StoryEditor

Ako a aké bylinky vypestujete doma (foto)

16.03.2012, 23:05
Autor:
yukyuk
Bylinky vlastnej "výroby"? Poradíme, ako ich vypestovať na parapete a na balkóne.

„Ak by zo sveta raz zmizli všetky bylinky, prestal by som variť,“ povedal raz jeden slávny šéfkuchár. Bez nich by varenie bolo isto nudne. Ak obľúbené bylinky chcete mať vždy čerstvé po ruke, s ich pestovaním začnite práve v marci. Črepníky na to úplne postačia.
Sadeničky byliniek dnes už ponúkajú aj hypermarkety. Často však už po týždni z nich namiesto „košatých kríkov“, máme herbár. Nevedno totiž ako dlho „obývali“ stiesnené nádoby pod umelým osvetlením nákupných hál a preto, keď sa dostanú do lepších podmienok, jednoducho uschnú. Druhou alternatívou sú sadeničky zo špecializovaného záhradníctva. Najväčšiu radosť nám však urobia rastlinky vypestované zo semien.

AKO NA TO:
Na dno kvetináča dáme drenážnu vrstvu, napríklad drobný štrk. Potom ho zaplníme kvalitnou zeminou. Pôda musí mať dostatok vápnika a humusu. Bylinky si vyžadujú pravidelnú zálievku, pričom zalievame skôr pôdu než rastlinu a hnojenie. Postačia bežné predávané hnojivá pre zelené rastliny a šaláty. Odštipujeme mladé listy a vršky výhonkov, aby bylinky boli hustejšie.

Čo potrebujú bylinky, aby sa im darilo:
1. Dostatočne veľký kvetináč s minimálnym priemerom 20 centimetrov.
2. Vzdušnú pôdu, teda zeminu zmiešanú s pieskom (pomer 3:1)
3. Pravidelnú zálievku, ale nesmú stať vo vode.
4. Dostatok svetla, nie však prudkého slnka. 

ČO SA OPLATÍ PESTOVAŤ: Bazalku, pažítku, petržlen, oregano, majorán, mätu či koriander.

Bazalka (Ocimum basilicum ) - Je neodmysliteľnou súčasťou stredomorskej kuchyne. Aby lepšie vynikla jej chuť, netreba ju krájať, ale potrhať.
Do nádoby nariedko zasejeme semienka a len zľahka ich pritlačíme prstom. Pravidelne zavlažujeme a po troch týždňoch už nájdeme malé rastlinky, ktoré presadíme do väčších kvetináčov. Rastlinu chránime pre prízemnými mrazmi a nezabúdame, že nemá rada vietor. Dariť sa jej bude, ak ju budeme zalievať ráno a večer. Dávame si však pozor, aby sme nepokropili listy a rastlinku chránime aj pred dažďom.

Pažítka (Allium schoenoprasum ) - Pridávame ju nasekanú do nátierok, šalátov alebo polievok.
Do vyhĺbenín zasejeme niekoľko semien, zeminu mierne utlačíme a zalejeme vodou. Ak chceme mať viac trsov pažítky, jamky rozmiestnime v desaťcentimetrovej vzdialenosti. Pažítka pomerne rýchlo vytvorí hustý koberec, ktorý podľa potreby zrezávame tesne nad zemou.

Petržlen (Petroselinum hortense )- Vďaka jemnej chuti a zelenej farbe patrí k najobľúbenejším kuchynským bylinkám. Bez neho by sme hádam nevedeli uvariť ani polievku, používame ho aj na ozdobu šalátov alebo napríklad pečených zemiakov. Vyžaduje si dobre prepracovanú a vlhkú pôdu, znesie aj čiastočný tieň.

Oregano (Origanum vulgare) - Dochucujeme ním hlavne jedlá, ktorých zložkou sú paradajky a pizza. Korenia sa ním aj rôzne polievky, šaláty, mäso, pridáva sa do omáčok a plniek. Bylinke vyhovuje suchšia pôda a dariť sa jej bude na slnečných a teplých miestach. Vňať zberáme, akonáhle rastliny dosiahnu výšku 15 cm.

Majorán (Origanum majorana) -  Hodí sa do rôznych mäsitých pokrmov a guláš si bez sušenej majoránky vari ani nevieme predstaviť.
U nás sa väčšinou pestuje ako jednoročná bylinka. Semená nezasypávame vrstvou zeminy, ale len ľahko pritlačíme do pôdy. Po 2-3 týždňoch rastlinky vyklíčia. Do kvetináča vysádzame viac rastliniek dohromady. Prvé listy čerstvého majoránu môžeme mať už v júni.

Mäta (Mentha piperita ) - Používa sa do omáčok, mäsa, zemiakov, šalátov či drinkov.
Rozmnožuje sa pomocou odrezkov alebo delením. Obľubuje teplé, vlhkejšie a mierne zatienené stanovište. A práve pre svoj expanzívny rast ju lepšie pestovať v nádobách.

Koriander (Coriandrum sativum L.) - Najpopulárnejšia bylinka na svete, vhodná pre všetky korenené a pikantné pokrmy. Používa sa v stredomorskej, thajskej, indickej, mexickej, portugalskej a africkej kuchyni.
Do plytkých jamiek umiestníme 3-4 semienka a zľahka prikryjeme pôdou. Jeho pestovanie nie je náročné. Potrebuje slnečné stanovište a neznáša mráz. Darí sa mu v stredne ťažkých, hlinito-pieskových pôdach s dostatočným prísunom vápnika a vlhkosťou.

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 04:49