StoryEditor

Ušite si alkohol na mieru

29.10.2014, 23:00
Aj víno či whisky môže niesť váš rukopis. A nemusíte rovno kupovať celý vinohrad alebo pálenicu.

Poradíme, ako si vyrobiť alkohol na mieru. A vieme, kde našli „ten svoj“ top alkohol slovenskí biznismeni.

Predstavte si, že sa chcete stretnúť s priateľmi alebo obchodnými partnermi. Zavediete ich do pivnice k sudu s vaším meno. Heverom z neho natiahnete degustačnú vzorku vína a ponúknete ju šéfovi či dobrému priateľovi. Potom otvoríte fľašu, ktorej obsah aj etiketa nesú váš rukopis. A potom sa začne príjemný večer. Nie, to nie je scéna z hollywoodskeho či starého talianskeho filmu. Ale realita, na ktorú nepotrebujete rozľahlé vinohrady ani majetok Billa Gatesa. 

Vinica uprostred metropoly
Podobné služby ponúka napríklad newyorská City Winery. Uprostred Manhattanu si môžete dovoliť kúsky ako niekde uprostred burgundských vinohradov. So skúseným vinárom si vyberiete želanú odrodu a zvolíte jednu z partnerských viníc. Z nej dopravia vybrané množstvo hrozna, ktoré sa starostlivo skontroluje a vyprešuje. Samozrejme, pod vaším dohľadom. A pokojne môžete sami priložiť ruku k dielu. Hroznová šťava potom putuje do sudov a podľa potreby dozreje. Vopred upozorňujeme, že sa treba obrniť trpezlivosťou – trvá to niekoľko mesiacov až rok. Kontrolovať môžete svoje víno osobne, no rád to za vás urobí aj vinár. A potom môžete pozvať hostí prvýkrát. Na prvotnú degustáciu a debatu s odborníkom, čo s vínom ďalej. Či ho nechať ešte dozrieť, či sa oplatí archivovať ho alebo prípadne zmiešať viac odrôd. Nasleduje jedna z najpríjemnejších častí – stáčanie, značenie (etiketami na mieru)... a vaše víno sa môže vydať do sveta (minimálne na váš stôl). Koľko za to? Z jedného suda dostanete okolo 252 fliaš vína, ktoré vás podľa odrody a druhu bude stáť od 6 300 do 9 000 dolárov (4 900 – 7 000 eur). K tomu prirátajte od 425 do 1 100 dolárov (330 – 860 eur) za sud (použitý alebo nový), ďalších dvesto si pripravte na špeciálne korky, ak sa rozhodnete víno archivovať (vydržia minimálne 15 rokov). 
A v prípade, že by ste chceli kóšer víno, tak ešte plus štyri doláre na fľašu.

Prenajmite si vinohrad
Okrem New Yorku nájdete podobné služby napríklad aj v Chicagu či New Jersey. Tamojšia Your Own Winery ponúka dokonca možnosť nechať si vyrobiť vegánske víno. Že aké to je? Na čistenie vína sa totiž niekedy používajú látky, ktoré majú živočíšny pôvod. Ide síce o nepatrné množstvo, ale v krajine neobmedzených možností nie je nič nereálne.
Ak sa vám vyššie uvedené máli, víno môžete odsledovať už doslova na koreni. Viaceré vinice totiž ponúkajú možnosť prenajať si konkrétnu časť vinohradu, z ktorého sa bude vaše víno robiť. Vybrať si môžete južnú Kaliforniu, vinice v okolí austrálskeho Melbourne, ale aj bližšie a „klasickejšie“ oblasti v Španielsku či vo Francúzsku. „Momentálne spolupracujeme s vybranými vinármi v siedmich regiónoch od Bordeaux cez Languedoc-Roussillon až po Alsasko či údolie Loiry,“ vysvetľuje Mark Bootherstone, zakladateľ spoločnosti Gourmet Odyssey. „Ale trebárs aj exotickejšie Alžírsko. Klient si môže vybrať oblasť, vinára, odrodu a aj počet fliaš, ktoré od vinára dostane. Miera účasti je na každom zvlášť.“ V preklade to znamená, že celý proces pokojne vybavíte niekoľkými klikmi myšou v počítači. No rovnako môžete „svoj“ vinohrad pravidelne navštevovať, okopávať a stáčať víno. To všetko za niekoľko stovák eur. „Najviac klientov máme z Francúzska, Belgicka, Veľkej Británie, Írska a zo Švajčiarska. Ale radi privítame aj slovenských záujemcov,“ uviedol pre HN. 
Ak sa vám aj Francúzsko vidí priďaleko, skúste to doma alebo u susedov v Česku. Pripravte sa však na to, že v našich zemepisných šírkach je podobných možností ako šafranu. 

Bublinky podľa chuti. Tej vašej
K tradičným značkám sa nemusíte uchyľovať ani v prípade, že ste milovník šumivého vína. Ak však zatúžite po vlastných bublinkách, treba sa obrniť trpezlivosťou. Výroba šampanského totiž trvá minimálne 21 mesiacov, no pri vybraných druhoch aj niekoľko rokov. Takže ak sa chcete na oslave okrúhlin „vytiahnuť“ šampanským, ktoré ste osobne vyberali, treba na to myslieť s predstihom. Tentoraz to však bez návštevy Francúzska nepôjde. Toto osobité víno sa totiž môže vyrábať iba z hrozna z oblasti Champagne a iba z troch odrôd. Ak ste napriek tomu odhodlaní vydať sa za bublinkami, zamierte napríklad do Damery, do spoločnosti Champagne J. de Telmont. „Na začiatku vás prevedieme vinicami a zoznámite sa s oblasťou Champagne,“ hovorí výkonný riaditeľ Bertrand Lhopital. Následne vám odborník detailne vysvetlí celý proces výroby šampanského. A potom príde veľmi príjemná časť. „Ochutnávanie jednotlivých čistých vín a vytváranie vlastnej zmesi patrí medzi najobľúbenejšie časti programu,“ smeje sa. Potom však už budete musieť zveriť víno do rúk pivničného majstra podniku, ktorý nechá zmes ďalej fermentovať a vo finálnej fáze aj pravidelne otáčať fľaše. Vy si zatiaľ môžete nacvičovať sabráž (teda otváranie šampanského pomocou šable). Nakoniec už len vlastná etiketa a môžete chystať poháre.

U nás však pri ceste za vlastným šumivým vínom narazíte. „Takpovediac sekt na mieru nevyrábame,“ hovorí marketingový manažér HUBERT J. E. Sereď Miloslav Popovič. „Ani sa zatiaľ na nás nikto s podobnou požiadavkou neobrátil, máme vlastných odborníkov a dostatočný výber kvalitných vín aj sektov.“ Personalizovať si tak zatiaľ môžete iba etiketu.

Máli sa vám? Pritvrďte
Aby sme sa netočili iba okolo vína, máme niečo aj pre ľudí, pre ktorých je synonymom dobrého alkoholu pohár kvalitnej whisky. Keďže jej výroba je hotová alchýmia, ak nemáte vlastnú destilérku a chcete niečo nekonvenčné, sami sa ďalej nepohnete. Našťastie, aj whisky môže byť presne podľa vášho gusta. Tentoraz však budete musieť úvodné fázy nechať na odborníkov. No miešanie „blendov“ je rozhodne tým najpríjemnejším krokom. Odporúčame však nebyť príliš „hlavatý“ a nechať si poradiť. Majstri destilácie totiž vedia odhadnúť, ako budú jednotlivé chute v konečnom dôsledku spolu harmonizovať. A keďže zrenie whisky je záležitosť minimálne troch rokov, treba myslieť naozaj dopredu. 
Na Slovensku nemá pálenie whisky dlhú tradíciu, napriek tomu po dobrý dúšok netreba chodiť ďaleko. Dokonca môže mať váš „podpis“. „Naši klienti si môžu whisky personalizovať rôznym spôsobom,“ potvrdzuje obchodný riaditeľ liehovaru a likérky Nestville. „Cena a ďalšie podrobnosti sú na vzájomnej dohode.“

Pivovarníkom na vlastnej koži
Na Slovensku stále patrí k veľmi obľúbeným nápojom pivo. To si takisto môžete pripraviť sami. Neznamená to však, že musíte nutne doma rozkladať všetko potrebné na varenie či nebodaj sušiť a mlieť slad. Kurz na vlastnú „várku“ ponúka u nás napríklad projekt SvojePivo. Počas niekoľkohodinového kurzu si vyskúšate celú prípravu: varenie, chmeľovar, chladenie aj zakvasovanie. Inštruktor bude iba stáť obďaleč a navigovať. Navyše, bude sa venovať iba vám. Výsledkom bude zhruba 20 litrov piva (ktoré si ešte budete musieť o týždeň neskôr nafľaškovať). A, samozrejme popritom budete degustovať rôzne pivné špeciály. Cena sa pohybuje od 150 do 200 eur.

Do podzemia
Vráťme sa ešte trochu k vínu, pretože to si vyžaduje obyčajne viac starostlivosti. Nie každý má vlastnú vínnu pivnicu vhodnú na skladovanie. Nehovoriac o tom, ak sa vydarí ročník, ktorý sa rozhodnete archivovať (najmä pokiaľ máte niekoľko desiatok fľašiek). Riešením sú boxy, ktoré si môžete prenajať. Ideálne v nejakom ušľachtilom prostredí. A nemusíte chodiť ani ďaleko. Ideálnu klímu a priestranné pivnice nájdete napríklad v zámku vo Valticiach (na snímke nižšie), len hodinu cesty od Bratislavy. Tunajšia pivnica patrí medzi najväčšie  a najstaršie v strednej Európe. Prvé vína si tam odkladali šľachtici už v 15. storočí, dnes si tam nájdu miesto aj vaše fľaše. Má to však malý háčik - do zámockej pivnice si môžete odložiť iba tunajšie vína.

No Južná Morava je popretkávaná množstvom väčších či menších pivníc, kde sa o vaše víno dobre postarajú. Okrem odloženia pri optimálnej teplote a klíme vám pivniční majstri poradia, aké víno a na aký dlhý čas archivovať či aký obal a uzáver je na to vhodný. „Máme kapacitu 30 000 fliaš, takže o miesto sa báť nemusíte,“ hovorí Daniela Valentová, konateľka Sklepu Úvaly. „Máme rôzne kóje a cena sa odvíja od ich veľkosti. A či tam má klient desať fliaš alebo tri tisícky, je už na ňom,“ vysvetľuje. Práve tri tisíc je aj číslo momentálne najväčšieho súkromného archívu u nich. Cena sa začína na 5 000 českých korunách za rok (180 eur), no za väčšie priestory zaplatíte aj 50 000 korún ročne. „Máme aj veľa slovenských zákazníkov a aj ostatní su u nás vítaní.“
A čo v prípade, že potrebujete odložiť len niekoľko obzvlášť vzácnych fľašiek? Vyskúšajte niektorý z vínnych klubov. Členské sa pohybuje v rozmedzí niekoľko sto eur ročne. Okrem archivácie vína sa môžete tešiť na degustácie, zľavy na vybrané vína a služby. A v neposlednom rade na spoločnosť ľudí, ktorí majú k vínu rovnako kladný vzťah ako vy.

01 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 02 - Modified: 2024-03-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zaznamenali výrazný úhyn netopierov. Môže za to alkohol, z ktorého ti určite bolo už minimálne raz zle 03 - Modified: 2024-03-22 10:27:49 - Feat.: - Title: Vo vodnej nádrži našli muža bez známok života. Má ísť o autobusára, ktorý zamkol cestujúcich vo vozidle a s tržbou odišiel 04 - Modified: 2024-03-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Keď slovenské vína bodujú vo svete 05 - Modified: 2024-03-21 14:01:12 - Feat.: - Title: Rodičia roka: Jedni sa opili do bezvedomia na pláži a ďalšia matka nechala doma batoľa a odišla na dovolenku, zomrelo na hlad a smäd
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 19:56