StoryEditor

Milujete nezdravé hranolky s kečupom? Dajte si ich takto, bez výčitiek

02.02.2016, 23:00

Kečup z červenej repy je príjemným zjavom v gastronomickom svete. Zdravý, jednoduchý a predovšetkým úplne nový. Lákavá tmavo rubínová farba spolu s pikantnou chuťou vás nemôže nechať ľahostajným. A ak hľadáte zdravú alternatívu hranolčekov s kečupom, tak tu je príklad, že to ide. Píše blogerka Dagmar Heřtová.

 

 

Kečup z červenej repy
Netradičný kečup z červenej repy ľahko nahradí ten paradajkový. Je zdravým príkladom dochucovadiel bez konzervantov a chémie. Sladká repa ľahko nahradí paradajky v skvelom kečupe. Neobávajte sa zemitej chute, naopak, tá je tu len v ľahkom náznaku a vyvážená s ostatnými ingredienciami. Ide o lahôdku žiarivo karmínovej farby, ktorú si rýchlo vyrobíte doma. Tajomstvo je aj v pridanom korení, klinčeky a koriander sú premyslenou kombináciou a tiež v použití kvalitného jablčného alebo vínneho octu. Aj pikantná verzia je k dispozícii, stačí pridať pár vločiek chilli papričky.

Červená repa je často opomínaná zelenina aj z hľadiska svojich nutričných hodnôt a zdravotných benefitov. Je veľmi hodnotnou zeleninou a je škoda, že nám niekedy pripadá až príliš obyčajná. Je priamo ochranným štítom pre organizmus, posilňuje imunitu. Svoj veľký podiel má pri ochrane obehového systému, bráni kôrnateniu tepien a ateroskleróze. Navyše po konzumácii repy budete mať optimistickejšiu náladu a tak stojí za to, repu do svojho jedálnička zaradiť. Športovci o tom vedia svoje, červená repa preukázateľne zvyšuje športový výkon, viac ako kofeín. Zdravým variantom preto je konzumovať surovú šťavu z červenej repy.

 


Ak vyberáme repu, dávame prednosť surovej, napriek tomu vopred uvarenú nezavrhujte. Pre rýchle použitie je ideálna, ale chuť je trochu iná. Nie je nad to si repu uvariť doma, najlepšie v šupke alebo ju upiecť. Zvlášť pri pečení sa ešte zintenzívni jej zemitá chuť. A pokiaľ ide o menšie buľvy, tie majú vždy zemitej chuti menej a sú celkovo sladšie. Dokonca aj žiarivo zelená vňať repy so sýto ružovými stonkami sa dá zužitkovať, treba len krátko opiecť a podusiť na oleji a pridať k šalátu z pečenej červenej repy.

Potrebujeme:
4 stredné buľvy červenej repy
1 strednú šalotku
50 g tmavého trstinového cukru
120 ml jablčného octu
1 lyžičku morskej soli
150 ml vody
2 lyžičky worcesterskej omáčky
1/2 lyžičky mletého klinčeka
1/2 lyžičky mletého koriandra
1/2 lyžičky sušených chilli papričiek alebo kajenského korenia


Ako na to: Najskôr si rozohrejte rúru na 200 °C. Repu ošúpeme a nakrájame na štvrtky. Dajte na plech vyložený papierom a pečte 15 - 20 minút, do čiastočného zmäknutia podľa veľkosti repy. Po upečení preložte do hrnca, pridajte na kocky nakrájanú cibuľu a cukor, zalejte 120 ml jablčného octu, prikryte pokrievkou a priveďte do varu. Znížte teplotu a na miernom ohni varte ďalších 25 minút do úplného zmäknutia. Ku koncu varenia pridajte koriander, klinčeky, soľ, worcesterskou omáčku a chilli papričky, ak si prajete trochu pikantnejšiu verziu kečupu. Pridajte 150 ml horúcej vody a dajte do mixéra alebo ručným mixérom rozmixujte dohladka na konzistenciu kečupu. Ochutnajte, poprípade ešte ochuťte. V chladničke vydrží až 3 mesiace.

 

 

Hranolky zo sladkých zemiakov na šalvii

Kečup, ktorý sme si urobili, je ideálny je pre vegetariánov v kombinácii s hranolčekmi zo sladkých zemiakov. Tie je dobré tiež pripraviť na panenskom kokosovom oleji a pridať šalviu, sušený cesnak a doplniť údenou chuťou papriky s trochou škorice.

Potrebujeme:
1 veľký sladký zemiak
2 lyžičky morskej hrubej soli
2 štipky čerstvej alebo sušenej šalvie
1 lyžička údenej papriky
1/2 lyžičky mletej škorice
1 lyžička sušeného granulovaného cesnaku
2 lyžice panenského kokosového alebo olivového oleja


Ako na to: Rozohrejte si rúru na 200 °C. Zatiaľ olúpte a umyte sladký zemiak a nakrájajte ho na hranolky. Preložte do misy a pridajte korenie a nasekanú šalviu. Pridajte kokosový alebo olivový olej a hranolky v oleji obaľte. V prípade použitia kokosového oleja dajte misu na chvíľku do teplej rúry, aby sa olej rozpustil a potom hranolky i s korením obaľte. Preložte na plech, rozprestrite a pečte asi 20 minút podľa veľkosti hranolčekov. Vyberte na tanier a ozdobte ešte lístkami šalvie.

01 - Modified: 2007-12-30 14:44:12 - Feat.: 0 - Title: Občania sú hrdí na to, čo SR dosiahla za 15 rokov
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 19:47