo vám kuchári mnohých reštaurácií radšej neprezradia.


Sú veci, čo vám kuchár nikdy neprezradí.  Zväčša ani nesmie. Ilustračná snímka: theblissery.com
 

1. Choďte radšej jesť inam
Aj kuchárom sa niekedy niečo nepodarí a ich výtvory potom chuťovým bunkám nelahodia. „Stane sa, že presolíme polievku alebo rozvaríme ryžu. Hosťom by som najradšej poradil, aby šetrili peňaženky a išli sa najesť inam. Šéf by ma za to ale vyhodil, tak sa tvárim, že je všetko v poriadku. A keď sa niekto sťažuje, tvrdím, že jedlo je v úplnom poriadku,“ priznáva kuchár z jednej stredočeskej reštaurácie, ktorý z pochopiteľných dôvodov nechcel zverejniť meno - hostia už by k nemu sotva chodili.

2. Čerstvé jedlo večer je chiméra
„Vždy ma prekvapí, keď si niekto neskoro popoludní objedná hotové jedlo a pýta sa, či je čerstvé. Predsa nemôžem povedať pravdu, že guláš leží v teplom vodnom kúpeli už niekoľko hodín, zelenina je z mrazničky a polievku som musel ohrievať,“ hovorí kuchár. Podľa hygienických noriem sa síce musí akékoľvek jedlo skonzumovať maximálne do troch hodín od doby, kedy bolo uvarené, ale nie všade sa tento predpis dodržiava. „Najlepšie je na hotové jedlá chodiť do reštaurácie okolo poludnia, kedy jedlá bývajú skutočne čerstvé,“ radí kuchár.

3. Sám by som to nejedol
Na Slovensku a v Česku bohužiaľ stále platí, že väčšina klientov preferuje cenu pred kvalitou jedla. A to tlačí reštaurácie k používaniu lacných a nekvalitných surovín. „Keď občas vidím, z čoho musím variť, tak sa to bojím aj ochutnať,“ priznáva kuchár a dodáva: „Bolo by ideálne, keby na sebe hostia nešetrili a radšej si dali niečo drahšie a kvalitnejšie.“

4. Vlas v polievke je môj
V jedle na tanieri sa môže objaviť vlas. Tam, kde sú seriózni, pokrm odnesú a ako ospravedlnenie vám nové jedlo neúčtujú, v tých druhých sa s vami budú prieť, že vlas je váš. „Kuchár nikdy neprizná, že je z jeho hlavy. My predsa nosíme čiapky a sieťky po celú smenu,“ budú tvrdiť zamestnanci. Ale aj ich niekedy svrbí hlava...

5. Palacinky si nedávajte
Niektorí kuchári neradi pripravujú jedlá, ktoré nespadajú do kategórie hotoviek alebo minútiek. Platí to napríklad pre palacinky, ktoré sa zakaždým musia pripravovať čerstvé. „Hostia ich milujú, ale podľa mňa je s nimi veľa práce," vysvetľuje kuchár, ktorý by hosťom najradšej tvrdil, že palacinky nie sú dobré, nech si radšej objednajú niečo iné.

6. Knedle sú kúpené vo výrobni od vedľa
Asi žiadny kuchár hosťom neprezradí, že niektoré jedlá sú pripravené z polotovarov alebo rovno z nejakej výrobne a len ohriate. Ako napríklad knedle. „Niekedy jednoducho nie je v našich silách uvariť úplne všetko, tak si vypomôžeme rôznymi dehydrovanými či mrazenými výrobkami. Knedle nie sú domáce, kaša nie je zo zemiakov, polievka je dochutená bujónom - s tým sa naozaj neradi zverujeme,“ hovorí kuchár a vysvetľuje, že v niektorých špičkových reštauráciách majú zamestnancov napríklad len na váľanie rezancov, takže sú skutočne čerstvé. Všetko sa však premietne do ceny, ktorá je vyššia.

7. Hovorte po slovensky, keď anglicky nerozumiete
„Prekáža mi údiv niektorých zákazníkov, že majú na tanieri krvavé mäso, keď si objednali raw alebo very rare steak,“ hovorí kuchár. „Keby hostia rovno povedali obsluhe, ako chcú mäso prepiecť, a nepoužívali výrazy, ktorým v skutočnosti vôbec nerozumejú, predišlo by sa tak mnohým sporom,“ dodáva kuchár.

8. Katov meč môže byť životu nebezpečný
Katov meč a jedlá s podobnými názvami sú veľmi diskutované krčmové pokrmy. A to predovšetkým vďaka televíznym reláciám, kde sa odhalilo, čo všetko sa pod týmito názvami v skutočnosti na tanieri skrýva. „Väčšinou v takomto jedle končia zvyšky z predošlého dňa,“ prezrádza kuchár. Ak teda reštaurácie majú jedlá s neidentifikovateľným názvami a na jedálnom lístku nie je nikde uvedené, čo v nich presne je, nedávajte si ich.

9. Jedlá nemeníme, len upravujeme
Skutočne si myslíte, že keď vo svojom tanieri nájdete čokoľvek, čo tam nepatrí, napríklad muchu, a požiadate čašníka, aby vám jedlo vymenil, dostanete novú porciu? Bohužiaľ v mnohých reštauráciách obsluha len vec z jedla vyberie a vráti vám tanier späť. Ako si poistiť, aby sa vám to nestalo? Skúste si na tanieri urobiť zospodu rúžom malú značku.

10. Najviac zarábame na špagetách aglio olio
Veľa hostí sa chce, predviesť a dáva si jedlá, ktorých názvy znejú veľmi honosne. „Napríklad také špagety aglio olio. Tie stoja priemerne 3 eurá, ale reálne náklady na jednu porciu sú maximálne do 30 centov. Veď to sú len špagety, olivový olej a cesnak,“ čuduje sa kuchár.

 

Dagmar Dandová, idnes.cz

01 - Modified: 2007-04-03 09:15:05 - Feat.: 0 - Title: First viking (and european ?) to set foot in north america
01 - Modified: 2021-01-05 12:28:50 - Feat.: - Title: Má gastro šancu na prežitie? Okienkový predaj nedáva zmysel, hovorí šéf Medusy 02 - Modified: 2020-10-17 13:51:51 - Feat.: - Title: Majú reštaurácie šancu na prežitie? Rozprávali sme sa so šéfom známej siete 03 - Modified: 2018-02-22 16:43:41 - Feat.: - Title: Pri príprave prvého jedla skoro podpálil byt, dnes patrí k slovenskej špičke 04 - Modified: 2018-02-22 16:28:56 - Feat.: - Title: Pri príprave prvého jedla skoro podpálil byt, teraz je medzi slovenskou špičkou 05 - Modified: 2017-05-18 06:37:27 - Feat.: - Title: Má úspešné bistro v centre Bratislavy: Gastrom sa u nás zarobiť nedá
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 16:36