StoryEditor

Ako varí Žídek a Kempinski? Zistili sme. Za jeden deň

31.01.2013, 13:47
HN sedeli v Gastro buse a spoznávali chute v Astone, Albrechte a Kempinskom.

Tri špičkové hotelové reštaurácie, nezvyčajná vináreň, skupinka gurmánov, jedna nedeľa a viac než tucet chodov k tomu. To je Gurmán bus. Zažili sme ho „na vlastný jazyk“ a zistili dve veci: Žídek v kuchyni naozaj pracuje a nemá problém chodiť po reštaurácii so špinavou zásterou. A to, že jedlu sa dá vzdať hold aj inak, než na obligátnych letných festivaloch. Nezvyčajný gastrozážitok jednoznačne dostáva dostáva nálepku „HN odporúčajú“.


Zastávka prvá:
Reštaurácia Cubes, hotel Aston (šéfkuchár Zoltán Baláž, F&B manažér Robert Štompf)


Známy bratislavský biznishotel ukázal, že má na to, aby sa stal aj príjemným kulinárskym miestom a dokáže ponúknuť viac než rýchly pracovný obed.

Ako starter sa podávalo domáce pečivo a svieža nátierka s klíčkami žeruchy. Po nej prišla na rad výdatná hustá polievka z čiernej fazule s údeným mäsom a zeleninou. Z tradičného „jedla našich materí,“ – tak totiž znelo festivalové zadanie – sa šéfkuchárovi podarilo vytvoriť originálne a chuťovo vyvážené jedlo.

Hlavný chodom bola trilógia z prepeličky pripravovaná sous vide, podávaná a gaštanmi a karamelizovaným jabĺčkom. Vynikajúce.

Degustačnú porciu efektne naaranžovanej špeciality šéfkuchár dokončoval priamo pred hosťami. „Čerešničkou na torte“ bolo prepeličie vajíčko. Aj pri dezerte sa v Cubes nechali inspirovať regiónom a sezónou. Boli ním fašiangové krapne alebo fánky, pri ktorých  dámy zabúdali na diétu a páni na to, že nie sú na sladké.

Verdikt: 100 %



Zastávka druhá:
Reštaurácia hotela Albrecht (šéfkuchár Jaroslav Žídek)


V  Albrechte má  kuchyňu pod palcom Jaroslav Žídek. Preferuje moderné domácke varenie – a robí dobre. Pretože mu to ide.

Ochutnali sme excelentného zaúdeného pstruha, špaldu s parmezánom a na stole sa objavili aj býčie žľazy s kyslou smotanovou omáčkou. Tá bola skvelá. Nuž, ale tie žľazy... Autori tohto textu len ťažko prekonávali svoj gastrostrop.



Žídek je šoumen a keď sa osobne prišiel presvedčiť či hosťom chutí, nálada stúpala prudko nahor. A keď zistil, že jedna z dám boj s býčimi žľazami nevyhrá, obratom na stole pristála druhá porcia dezertu.

Gaštany a pyré podávané s marakujou, jablkami, čokoládou a orieškami boli ako inak, vynikajúce.
 
Verdikt: 100 %



Zastávka tretia:
River Bank, Hotel Kempinski River Park (šéfkuchár Bjorn Juhnke)


Ešte pred presunom do reštaurácie z kategórie top of the top Gastro bus „zablúdil“ do vinárne Moods - wine, food & joy. Svieži, mladý a moderný podnik pod Michalskou bránou a 300 vín v ňom. A potvrdzujeme, že stojí za návštevu.

Ale späť k jedlu – River Bank má servis a prostredie hodné 5 hviezdičkového hotela, dokonca ho v detailoch aj prevyšuje. Na tanieroch sme mali kapra na špicatej kapuste a šúľance s makom a domácim džemom z lesných plodov. Na šúľancoch sa nedá pokaziť nič, boli na jednotku. Ale chýbala štipka invencie. Kapor invenčný bol, prášok zo sušenej kapustnice je príkladom toho, ako preniesť „slovenskosť“ do vysokej gastronómie. Stolujúci gurmáni sa však zhodli, že ryba mohla byť výraznejšie ochutená.

Verdikt: 90 %


Gurmán bus ešte stíhate:

Celkovo 5 gurmánskych trás po zaujímavých reštauráciách Slovenska tvorilo súčasť prvého ročníka Zimného festivalu jedla, ktorý sa koná v dňoch 15. januára až 15. februára.
Ďalší Gurman bus vyrazí na cestu 2. februára v semere Bratislava – Brasserie Anjou hotela Sheraton, pokračovať bude do hotela Zlatý kľúčik v Nire do reštaurácie Arodita Mariana Fila v Čereňanoch. Na 3. februára je naplánovaný okruh po Malokarpatskej oblasti so zastávkami v Elesko, Pavúk wine restaurant a v rečtaurácii hotela Zochova chata v Modre-Harmónii. Posledná piata trasa s Exotic je venovaná medzinárodnym kuchyniam – indickej v reštaurácii Asahoka a panaázijskej vo Fou Zoo. K tomu návšteva reštaurácie Altitude na bratislavkom Kamzíku, ktorej šéfuje Marek Ort a ochutnávka škótskych single malt whisky v staromestskom Whisky bar 44. 


Pozn. red. Na fotografiách sú len degustačné porcie. Snímky: D. Hovorková

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 01:43