StoryEditor

Nakupujete bio výrobky? Pozor na tieto znaky

20.01.2013, 10:00
Autor:
stlstl
Na pultoch sa objavuje čoraz viac výrobkov s označením bio. Vieme, ako nájsť tie pravé.

Aj Slováci radi siahajú po bio výrobkoch. Obchodníci rozširujú ich sortiment, a tak na pultoch nájdete čoraz viac potravín, ktoré sľubujú prvotriednu kvalitu a ekologický spôsob výroby. Nie všetkým sa však dá stopercentne dôverovať. Prečítajte si, na aké znaky si dať pri nákupe pozor, aby ste namiesto čistých bio výrobkov nezvolili niečo, čo iba vyčistí vašu peňaženku.

1. Spôsob výroby

Čo znamená značka BIO? Predovšetkým to, že daný produkt bol vyrobený v súlade so zákonom o ekologickej poľnohospodárskej výrobe a v súlade s nariadením Rady Európskej únie o ekologickej výrobe a označovaní ekoílogických produktov.

2. Označenie

- základné označenie skratkou „BIO“ alebo „EKO“ a grafický znak:

Bioproduktu sa dá označiť len na základe certifikátu vydaného certifikačným orgánom so skratkou „bio“ alebo „eko“ a grafickým znakom. Na slovenskom trhu možno často zakúpiť biopotraviny Rakúska, ktoré sú označené znakom „Austria Bio Garantie”. Od 1. júla 2010 sa novým ekologickým európskym logom „eurolist“ musia označovať všetky predbalené biopotraviny v Európskej únii.

- slovné označenie:

Druhou možnosťou, ako označiť bio výrobok, je aj slovná verzia: „vyprodukovaný v ekologickom poľnohospodárstve“

- číselný kód:

Číselný kód certifikačného orgánu musí obsahovať každá biopotravina (napríklad bio výrobok zo Slovenska má kód SK-BIO-002, v prípade Rakúska je to kód AT-BIO-301).

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 22:28