StoryEditor

13 najznámejších a najzvláštnejších tržníc sveta (foto)

23.03.2012, 23:05
Autor:
yukyuk
Slanina, syry a potreby pre okultné rituály... Prečítajte, čo ponúkajú najslávnejšie svetové trhy.

Už sme si zvykli robiť nákupy v supermarketoch s dobre osvetlenými priestormi a úhľadne uloženým tovarom na policiach s cenovkami. Áno, je to pohodlnejšie. No práve vďaka tomuto komfortu sme prišli o atmosféru trhu so všetkými jeho vôňami, zvukmi a emóciami. Veď kde inde nezáväzne prehodíte zopár slov s predávajúcim, vyjednáte dobru cenu a potom sa z toho tešíte ešte aj pri príprave nedeľného obeda. Poďme sa spolu pozrieť na trinásť trhov roztrúsených v rôznych častiach sveta.

Španielsko, Mercat de la Boqueria v Barcelone




Údená šunka, olivy, maliny a černice, vedľa čerstvo upečený chlieb a sudy s vínom. To je Boqueria, kde kúpite najlepšie potraviny v Barcelone. Pravda, odzrkadľuje sa to aj na cenách. Ide o jeden z najstarších trhov v Španielsku. Už v 18. storočí tu predávali mäso a neskôr aj ryby. Dobrým zvykom trhoviska sú rodinné firmy, teda predajcovia, ktorých predkovia tu obchodovali pred mnohými storočiami.


Veľké priestory trhoviska sú rozdelené na niekoľko častí. Azda najpopulárnejšou je práve mäsová časť s visiacimi chorizo priamo zo stropu či s množstvom jahňacích rebier, kde vám na požiadanie odkroja tenké plátky jamónu, ktoré môžete ochutnať. Ak zatúžite vidieť obrovských homárov, krevety s vypleštenými očami či iné morské potvory, prejdite do rybej časti trhu.




Najväčšou pýchou trhu sú syry – tvrdé, mäkké, s hrubou kôrkou a v náleve, z ovčieho, kozieho či kravského mlieka.
V sektore ovocia a zeleniny neviete, kam sa skôr pozrieť, pretože všetko priam hýri farbami. Červené jahody, mango, hrozno a desiatky odrôd jabĺk...  Za euro vám vytlačia pohár čerstvej šťavy z ovocia, aké si sami vyberiete.
Ak ste po „náročnom“ nákupe či ochutnávke všelijakých dobrôt dostali hlad, môžete sa presunúť do reštaurácií priamo v areáli trhu.

PONUKA: ovocie, syry a údeniny. Priamo na mieste si môžete pochutiť na čerstvých ovocných šťavách a dokonca sa aj najesť. Všade naokolo je totiž mnoho reštaurácií. 


Južná Kórea, Gyeongdong market v Soule




Hoci tento nezvyčajný trh v Soule by bolo vhodnejšie pomenovať Vodoo obchod, miestni ho označujú slovom market. Otvorený je od 9.00 do 19.00. Nájdete tu všetko – od hadej tinktúry na bolesť hlavy po viagru vyrobenú podomácky z vnútorností tigra. No hlavnou špecialitou Gyeongdongu je slávna ázijská medicína – korene ženšenu, ktoré tu v porovnaní s inými miestami dostanete o 15 až 20 % lacnejšie.

PONUKA: miestne liečivá, prášky, byliny a tinktúry. Práve na tomto trhu sú sústredené viac ako dve tretiny z celkového obratu liečivých rastlín z Južnej Kórey.


Ukrajina, Besarabský trh v Kyjeve




Pred sto rokmi, keď stavba trhu bola iba v základoch, predpokladalo sa, že nebude mať obdobu v celom bývalom Sovietskom zväze. Podľa plánov pod jednou strechou mali fungovať nielen mäsiarstvo, ale aj knižnica a hala, kde by sa usporadúvali koncerty dychových hudobných telies. Plány sa stali skutočnosťou, ale len sčasti. Zvonka Besarabka, ako ju nazývajú miestni obyvatelia, vyzerá veľkolepo ako nejaký antický chrám. Dovnútra sa doteraz okrem hlučných trhovníčok nik nenasťahoval.  Podľa Kyjevčanov je trh veľmi drahý, no na nákup povestnej ukrajinskej slaniny, majského medu a Kyjevskej torty lepšieho miesta vraj niet.

PONUKA: uhorky, koláče a, samozrejme, slanina. „Besarabka“, ako ju nazývajú miestni, je povestná vysokými cenami.


Thajsko, nočný trh v Krabi




Hlavné mesto provincie Krabi je známe svojím veľkolepým nočným trhom Krabi Town v centre mesta. Jeho brány sa otvárajú so západom slnka a zatvárajú až o polnoci. V Thajsku totiž nie je zvykom variť si doma každý deň, a tak sa s nástupom tmy v každom meste či dedinke otvárajú nočné trhy – nightmarkety. Všade navôkol vidíte mobilné kuchyne na kolieskach, cítite vôňu škvarenia podivných dobrôt a omamnú vôňu korenia. Rezance, sladká ryža s mangom, ovocné špízy a, samozrejme, vyprážané húsenice a kobylky. Slovom lahôdky thajskej kuchyne, ktoré tu môžete ochutnať. Okrem toho trh ponúka čerstvé ryby či plody mora a, ako inak, zeleninu. Všetko za nízke ceny.

PONUKA:
  tradičné miestne jedlo. Tento trh je pre tých, ktorým sa nehnusí jesť hmyz.


Mali, Market fetishes v Bamaku




Grand Marche alebo Veľký trh Bamako sa rozprestiera na niekoľkých uliciach. Okrem oblečenia, zeleniny a riadu sa tu nachádza pre turistov obzvlášť zaujímavý fetiš. Na pultoch s hlavami hyen nájdete nápoje na prinavrátenie lásky, mŕtvych papagájov, opičie laby, magické mušle a hadiu kožu. Ak však máte slabší žalúdok a nervy, do týchto podivných priestorov radšej nevstupujte. Všetko tu totiž bez zveličenia zapácha, občas rovno pred vašimi očami sa aj rozkladá. Doslova. Turisti tu nie sú vítaní, ale čo neurobíte hoci aj za symbolický úplatok?
Zarážajúce je, že všetky magické ingrediencie sa predávajú rovno pod hradbami hlavnej mešity, ktorej hlavné priestory vyúsťujú do ďalšej časti trhu, kde sa predáva Korán.

PONUKA:
mŕtve papagáje a ak sa náhodu obávate, že vás opustí milovaná osoba, tak aj nápoj lásky. Aj keď je mimoriadne odporná sekcia miestneho trhu, pre „vzrušo“ sa oplatí nazrieť aj sem.


Izrael, Machane Jehuda trh v Jeruzaleme




Najznámejší a najstarší trh v Jeruzaleme obľubujú nielen miestni, ale aj turisti. Dostanete tu kúpiť všetko – voňavé ovocie, chrumkavé pečivo, stovky druhov syra, rýb, mäsa, orientálne korenie a sušené ovocie. Samotný trh je rozdelený na dve časti – vnútornú a vonkajšiu. Ak sa raz dostanete do hlučného davu ľudí, lenivo pohybujúceho sa  medzi radmi s predajnými lavicami, ťažko sa z neho vymaníte. Pýtať sa a zjednávať z ceny, či len tak chodiť a obzerať si doslova množstvo pochutín na pultoch... Pre túto atmosféru nebudete z trhu chcieť odísť. A nielen to, trh má okrem iného vlastnú hymnu a odjakživa bol inšpiráciou pre mnohých umelcov a spisovateľov.

PONUKA:
sušené a čerstvé ovocie, pečivo, ryby a korenie. Miestni obyvatelia sem chodia nielen nakupovať potraviny, ale sa aj porozprávať o politickej situácii.


Taliansko, Ballarat trh v Palerme




V samom srdci Palerma, v jednej zo štyroch historických štvrti Albergerii, sa nachádzajú dlhé rady farebného starého trhu Ballarat. Veľkého, hlučného a pestrého – od námestia Casa Profess s pozláteným kostolom Santa Maria di Gesu až po bulvár Tukori s Múzeom paleontológie. Je tu množstvo farebných pultov a hluční predajcovia neustále vychvaľujúci vlastné výrobky neúnavne lákajúci zákazníkov.
Obrie ryby so svojimi úškľabkami, sicílskym slnkom začervenané pomaranče, čerstvé mäso, voňavé korenie, zrelé paradajky, syry, sépie, cestoviny a marcipán, dokonca aj kožené sandáliky, šaty a všetkými ženami obľúbené talianske pančuchy – ponuka od výmyslu sveta! Vidieť všetko toto chce veľkú dávku trpezlivosti a k dobru poslúži aj natrénovaný úsmev. Zíde sa vám ako zbraň na obchodníkov, ktorí chcú za každú cenu vo vás získať svojho zákazníka.

PONUKA:
sicílske pomaranče, granátové jablká a čerstvé sépie. Priateľskosť a utáranosť predajcov takmer v každom z vás vyvolajú istotu, že ste vítaným hosťom.


Francúzsko, trh Antibes na Cote d'Azur




Zovšadiaľ tu cítiť duch Provensálska. Napriek tomu, že každé pobrežné mesto má svoj vlastný trh, obyvatelia Cannes a Nice často nakupujú práve tu. Nezaujíma ich až tak voňavé korenie, levanduľa a olivy, ako najnovšie klebety zo všetkých okolitých oblastí. Každé predajné miesto na tomto trhu je umeleckým dielom, každý predajca – herec. Pri prechádzke týmto „divadlom“ zo všetkých strán počujete ódy na ten-ktorý výrobok a, samozrejme, neodoláte a okúsite niečo exotické. Určite neoľutujete. Napríklad tapenadu – provensálsku špecialitu z olív, ančovičiek a kapár ochutnáte iba tu.

PONUKA:
voňavá levanduľa, rezané ruže a olivy. Najnovšie klebety a novinky návštevníkom sa do uší dostanú bezplatne.


Spojené arabské emiráty, Trh s korením v Dubaji




Najstarší trh s korením v Dubaji svojich návštevníkov víta silnou vôňou zmesi škorice, klinčekov, čierneho korenia a pražených mandlí. Sušené ovocie sa tu predáva priamo z obrovských vriec vyložených pred vstupom do každého obchodíka. Navštíviť trh môžete každý deň, okrem piatka, od 9.00 do 22.00 hodiny, no počas obedňajšej prestávky od 13.00 do 16.00 hodiny tu nekúpite nič.  V piatok sa brány trhu otvárajú o štvrtej popoludní. Žiaľ, pre rýchlo rastúcu sieť rôznych supermarketov, tradičný arabský trh môže prestať existovať.

PONUKA:
koriander, šafran, čierne korenie, vanilka, citrónová kôra, škorica, klinčeky. Intenzívna vôňa zmesí rôznych korenín môže vyvolať závrat.


Bolívia, Mercado de Hechicería alebo čarodejnícky trh v La Paz




Trh sa nachádza neďaleko Múzea koki a miestni tu kúpia všetko potrebné na vykonávanie rituálov indického kmeňa Aimara – sú to omamné látky, rôzne prípravky na boľavý chrbát, farebné cukrovinky a ochranné talizmany či vysušené embryá lám. Ak napríklad chcete nové auto, z cukru treba vytvarovať jeho menšiu kópiu a spolu s inými „darmi“ zabaliť do vrecúška a poslať určenému bohu, teda ich spáliť. Ak žiadate o niečo väčšie a nechcete, aby sa tento „darček“ niekde „stratil“, do vrecka treba pribaliť aj bezpečného sprievodcu, teda embryo lamy. Kedysi na tento účel slúžili aj ľudské obete.

PONUKA:
vysušené embryá lám na náboženské obetovanie. Kúpite tu aj „normálnejší“ tovar ako napríklad fľaštičky s olejom a drievkom pre šťastie či sošky rôznych božstiev.


Vietnam, Kvetinový trh Kuangba v Hanoji




Najkrajší trh v Hanoji „rozkvitne“ v medzi deviatou a desiatou ráno. Tovar ešte nie je vypredaný, aróma ešte nestihla vyprchať a mäkké slnečné lúče objímajú všetku tú krásu farieb. Práve vtedy je ten najvhodnejší čas na jeho návštevu, no zo začiatku sa len kochajte a až potom si užívajte. Kvety.
Rozmanitosť odrôd a pestrosť farieb Hanoi Kuangbe by mohol závidieť aj slávny amsterdamský kvetinový trh. Záplavy lotosových kvetov, strapce z gladiol a ruží a stovky ďalších neznámych kvetín. Za najkrajšie sa pokladajú tie z horského Dalatu. Kúpiť si ich môžete hneď a vo veľkom množstve bez ohľadu na počet núl na cenovke. V prepočte na eurá totiž ide o centy. Napríklad za stovku gadiol zaplatíte menej ako tri eurá.

PONUKA:
voňavé ruže všetkých odtieňov a jemné lotosové kvety.


Singapur, Newton Hawker Center v Singapure




So širokou ponukou čerstvo pripravených jedál čínskej, indickej a vietnamskej kuchyne sú takéto centrá v Singapure hlavnou konkurenciu McDonaldu a Burger Kingu. Aj cenovo. Keďže za jedlo tu zaplatíte dolár, najviac tri, za skutočne hody „vysolíte“ aj desať dolárov, teda menej ako šesť eur. Hoci podobných centier v hlavnom meste ostrovného štátu je asi tridsať, Newton s vyše osemdesiatimi stánkami je najväčšie a najslávnejšie. Dnu vás „vtiahne“ vôňa všakovakých jedál a zvuk podobný tomu z bzučiaceho úľa. Môžu za to stovky plynových horákov a vrava asi rovnakého počtu kuchárov. Jeho výhodou aj nevýhodou je poloha. Nachádza sa totiž hneď pri stanici metra s rovnomenným názvom, čo znamená väčší nával turistov a, pochopiteľne, aj vyššie ceny. Zároveň je tu menšie riziko, že vás pochytia žalúdočné problémy.  Väčšina stánkov sa otvára po 18.00 hodine.

PONUKA:
široká paleta hotových jedál čínskej, indickej a vietnamskej kuchyne, ktoré musíte ochutnať. Dotieravosť predajcov niekedy vraj prekračuje hranice únosnosti.


Holandsko, Plávajúci kvetinový trh v Amsterdame




Najvoňavejšie miesto v Amsterdame, kam vás celkom ľahko zavedie váš vlastný nos. Veď za takmer stopäťdesiatročnú históriu vôňami narcisov, tulipánov, ruží či levandule doslova nasiakli nielen budovy v blízkom okolí trhu, ale aj vzduch v meste. Trh nájdete na kanáli Singel blízko amsterdamského centra. Celá ta kvetinová krása vraj človeka dokáže omámiť natoľko, že prestáva počítať, koľko peňazí už minul za dve náruče ruží, zopár náručí orchideí či kvitnúci kaktus v krásnom kvetináči. Ceny sú v porovnaní so Slovenskom priam smiešne. Čo sa však v krajine tulipánov naozaj oplatí kúpiť, sú cibuľky rôznych tulipánových odrôd.

PONUKA:
cibuľky tulipánov či kvetináče s kvitnúcimi kaktusmi, no spomienkou na trh bude určite nezabudnuteľná vôňa kvetov.

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 16:03