StoryEditor

Nutella má dnes svoj deň. Ľudia si ho tvrdo vybojovali

04.02.2015, 23:00
Autor:
tasrtasr

Nutella je viac ako nátierka, je to spôsob života. Preto americká spisovateľka, odborníčka na digitálnu stratégiu a fotografka Sara Ross a americká právnička Michelle Fabio aj v roku 2015 slávnostne oznámili: 5. februára sa uskutoční deviaty Svetový deň Nutelly. Ross založila v roku 2007 Svetový deň Nutelly a s ním aj rovnomennú webovú stránku (nutelladay.com). Spolu so spoluorganizátorkou tohto dňa Fabio vyhlásili: "5. február 2015 je deň, ktorý treba osláviť, človek má byť kreatívny a čo je najdôležitejšie, má si dať Nutellu". Prečo si ale za Svetový deň Nutelly vybrali práve dnešok nevysvetlili.

Sara Ross žijúca v talianskom Miláne od roku 2003 ako i právnička, spisovateľka v slobodnom povolaní a editorka žijúca v Kalábrii od roku 2003 Michelle Fabio natoľko milovali čokoládovo-orieškovú nátierku konkrétnej značky od talianskej spoločnosti, že sa rozhodli venovať jej osobitný deň. Sara Ross popri tom, že založila webovú stránku venovanú nátierke, zozbierala na vyše 700 receptov z celého sveta s využitím Nutelly a doplnila stránku mnohými fotografiami. Nutellu Ross prvýkrát ochutnala v roku 1994. Vtedy sa prvý raz vybrala na cesty po Taliansku. Michelle Fabio vychutnala tento produkt prvýkrát v roku 2002, rovnako počas prvej návštevy krajiny na Apeninskom polostrove.





Svetový deň má svoje účty na najrozšírenejších sociálnych sieťach a počet fanúšikov čokoládovo-orieškovej nátierky sa na nich ráta na desaťtisíce. Milovníci tejto pochúťky žijú napríklad v Kuvajte, vo Francúzsku či na Filipínach. Z nich 77 percent tvoria ženy a 68 percent zo všetkých fanúšikov má 18 až 44 rokov. Napriek popularite tohto svetového dňa, bola v roku 2014 jeho existencia ohrozená. A to nikým iným, ako priamym výrobcom. Predstaviteľ spoločnosti Ferrero S.p.A. 16. mája 2013 napísal Sare Ross, že neoprávnene používa logo i názov jeho produktu a pohrozil jej súdnym sporom. V dôsledku toho sa blogerka rozhodla, že 25. mája toho roku zatvorí stránku. Znamenalo by to, že v roku 2014 tento svetový deň nebude. Vyvolalo to nevôľu medzi milovníkmi čokoládovo-orieškovej nátierky. Okolo 40-tisíc fanúšikov na najrozšírenejšej sociálnej sieti na webe Svetového dňa Nutelly vyjadrili tomuto dňu podporu až napokon primäli vedenie spoločnosti, aby "zaradilo spiatočku" a stiahlo hrozbu o súde. Predstaviteľ firmy potom blogerke oznámil: "Spoločnosť vyslovuje úprimné uznanie Sare Ross za jej vášeň k Nutelle" a ocenil aj fakt, že "fanúšikovia jej prejavili lojalitu a oddanosť". Ross potom spokojne ohlásila, že Svetový deň Nutelly sa uskutoční aj v roku 2014. A tak sa stalo.

Výrobca nátierky nemá so Svetovým dňom Nutelly nič spoločné. Neorganizuje ho a na ničom sa jeho predstavitelia nezúčastňujú. Ide výlučne o deň založený a venovaný všetkým, ktorí majú radi tento výrobok. O popularite nátierky z lieskových orechov a kakaa svedčia aj správy francúzskej tlače z 24.-26. januára 2015. Čitatelia sa dozvedeli, že súd v meste Valenciennes rozhodol a vydal zákaz rodičom dať dcérke meno: Nutella. Porota občianskeho súdu zobrala okrem iného na zreteľ skutočnosť, že ide o konkrétny výrobok a navyše aj záujem dieťaťa. Namiesto Nutella sa dieťa bude volať - Ella.

01 - Modified: 2007-03-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Medzi riadkami Olega Pastiera
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 15:58