StoryEditor

Fou Zoo je najlepšou slovenskou reštauráciou, kuchárom Igor Čehy

04.06.2014, 00:00
Autor:
stlstl
Poznáme držiteľov gastronomických ocenení Gurmán Award na rok 2014.

Zdá sa, že neotrelý koncept fúzie rôznych kuchýň a štýlov funguje. A všimli si to aj odborníci. Bratislavská Fou Zoo totiž získala nielen titul najlepšej prémiovej reštaurácie roka, ale aj po prvýkrát vôbec 3 zlaté vidličky.  

Gurmán Award je ocenenie za dlhoročné a výnimočné zásluhy o rozvoj a reprezentáciu slovenskej gastronómie a vinárstva. Udeľuje ho gastronomický sprievodca Gurmán na Slovensku v spolupráci a na základe nominácií odborných hodnotiteľov Gurmána, nominácií Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, Asociácie somelierov Slovenskej republiky a Zväzu výrobcov hrozna a vína na Slovensku.

Okrem Fou Zoo sa na popredných priečkach umiestnila River Bank restaurant (Kempinski River Park) ako najlepšia hotelová a Pavúk wine restaurant v Modre ako najlepšia tematická reštaurácia. Najlepšou novou reštauráciou sa stal Gašperov Mlyn v Batizovciach.
Najlepšími šéfkuchármi sú Igor Čehy (Mlyn 108, Modra), Michal Konrád (Fou Zoo) a Gabo Kocák (Culinarium, Starý Smokovec). Zaujímavosťou je, že tak Igor Čehy ako aj Gabo Kocák otvorili svoje reštaurácie len nedávno. 

Somelierom roka sa stal David Winter, manažérom reštaurácie Marián Filo (Afrodita Čereňany), vinárstvom roka Mrva & Stanko (Trnava) a cenu za celoživotné dielo Grand Prix dostal člen výkonného výboru Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Ján Košťálik. Medzinárodné ocenenie International Gurmán AWARD získal šéfkuchár Fernando Pérez Arellano z reštaurácie Castel Son Claret na Malorke.  


Somelierom roka 2014 je David Winter.

Nižšie si môžete pozrieť podrobnejšie rebríčky v jednotlivých kategóriách.


Najlepšia hotelová reštaurácia

1. River Bank restaurant (Kempinski River Park, Bratislava)

2. Reštaurácia Messina (Hotel Marrol´s, Bratislava)

3. Brasserie Anjou (Sheraton hotel, Bratislava)

4. Grand Hotel Kempinski Hight Tatras Štrbské Pleso 

5. Hotel Matyšák - vínna reštaurácia, Bratislava

6. L´Olive (Hotel Arcadia, Bratislava)

7. Baldaci reštaurácia (Hotel Chateau Belá)

8. Hotel Zlatý Kľúčik (Nitra)

9-11. Hotel Borovica (Štrbské Pleso) 

9-11. Hotel Double tree by Hilton Košice 

9-11. Lujza restaurant (Hotel Bankov Košice)

Najlepšia tematická reštaurácia 

1. Pavúk wine restaurant (Modra) - na snímke vyššie

2. Mlyn 108 (Modra)

3. Kogo (Bratislava)

4. Carnivalle (Bratislava)

5. Zylinder cafe & restaurant (Bratislava)

6. Gašperov Mlyn (Batizovce)

7. U Juhása (Košariská)

8. Elesko restaurant (Modra)

9. Wabi Sabi (Bratislava)

10 -11. Ashoka Indická reštaurácia (Bratislava)

10-11. Lemmontree & sky bar (Bratislava)

Najlepšia prémiová reštaurácia

1. Fou Zoo - Pan asian restaurant (Bratislava)

2. Albrecht restaurant (Bratislava)

3. UFO watch.taste.groove (Bratislava)

4. Le Monde (Bratislava)

5. Afrodita (Čereňany)

6. TOP Restaurant (Žilina)

7. Liviano (Bratislava)

8. Altitude (Bratislava)

9. Angels restaurant &bar (Banská Bystrica)

10. Bistro Chef (Zvolen)


Šéfkuchár roka

1. Igor Čehy (Mlyn 108 , Modra) - na snímke vyššie

2. Michal Konrád (Fou Zoo, Bratislava)  

3. Gabo Kocák  (Culinarium Smokovec)

4. Marián Filo (Chateau Čereňany)

5. Martin Korbelič (Medusa group Executive chef)

6. Peter Ďurčo (TOP Restaurant, Žilina)

7-8. Bjoern Juhnke (Kempinski Hotel River Park, Bratislava)

7-8. Braňo Križan (Hotel Matyšák)

9. Tomáš Opletal (Sheraton Hotel, Bratislava)

10. Marián Harciník (Altitude, Bratislava)

11-12. Peter Kiss (UFO watch .taste.groove., Bratislava) 

11-12. Tomáš Sika (Medusa group Klubovňa, Bratislava)

13. Jaroslav Hladík (Škola varenia, Svätý Jur)

14-15. Roman Kováč (Tri Studničky, Demänovská dolina - Jasná)

14-15. Michal Pažák (Carnivale meat restaurant, Bratislava)  

16-17. Mário Dánio (Hotel Zlatý Kľúčik, Nitra)

16-17. Karol Kiss (Kolkovna, Bratislava)

18. Peter Ďuranský (Medusa Group, Viedeň)

19-21. Marek Ort (Reduta, Bratislava)

19-21. Marcel Baranovský (Brasserie La Marine, Bratislava)

19-21. Alexander Iléš (Wabi Sabi, Bratislava)

Jaroslav Žídek sa ako trojnásobný víťaz Gurmán Award kuchár roka už v rebríčku neobjavuje.

 

Zlaté vidličky

3 vidličky – historicky prvýkrát na Slovensku na Slovensku: 
Fou Zoo (nová)

 

2 vidličky:
Afrodita Čereňany, Ufo watch.taste.groove., Albrecht restaurant (nová)

 

1 vidlička:
Amade Chateau - Vrakúň, Baldaci restaurant – Chateau Belá, Hotel Grand Kempinski Hight Tatras, Hotel Arcadia - Bratislava, Le Monde Bratislava, Kempinski hotel River Park, Liviano Bratislava, TOP restaurant - Žilina, Pavuk wine restaurant (nová), Mlyn 108 Modra (nová)

Poznámka: Na Vidličky nominujú odborní hodnotitelia Gurmána na základe celoročných hodnotiacich návštev vykonaných inkognito. Na základe ich bodov a odporučenia sa vykoná kontrolný audit 3 audítormi - odborníkmi z gastronómie a až tí potvrdia nomináciu. 

 

 

 

 

 

 

01 - Modified: 2006-06-13 13:57:00 - Feat.: 0 - Title: Hawking: Ľudstvo sa musí presídliť do vesmíru, inak zahynie
01 - Modified: 2024-04-02 11:08:59 - Feat.: - Title: Poznáme víťaza ankety Svetové auto roka 2024. Kórejský obor získal dve ocenenia 02 - Modified: 2024-04-13 06:05:15 - Feat.: - Title: Lákavé vône a chute Dubaja 03 - Modified: 2024-03-18 09:00:43 - Feat.: - Title: Bageta či bolonské špagety. Zoznám sa s ostro stráženými potravinami, kvôli ktorým sú niektoré krajiny ochotné sa súdiť 04 - Modified: 2024-03-10 22:39:42 - Feat.: - Title: Ocenenie Skutočný človek získal riaditeľ Depaul Slovensko Jozef Kákoš 05 - Modified: 2024-03-06 14:34:45 - Feat.: - Title: Pripomína rybí trh pri mori, nájdete ho však v centre Bratislavy. Chernomorka láka čerstvosťou a konceptom
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 09:55