StoryEditor

Tejto žene prácu závidia všetci muži. Každý deň začína alkoholom

04.07.2015, 00:00
„Som ako pirátka. V krvi mi koluje rum,“ hovorí Lorena Vasquez, ktorá už vyše tridsať rokov dáva chuť rumu Zacapa.

Je jednou z troch žien na svete, ktoré určujú chuť tmavého alkoholu. Pri miešaní sa spolieha iba na svoj nos. A vybudovala prémiovú značku. Masterblenderka Lorena Vasquez exkluzívne v prečo nie?!

Ráno si nemôže dať šálku kávy ani sa pred odchodom do práce navoňať parfumom. No to, čím sa „zabáva“ v práci, by brala asi väčšina mužov (a možno aj zopár žien). Hrdlom jej totiž prejde pätnásť až sto vzoriek rumu. A nie hocijakého. Ale poďme pekne od začiatku.

Diplomovka o citrónoch
„Vždy som bola veľmi citlivá na arómy a vône, variť som sa naučila už ako osemročná,“ spomína dnes žena, ktorej by ste šesťdesiatku veru nehádali. No cesta z kuchyne na post master blenderky, teda človeka zodpovedného za miešanie rumu, nebola vôbec priama.

No jedným si bola Lorena Vasquez istá od malička: „Vedela som, že chcem robiť niečo senzorické. Diplomovku som písala o citrónoch a ich využití, do úvahy pripadalo niečo s jedlo alebo parfumami.“ No keďže v Latinskej Amerike je to skôr o alkohole ako o flakónoch s voňavkami, študovala chémiu a technológie. Ale ako to už býva, za všetkým hľadaj lásku.

Rodená Nikaragujčanka sa totiž zahľadela do Guatemalčana a za vtedajším manželom sa aj presťahovala a začala pracovať ako kontrolórka kvality v miestnom pivovare.

Za všetkým hľadaj muža
Vzťah však nevydržal a práve počas rozvodu si Lorena Vasquez hľadala aj novú prácu. „Videla som inzerát v novinách, že v destilérke hľadajú technologičku, tak som sa prihlásila,“ spomína. Keď začala v spoločnosti Zacapa pracovať, netušila, že z kontrolórky kvality sa stane skúsená master blenderka. A že tam nájde svoju životnú lásku.

„Hovorievam, že som bola sedem rokov vydatá za Guatemalčana, ale už vyše tridsať rokov za Zacapu,“ smeje sa. Hoci drobnú ženu by ste možno medzi veľkými sudmi prehliadli, jej energia srší doširoka. „Vždy som bola rázna a všetko naokolo muselo fungovať ako hodinky,“ vysvetľuje. No možno vďaka tomu sa presadila v oblasti, ktorá je dominantou mužov. „Viete, Guatemala bola v mojich začiatkoch silno machistická krajina, ženy tam nemali veľké slovo. Ale trochu sa to už zlepšilo.“

Svoj podiel má na tom určite aj ona. „Mala som šťastie, že som vedela vyriešiť veľa technologických vecí. Keď som prišla do destilérky, pomáhala som chlapom s odbornými problémami. A ja som sa od nich zase priúčala tomu senzorickému umeniu.“ Vďaka rešpektu, ktorý si vydobyla, sa z nej o niečo neskôr stala master blenderka. To znamená, že práve ona určuje, v akom pomere sa budú jednotlivé vzorky rumov miešať do výsledného celku.

Alchýmia miešania
Rum Zacapa totiž zreje metódou Solera. Pri nej sa miešajú rumy rôznych ročníkov a neskôr spoločne zrejú  vo vybraných sudoch. Najprv po whisky, potom po premiešaní v sudoch po sherry. A špeciálne edície niekedy ešte v takzvaných limuzínskych sudoch, kde predtým vyzrieval koňak. Keď si potom k poháriku takéhoto rumu privoniate, zacítite celú škálu rôznych aróm. Ako to robí majsterka?

„Najprv ovoniavam zhora dole pohára, potom naopak a následne urobím nad pohárom nosom kruh. Prvýkrát si odpijem iba štipku, aby sa ústa pripravili na ochutnanie. Opäť ovoniam a ďalší nepatrný dúšok sa snažím rozliať po celom jazyku. Odpijem si tretíkrát, vdýchnem vzduch ústami a vydýchnem nosom. Až vtedy precítim všetky odtiene chuti.“

Áno, aj taká „obyčajná“ vec ako ochutnávanie je pri prémiových rumoch samostatnou „alchymistickou“ disciplínou. Inak, pri rume či whisky Lorena radí nápojom v pohári zbytočne silno netočiť. Uvoľňuje sa tak viac alkoholu, ktorý prebíja ostatné vône a chute.

Príliš dobrý na súťaže
Lorena takto denne ochutná až sto vzoriek. „Samozrejme, nevypijem ju nikdy celú, sú to len stopové množstvá,“ smeje sa. Práca snov má však aj svoje obmedzenia – dve hodiny pred degustáciou nesmie jesť, tabu sú pre ňu káva či iné výrazné pochutiny. „Veľmi mi pomáha zelený čaj, ktorý dobre neutralizuje chuťové poháriky,“ dôvodí. Nemôže piť ani nič studené či bublinkové.


Snímka: Italmarket Slovakia

Apropos, ako je to s tým vycibreným jazýčkom? „Aj chuťové bunky starnú, a preto treba neustále trénovať.“ Nielen rumom, ale aj vínom či dobrým jedlom. Obe sú pre Lorenu veľkou vášňou. „Milujem jedlo, v reštaurácii vždy hádam, aké prísady, korenie alebo bylinky sú v ňom. Rovnako si rada dám dobré červené víno.“

Z rumov však už len domovskú Zacapu. Niet sa čo čudovať. Veď práve vďaka Lorene sa z lokálneho rumu, ktorý vznikol v roku 1976 na oslavu storočnice rovnomenného guatemalského mesta, stala prémiová svetová značka. Ktorá dnes slúži ako akýsi štandard kvality. A ktorú už po siedmich víťazstvách nepozývajú na žiadne súťaže.

Nadpozemský rum
Okrem Loreninho nosa mu špecifickú chuť dodáva aj prostredie, kde zreje – druhé najväčšie mesto Guatemaly Quetzaltenango totiž leží vo výške 2 300 metrov nad morom. Na výrobu Zacapy sa tiež používa takzvaná panenská šťava z cukrovej trstiny – lisovaná podobne ako tie najkvalitnejšie olivové oleje. A miestne tradície sa pretavili aj do milého detailu. Na každej fľaši nájdete obrubu upletenú zo suchých palmových listov.

„Je to vyše tritisíc rokov stará technika zvaná petate a v okolitých dedinách niekoľko sto rodín žije z toho, že pre nás pletú tieto ozdoby,“ hovorí Lorena. Sú špeciálne tým, že na nich nenájdete začiatok ani koniec, čo má symbolizovať jednotu času a priestoru, zeme a neba. „Kedysi nosili ozdoby z petate panovníci starovekých Mayov,“ pridáva zaujímavosť. A tou je aj skutočnosť, že každý takýto pás na fľaši rumu je originálnym dielom, keďže sa robí ručne.

S alkoholom v krvi
Ak si aj vy položíte otázku, či sa jej z toho všetkého už niekedy netočí hlava, Lorena Vasquez má jednoznačnú odpoveď. „Vôbec, rum mi už jednoducho koluje v žilách. Varím s ním, robím z neho omáčky či zmrzlinu a zatiaľ sa mi nezunoval.“ Vie si však predstaviť, že by sa raz venovala miešaniu parfumov.


Masterblenderka Lorena Vasquez. Snímka: Italmarket Slovakia

„Láka ma to, ale ešte som si nevychovala nástupcu.“ Aby bola istota, že sa nájde, už dnes v rámci Zacapy priúča hneď piatich kandidátov – štyri ženy a jedného muža. Paradoxne, napriek tomu, že ženy majú obyčajne jemnejšie zmysly, blenderiek je po svete ako šafranu. „Ja osobne som sa stretla s jednou, čo mieša rum na Jamajke a viem, že by mala byť ešte jedna. Dve ženy sa venujú whisky, ale to je, pokiaľ viem, všetko.“

Dobrý master blender podľa nej musí spĺňať tri predpoklady – byť vedomostne a technologicky podkutý, mať dobrý nos a veľa skúseností. Mimochodom, sama Lorena pri miešaní používa iba svoj nos. „Dve vzorky môžu mať úplne rovnaké chemické zloženie, ale rozdielnu arómu,“ dôvodí.

A kde sa v nej tieto danosti vzali? „Máme to asi v rodine, aj moja praprastará mama vraj bola povestná svojou ohnivou vodou. A ja som ako pirátka – ku šťastiu mi stačí ovocie, voda a rum,“ smeje sa.

 


 

01 - Modified: 2007-07-11 06:09:00 - Feat.: 0 - Title: Piráti v Somálsku útočia na lode s humanitárnou pomocou
01 - Modified: 2024-04-10 19:49:33 - Feat.: - Title: Guatemalu trápia lesné požiare, prezident vyhlásil stav prírodnej katastrofy 02 - Modified: 2024-01-27 10:41:21 - Feat.: - Title: Juh Guatemaly zasiahlo zemetrasenie, otrasy pocítili aj v susednej krajine 03 - Modified: 2024-01-23 09:00:00 - Feat.: - Title: Drogový boss sa postaral o krvavý masaker. 13 rokov bol na úteku, teraz ho odsúdili na 808 rokov za mrežami 04 - Modified: 2024-01-23 07:32:32 - Feat.: - Title: Guatemalského drogového bossa odsúdili na 808 rokov vo väzení za masaker 05 - Modified: 2024-01-14 22:11:21 - Feat.: - Title: Súd v Guatemale v deň nástupu nového prezidenta pozastavil činnosť jeho strany ​
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 06:37