StoryEditor

Luxus pre snobov? Desať chýb, ktoré ničia šampanské

31.12.2015, 09:11

Na svete nie je noblesnejší nápoj. Šampanské milujú boháči, králi aj snobi, lebo práve jeho konzumáciou sa dokazuje výnimočnosť a plná peňaženka. Aby nie, keď najlacnejšia fľaša vyjde skoro vyše 30 eur. Preto nie je divu, že väčšina ľudí dáva prednosť proseccu či domácim bublinkám, píše portál iDNES.cz.

Šampanské milujú hlavne Francúzi, ktorí majú s jeho konzumáciou bohaté skúsenosti. Naopak v strednej a východnej Európe je jeho prezentácia a konzumácia spojená s množstvom chýb, ktoré zákazníka ochudobňujú o výnimočný zážitok. A pozor, nevyhýbajú sa ani lepším reštauráciám. Čoho sa vyvarovať, keď siahnete po fľaši vyrobenej v kopcoch okolo rieky Marny?

Pravé Šampanské

Výraz pravé šampanské je nezmysel. Šampanské je len jedno, tak sa môže nazývať iba víno z Champagne vyrobené tradičnou šampanskou metódou. Vedľa šampanského máme domáce sekty, talianske prosecco, španielsku cavu a ďalšie "bublinky". Ale to proste a jednoducho nie je šampanské.

Kam odletí zátka

V slovenských domácnostiach je zvyk strieľať zátky do vzduchu. Proti gustu žiadny dišputát, ale so šampanským sa toto zvyčajne nerobí (pokiaľ práve nevyhráte Tour de France). Víno sa otvára tak, že sa špunt pomaly vytiahne rukou a nikam po miestnosti nelieta. Súčasne nedochádza k žiadnemu hlasnému buchnutiu, ale len tichému zvuku, ktorému sa v lepšej spoločnosti s ľahkou nadsádzkou hovorí "spoločenské uľavenie si".

So šabľou na fľašu

Jednu z mála výnimiek, kedy špunt môžete vystreliť, predstavuje legendárna sabráž, teda odstrelenie hrdla fľaše šabľou, nožom či iným predmetom. Sabráž nie je príliš zložitá a zvládne ju takmer každý, ale mala by sa vykonávať len pri výnimočných situáciách (oslava okrúhlych narodenín) a s obyčajnejším druhom šampanského.

Len pripomeňme, že obľuba sabráže sa vo Francúzsku rozšírila v čase napoleonských vojen a samotný korzický delostrelec Bonaparte, ktorý si na pár rokov podmanil celú Európu, kráľovský nápoj z kraja Champagne miloval.

Pozor na teplotu

Všeobecne rozšíreným nešvárom pri servírovaní je teplota šampanského. V mnohých domovoch i reštauráciách sa servíruje silne podchladené, s teplotou okolo piatich až siedmich stupňov, ktorá nedá vyniknúť jeho lahodnej chuti. Ideálna teplota podávania základných, teda neročníkových šampanských, je zhruba deväť stupňov, lepším ročníkovým šampanským svedčí teplota desať až jedenásť stupňov a tie najlepšie sa majú piť pokojne ešte o stupeň dva teplejšie.

Miesto flauty tulipán

Chuť šampanského ubíja tiež nesprávny tvar pohárov a nalievanie až po okraj. Húfne rozšírené poháre v tvare flauty sú vhodné na prosecco, teda menej kvalitný sekt kvasený v tankoch, pri šampanskom však nenechá rozvinúť jeho chuť (pohárom si navyše nemôžete zakrúžiť). Ideálne sú väčšie poháre v tvare tulipánu, znalci často využívajú aj poháre na rizling. A nalievajú si len do tretiny či štvrtiny pohára.

K paštéte i zverine

Ďalším veľkým omylom je považovať šampanské za víno vhodné len ako aperitív či prípitok. Francúzi pijú šampanské ako "bežné" víno po celý večer, lebo sa skvele snúbi s najrôznejšími pokrmami, od rýb a plodov mora (tu sa odporúča predovšetkým minerálne šampanské pripravené z odrody chardonnay) až po pečené mäso, paštétu či zverinu, ku ktorej sa hodia šampanské pripravené z modrých hrozien pinot noir či pinot meunier. A k sushi zase skvele pasuje ružové šampanské.

Vinárska fabrika

Chybovať môžeme tiež pri výbere samotnej značky, pretože najznámejšie rozhodne neznamená najlepšie. Skôr naopak. Hoci sa v Champagne vyrábajú stovky druhov vín, keď už sa našinec rozhodne pre šampanské, väčšinou si vyberie "priemyselný" Moët & Chandon z vinárskej fabriky, ktoré chrlia každý rok približne 40 miliónov fliaš skôr podpriemerného šampanského, ale zato má dokonalý marketing. V pomere cena výkon však nájdete množstvo lacnejších a chutnejších značiek.

Predražené bublinky

Šampanské nikdy nebude lacným nápojom, výkupná cena hrozna v preslávenom vinárskom kraji je totiž veľmi vysoká a víno predražuje tiež dlhé ležanie v pivniciach. Na druhú stranu je možné vo vinotékach v Remeši či Epernay kúpiť výborné šampanské v cene okolo 20 eur. U nás sa dajú zohnať zaujímavé šampanské vína v cenách okolo 25 až 30 eur, väčšina šampanských je však drahšia.

Ako na sabráž

Na záver vám poradíme, ako správne previesť sabráž. Je to pomerne jednoduché a pri dodržaní niekoľkých pravidiel sa to podarí takmer každému. Po prvé je nutné sabrážovat kvalitný sekt, ktorý má dostatočný tlak (u šampanského je to samozrejmosť).

Základom úspechu je fľašu dobre vychladiť, ideálne ju nechať jeden deň v teplote okolo 3-5 stupňov. Potom z hrdla zložíme drôtený košíček a fľašu otočíme tak, aby bol jej šev smerom nahor, pričom fľašu držíme v uhle približne 40 stupňov.

Potom už vezmeme šabľu, mačetu či veľký nôž (tupou stranou) a plynulým, nie veľmi silným pohybom prejdeme po fľaši na mieste šva tak, aby sa pohyb zarazil o rozšírený nákružok na konci hrdla, čím sa koniec hrdla odstrelí a aj so štupľom odletí preč.

Pokiaľ ide o šampanské, takto otvoreným vínom si môžeme pripiť, ale na vychutnanie je príliš studené a je potrebné ho nechať trochu zohriať.

01 - Modified: 2007-12-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Anketa: Kam by ste vstup do Schengenu zaradili v rebríčku historických udalostí SR?
01 - Modified: 2024-04-10 07:56:10 - Feat.: - Title: Zlomené srdce nie je výmysel: Poradíme vám, ako ho vyliečiť a prekonať pocity straty 02 - Modified: 2024-03-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Keď slovenské vína bodujú vo svete 03 - Modified: 2024-03-13 11:33:53 - Feat.: - Title: Na Veľkú noc slovenské víno! Pozrite si tipy slovenských vinárov 04 - Modified: 2024-02-29 13:52:36 - Feat.: - Title: Vinárka Katarína Kuropková: Naturálni vinári sa nepotrebujú vymedzovať voči konvenčnej výrobe 05 - Modified: 2024-02-19 10:00:00 - Feat.: - Title: Vieš čo máš robiť, keď ti spadne iPhone do vody? Apple vydal jasný návod, na ryžu rýchlo zabudni
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 02:09